Симеонов поиска проверка за почтеност на шеф на съд в Бургас заради отменяни актове на заведения

Валери Симеонов, вицепремиер

© Цветелина Белутова, Капитал

Валери Симеонов, вицепремиерВицепремиерът Валери Симеонов ("Обединени патриоти") подаде сигнал до Инспектората към Висшия съдебен съвет срещу изпълняващия длъжността председател на Административния съд в Бургас Панайот Генков, съобщи правителствената информационна служба.


Валери Симеонов иска инспекторатът да провери почтеността на съдията и да установи дали е оказвал натиск, пряко или косвено влияние върху негови подчинени магистрати. От съобщението се разбира, че причина за сигнала са станали произнасяния на съдии от Административния съд за отмяна на предварително изпълнение и отмяна на актове на Националната агенция за приходите-Бургас, за незаконна дейност в заведения и дискотеки по българското Черноморие. Не става известно нищо за мотивите на магистратите при вземането на конкретните решения. Валери Симеонов тълкува тези решения като недопустимо саботиране от страна на представители на съдебната власт на действията на органи на изпълнителната власт срещу нарушители на законите.


Искането му също така е да се установи дали са налице действия, които накърняват престижа на съдебната власт, както и дали с действията си, председателят на Административния съд компрометира честта на съдията и професията в обществото, се казва в съобщението.
В началото на юли Валери Симеонов даде заявка, че ще се съсредоточи в борбата с нарушенията по Черноморието от собственици на заведения и незаконни сергии. Той се обяви за забрана на т.нар. алкохолни турове и за строги санкции срещу нарушаване на обществения ред и дори посочи какви са начините да бъде затворено едно заведение. В интервю пред БНТ в сряда вицепремиерът разказа за Генков, като го определи за "скандален". Симеонов съобщи, че неотдавна инспектори на НАП съставили актове на 79 заведения за спиране на дейността им заради установени множество нарушения. Оказало се, че всички тези актове са паднали в съда. Най-фрапиращото според вицепремиера е, че в един от случаите актът паднал. още преди инспекторите да стигнат до Бургас, където да го внесат в съда. Това станало с решение на съда преди в него да са постъпили документите. Тази ситуация Симеонов определи като воюване на държавата с държавата. " Ето защо тази съдебна система трябва да бъде много сериозно променена час по-скоро", заключи той.


Панайот Генков бе назначен за изпълняващ длъжността председател на Административния съд – Бургас през април, по предложение на председателя на Върховния административен съд Георги Колев. Името на Генков нашумя преди години покрай скандала с "бедните" магистратски роднини, получили право на строеж в Приморско. През 2010 г. се доказа, че през 2004 г. дъщеря му Ваня Генкова, тогава студентка, се е регистрирала в община Приморско, а скоро след това получила като крайно нуждаеща се право на строеж върху 430 кв.м. на Буруната в града срещу 1 677 лв. По-късно крайно нуждаещата се от жилище студентка построява хотел и продава апартаментите на баща си, а после те са продадени на бизнесмени с дела, решавани именно във ВАС, включително от отделението на баща ѝ.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK