Осем обекта са затворени при проверки за качеството на храните по морето миналата седмица

Архив

© Иван Григоров

АрхивЗа изминалата седмица инспектори към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извършиха 580 проверки по Черноморието, съобщиха от БАБХ.


След проверките е преустановена дейност са осем обекта на територията на гр. Варна. При 7 от тях причината за затварянето са лоша хигиена и неправилно съхранение на храни. Един от обектите е бил без регистрация по Закона за храните.


Издадени са 60 предписания и са съставени 22 акта за установяване на административно нарушение. Възбранени са и ще бъдат унищожени близо 260 кг месо, месни и млечни продукти, над 14 кг готвени ястия с изтекъл срок на годност, над 25 кг рибни продукти, 94 яйца и близо 77 кг храни от неживотински произход.
Проверките, извършени за същия период в останалата част на страната, са 2326. В резултат са издадени 119 предписания и са съставени 31 акта. Ще бъдат унищожени над 627 кг месо, месни и млечни продукти, 11 кг рибни продукти, 94 яйца и близо 69 кг храни от неживотински произход. Най-често установените несъответствия са свързани с пропуски в записите в системите за управление на безопасността на храните, несъответствия по сграден фонд и оборудване или лошо хигиенно състояние в обектите.


Установено е и предлагане на храни с изтекъл срок на годност, неправилно съхранение, пропуски в етикетите и извършване на неразрешена според удостоверението за регистрация на обекта дейност или обект без регистрация по смисъла на Закона за храните, както и лични здравни книжки с изтекъл срок на валидност.


През изминалата седмица са извършени 50 проверки на кухненски блокове на детски ясли, детски градини и детски млечни кухни. Издадено е едно предписание.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK