Ръководен кадър на обявената за престъпна БКП и агент на ДС ще са почетни граждани на Варна

От ляво на дясно - президентът на Варненския Свободен университет Ана Недялкова, звездата на руската естрада Филип Киркоров и бившия районен кмет Пламен Градинаров

© Дневник

От ляво на дясно - президентът на Варненския Свободен университет Ана Недялкова, звездата на руската естрада Филип Киркоров и бившия районен кмет Пламен ГрадинаровСтатията е допълнена на 13 август с отговорите на въпроси до кмета на Варна Иван Портних относно номинацията на президента на Варнинския свободен университет Анна Недялкова за почетен гражданин.


Номинирането и определянето на тазгодишните носители на званието "Почетен гражданин на Варна" е станало в нарушение на Статута за присъждане на титлата. Сред утвърдените са и лица, работили за репресивния апарат на комунистическия режим в България до 1989г. както и такива, които са работили на ръководни постове в структури на БКП, обявена за престъпна със закон от 2000г. Това сочат документи, удостоверяващи реда, по който би трябвало да са направени предложенията и да е извършено гласуването. Всички те са публикувани в сайта на Общинския съвет във Варна.


"Дневник" вече публикува списъка на определените за почетни граждани на Варна, гласуван от общинските съветници в града на 26 и 27 юли т.г. От него става ясно, че сред номинираните са, някогашния секретар по идеологическите въпроси в градския комитет на БКП във Варна Анна Недялкова, разкрития като таен агент на бившата Държавна сигурност проф. Казимир Попконстантинов, близкият до руския президент Владимир Путин естраден изпълнител Филип Киркоров и бившият зам.-началник на разузнавателната служба "Военна информация" на Българска народна армия (през 1978 г.) Пламен Градинаров.
От документи, публикувани в сайта на Общинския съвет във Варна става ясно, че всички предложения за удостояване с титлата "Почетен гражданин" носят поредни номера с дата 24 юли т.г. Но задължителното обществено обсъждане на кандидатурите е станало със решение на председателя на съвета Тодор Балабанов на 21 юли - т.е. три дни по-рано.


Съобщението на Тодор балабанов за насрочване на общественото обсъждане за 21 юли т.г.

© Скрийншот от сайта на Общински съвет - Варна

Съобщението на Тодор балабанов за насрочване на общественото обсъждане за 21 юли т.г.


Вероятно не случайно


времето, избрано за обсъждането 17ч. в петък. Освен това гласуването на кандидатурите в съвместно заседание на местните постоянни комисии по култура и образоване е станало едва на 25 юли.


Сигурно с идеята, да бъдат избегнати присъствието на граждани и възраженията при гласуването на номинациите, процедурата не е обявено в предварително разпространения до медиите Дневен ред на общинското заседание от 26 и 27 юли т.г. Това е станало едва в деня на свикването му. Самото обсъждане и утвърждаването на кандидатурите е включено допълнително като точка 11 от общо 15 в гласувания тогава Дневен ред. Така тя е разгледана едва в края на втория ден от сесията.


В протокола от съвместното заседание на комисиите по култура и образоване, състояло се на 25 юли е отбелязано, че номинацията на Пламен Градинаров е била отхвърлена с 2 гласа "за", 0 "против" и 4 "въздържал" се.


Въпреки това и необяснимо как


тя все пак е включена в списъка, подложен на гласуване в Общинския съвет.


Пламен ГрадинаровСнимката е споделена с публичен достъп във Facebook

Пламен ГрадинаровСнимката е споделена с публичен достъп във Facebook


В протоколите от обсъждането на кандидатурите интерес представляват и мотивите, с които съветникът Стен Лазаров е защитил кандидатурата на Пламен Градинаров. " Аз съм присъствал на много от неговите изложения и разработки по отношение на тактика и стратегия, както и водене на различни видове бойни действия на флота, казва той. Такава ерудиция и такова познание едва ли имаше някой във флота. Владееше чужди езици и умението да предава нещата ясно и разбираемо".


В същото време според Статута за присъждане на званието "Почетен гражданин на Варна", с него се удостоява


за "изключителен принос и заслуги за развитието на общината".


То се присъжда на български и чуждестранни граждани "за героични постъпки в мирно и военно време, за проектиране и строителство на града, неговите райони, паметните му сгради, за ръководство и активно участие в изграждането и развитието на Варна, за творческа дейност, внесла голям принос в националната култура и прославила града и страната ни, за спечелени златни олимпийски медали, за ярки постижения в образованието, науката и техниката, получили световно признание, за благотворителна дейност, провеждана в големи мащаби и продължително време".


Нито един от тези критерии не се покрива с професионалния профил на Градинаров, който е бивш районен кмет на варненския район "Приморски". Най-известният епизод от кариерата му на този пост е


пожарът в кметството през 2009г.


Тогава изгоря целият архив, в това число и документи, касаещи северната част от Морската градина, граничеща с т.нар. "Алея Първа", курортите "Св. Св. Константин и елена", "Златни пясъци", "Ален мак", кварталите "Бриз", "Трката" и др. Към всички тях от години има засилен инвестиционен интерес, а спорната законност на голяма част от извършваните там имотни сделки и строителни дейности станаха повод за редица граждански протести.


Анна НедялковаСнимката е споделена с публичен достъп във Facebook

Анна НедялковаСнимката е споделена с публичен достъп във Facebook


Преди 1989 г. Анна Недялкова е секретар по идеологическите въпроси в градския комитет на БКП във Варна. По същото време тя е била и преподавател в т.нар. "Академията за обществени науки и социално управление" (АОНСУ) - политическа школа на комунистическата партия в България, подготвяла номенклатурните кадри. Номинирайки Недялкова за почетен гражданин на Варна кметът на града Иван Портних е пренебрегнал факта, че със закон от 26 април 2000 г. режимът на БКП, както и ръководните и структури (какъвто безспорно е Градския комитет във Варна) са


обявени за престъпни


- чл.2 и чл.3 от закона. Според неговите текстове те са отговорни "за съзнателното нарушаване на основните човешки права и свободи", "моралния и икономическия упадък на държавата", "провеждането на непрекъснат терор срещу несъгласните със системата" и т.н.


Звездата на руската естрада Филип Киркоров на два пъти е награждаван с високи отличия лично от президента на Русия Владимир Путин - Орден за заслуги пред отечеството II степен и Орден на честта. Неговата номинация за почетен гражданин на Варна е подписана от адв. Галина Иванчева. Тя е председател на т.нар. "граждански инициативен комитет", в който влизат "Фондация Откритие", занимаваща се с организирането на едноименния музикален фестивал, "Асоциация за деца и лица с увреждания Йоан Златоуст", Народното читалище "Христо Ботев 1934" от гр. Божурище и др.


Всички споменати до тук и


въпреки очевидните нарушения


на Статута за присъждане на титлата "Почетен гражданин на Варна", ще получат символичен Златен ключ и премия от 5 хил. лв. в навечерието на предстоящия празник на града 15 август.
Заедно с тях същата титла ще бъде присъдена и на филантропа д-р Милен Врабевски и бившия ректор на Техническия университет във Варна проф. д.т.н.Асен Недев.


Дневник изпрати до пресцентъра на община Варна няколко въпроса, касаещи мотивите, с които кметът на града Иван Портних е подкрепил кандидатурите на спорни личности като Анна Недялкова, Пламен Градинаров, проф. Казимир Попконстантинов и Филип Киркоров.


Отговорът, пристигнал след края на работата по този текст, гласи следното: "Предложението е направено по чл. 6, във връзка с чл. 9 от Статута за присъждане на титлата "Почетен гражданин на Варна" и НЕ Е нарушение на статута. Документът е публикуван в сайта varna.bg. Мотивите за номинацията са :За активна обществена дейност, за съхраняването и развитието на научния потенциал на град Варна, за принос в развитието на висшето образование и науката и издигането на авторитета на един от първите частни университет в България- Варненският свободен университет "Черноризец Храбър"."

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3 Профил на Спас Спасов
  Спас Спасов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#2] от "Моа Преател Тайпи":

  Онтопик, тази статия е различна отпреди седмица - две!

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5787 Неутрално

  Варна си ги заслужава :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  За съжаление - това е България - член на ЕС и НАТО - комунист за министър председател-комунист - министър на правосъдието-Решетников за президент - нищо чудно ако агент Талев бъде избран за директор на БНТ - партиите и университетите пълни с бивши комунисти и ДС агенти.

 6. 6 Профил на есе
  есе
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Не ми харесва, когато автор на статии в уважавана медия се опитва да прави внушения. Не е журналистически етично, но пък те едни журналисти.. нали така :)

  Иначе по темата да кажа, че всяка година се намира някой да оплюе кандидатите за почетни граждани. Това не е нещо ново. Даже един беше протестирал срещу покойния дядо Кирил.

 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2764 Весело

  До коментар [#3] от "Спас Спасов":

  разбира се само поздрави . или нищо . за друго , дръзналия бива справедливо наказан .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Нещо не се разбира тази Недялкова що е номинирана. Щото той и Дайнов е преподавал в институт на АОНСУ, ама се налага да го четем през ден, преминал е катарзис, демек. Та обяснете за тази жена, може и тя така да се е променила, значи.

  Доброто е заразно
 9. 9 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Нали Варна е герберска!!!А, да - ГЕРБ са същите, като комунистите - нагли, крадливи и противни!

 10. 10 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Въпросът е утре ако обявят Америка за България за престъпна организация как трябва да гледаме на талантлив журналист като г-н Спасов?

 11. 11 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  Дотолкова свикнахме с реабилитацията на престъпния комунистически режим и на неговите функционери, идеолози, доносници и прости милиционери, че такива статии са едно голямо изключение. Интересно ми е как са гласували в ОС. За БСП и всякакви патреоти и атакаджии е ясно, ясно е и за ГЕРБ. Ами десните и земеделците?

 12. 12 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 910 Неутрално

  До коментар [#3] от "Спас Спасов":

  Какво е мнението Ви за журналистите работили във вестници и списания на БКП?

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2627 Любопитно

  Ма я направо да обявим за почетен гражданин на Варна - лицето Добрин Митев, че Спас да бъде доволен!

  [email protected]
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на Кръстина Манолова
  Кръстина Манолова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Важно е и още нещо: петима от седмината отличени са кметски номинации. Членовете на комисиите по култура и по образование, селектирали номинациите според публикувания протокол от заседанието - Ганчо Ганев, Добри Иванов, д-р Лидия Маринова, Славчо Славов, Стен Лазаров; доц. Антоанета Цветкова, Бонка Банкова, Борислав Нанков и Милена Георгиева, са отхвърлили без каквито и да е доводи четири граждански предложения, някои от които подкрепени от знакови варненски творци и граждани.

 19. 19 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2627 Весело

  До коментар [#18] от "Кръстина Манолова":

  Друг път да питат Спас - той ще реши най-добре !

  [email protected]
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22 Профил на Кръстина Манолова
  Кръстина Манолова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#19] от "karabastun":

  Има регламент, човече. Общинските съветници са длъжни да го спазват, не да го загърбват.

 23. 23 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Казимир си е добър учен, а добрите учени бяха привличани за да защитават националните интереси. Иначе съм върл противник на БКП и ЧеКа /ДС.

 24. 24 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 900 Весело

  #КОЙ?
  #ОСТАВКА!
  #ЛУСТРАЦИЯ!!!

 25. 25 Профил на Спас Спасов
  Спас Спасов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#6] от "Алфонсо":

  Лично аз протестирах срещу почетното гржданство на владиката Кики и в резултат на това номинацията на доносника и протеже на Русия не мина! А внушенията, къде са? В текста ми има само факти на базата на документи. Анна Недялкова е бивш секретар по идеологическите въпроси в ГК на БКП - Варна - факт! БКП и ръководните и струстури са обявени за престъпни с български закон - факт! Казимир Попконстантинов е таен агент и доносник на Шесто упправление на ДС - факт! По времето на Пламен Градинаров архивът на кметството му изгоря - факт! Филип Киркоров е сред галениците на Путин - факт!

 26. 26 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3533 Неутрално

  До коментар [#25] от "Спас Спасов":

  Поздравления за статията!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 27. 27 Профил на NAPALM
  NAPALM
  Рейтинг: 395 Гневно

  ПОЗОР!!!!!!
  Няма бъдеще за България с такива ...подлизурковци като варненските цървули.

  KILL'EM ALL !!! LET GOD RECOGNISE HIS OWN!
 28. 28 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 623 Весело

  До коментар [#13] от "Моа Преател Тайпи":

  Tи май не си много зает...

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 29. 29 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2764 Неутрално

  До коментар [#6] от "Алфонсо":Лично аз протестирах срещу почетното гржданство на владиката Кики и в резултат на това номинацията на доносника и протеже на Русия не мина! А внушенията, къде са? В текста ми има само факти на базата на документи. Анна Недялкова е бивш секретар по идеологическите въпроси в ГК на БКП - Варна - факт! БКП и ръководните и струстури са обявени за престъпни с български закон - факт! Казимир Попконстантинов е таен агент и доносник на Шесто упправление на ДС - факт! По времето на Пламен Градинаров архивът на кметството му изгоря - факт! Филип Киркоров е сред галениците на Путин - факт!
  —цитат от коментар 25 на Спас Спасов


  и след всички подбрани факти , къде е внушението ? сериозно ? единственият факт е , че ако си позволиш да постнеш неправилен факт , биваш правилно .. наказан . та Киркоров купувайки имот за 300000 евро се равнява на колко от митичните 2.5 млн "българи" зад граница дето били най голям инвеститор с 50 евро средно месечно

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 30. 30 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2764 Неутрално

  ПОЗОР!!!!!!Няма бъдеще за България с такива ...подлизурковци като варненските цървули.
  —цитат от коментар 27 на NAPALM


  има бъдеще , споко . аудиторията не е голяма видно

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 948 Весело

  ...)Иначе по темата да кажа, че всяка година се намира някой да оплюе кандидатите за почетни граждани. Това не е нещо ново. Даже един беше протестирал срещу покойния дядо Кирил.
  —цитат от коментар 6 на Алфонсо

  Кой беше дядо Кирил? Онзи с Ролекса, или онзи с Линколн'а, 'дето през прозореца благословявал-зер нЕма 'А слезе като простосмъртен между миряните, я!

  Ай' с'я напЦуй ме като евреЙн, дръзнал да пише по 'ристиянски въпроси!

  До коментар [#6] от "Алфонсо":
  =================================


  До коментар [#25] от "Спас Спасов":

  Ти па к'о се впрягаш на платени тролове?!? Норман Гранц има готина сигнатура: Нямам време да отговарям на всеки идиот. Идеята 'ич биля не е лоша:)

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 33. 33 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "Ръководен кадър на обявената за престъпна БКП и агент на ДС ще са почетни граждани на Варна"
  И това 27 години след края на комунизма?!

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 34. 34 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 948 Весело

  "Ръководен кадър на обявената за престъпна БКП и агент на ДС ще са почетни граждани на Варна"И това 27 години след края на комунизма?!
  —цитат от коментар 33 на Lady Zeppelin


  Комунизъм НИКОГА не е имало в НРБ, имаше т.н. "социалистически" строй. Но явно налагането му е било толкоз ефикасно, че милиони българи са с увредено съзнание (повечето не го и разбират), и се стига до гореописаните аномалии. Ама....таака са планирали "прехода", и товаа са резултатите...ДА ЖИВЕЙ....И МЕЖДУНАРОДНОТО ПОЛОЖЕНИЙЕ!!!
  До коментар [#33] от "Lady Zeppelin":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 35. 35 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#34] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Социализъм беше, да.
  И пак не разбирам как е възможно след 27 години преход агент на ДС, "кука" както ги наричахме, да бъде избран за почетен гражданин.
  Оти ги ручахме жабетата?!

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 36. 36 Профил на Умен и красив но не умнокрасив
  Умен и красив но не умнокрасив
  Рейтинг: 749 Весело

  Така става, когато не управляват умни и красиви, а тъпи и грозни. Най-лошото е, че самите грозни много се сърдят на тези дето са хубави, вместо от позицията на по-глупави, да започнат да се вслушват в думите им.

  No Pain No Gain
 37. 37 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 782 Неутрално

  "Ръководен кадър на обявената за престъпна БКП и агент на ДС ще са почетни граждани на Варна"И това 27 години след края на комунизма?!
  —цитат от коментар 33 на Lady Zeppelin

  Т.нар Закон беше приет от една група комунисти - перестройчици, пребоядиссали се на "сини". За да оневинят себе си. Какво толкова се възмущаваш.

 38. 38 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Авторът на статията буквално си е глътнал граматиката от възмущение и затова горката е толкова възмутително неграмотна.
  Онтопик, това ако са на Варна проблемите, да им завидиш. На първо време да се погрижат за измитането на ТИМовите феодали, които са обърнали целия град в крепостно селячество, пък после да разследват някаква тетка като каква се е изявявала през 89 или на чие ушенце пее видният естраден клоун Киркоров.

 39. 39 Профил на 16bit
  16bit
  Рейтинг: 559 Неутрално

  До коментар [#38] от "Green Day":
  Не, човек, реално проблемите тръгват от София и винаги от там са тръгвали. Всичко друго е опит да се завъртят нещата по-далеч от жълтите павета от разни бездарни журналисти. Занимават ни с Филип Киркоров и прочее глупости, ама толкова си могат...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK