Кметът на Варна отдава безплатно имот на асоциация, самонастанила се в сграда за крайно нуждаещи се

Имотът на ул. "Драгоман" №14 във Варна част от който безвъзмездно ще получи Асоциацията на българите по света, оглавявана от Кирил Йорданов.

© Google Maps

Имотът на ул. "Драгоман" №14 във Варна част от който безвъзмездно ще получи Асоциацията на българите по света, оглавявана от Кирил Йорданов.Кметът на Варна Иван Портних (ГЕРБ) е предложил общински имот в центъра на Варна да бъде предоставен за безвъзмездно ползване на сдружение, оглавявано от печално известния му предшественик Кирил Йорданов. Същото сдружение е ползвало в продължение на повече от десет години без правно основание и решение на Общинския съвет във Варна друг общински, жилищен имот, предназначен за настаняване на крайно нуждаещи се.


Предложението на Иван Портних е изпратено до Общинския съвет и Постоянната комисия "Собственост и стопанство" във Варна на 24 октомври т.г. То е за "учредяване на безвъзмездно право на ползване върху недвижим имот, находящ се на ул. "Драгоман" №14". Помещението, намиращо се на този адрес трябва


да бъде отдадено за пет години
на "Асоциацията на българите по света". Йорданов стана председател на сдружението през ноември 2013 г. - девет месеца, след като оставката му е поискана от ГЕРБ и бе принуден да я подаде под натиска на безпрецедентни улични протести. Заради избора на Йорданов, дни по-късно, членове на асоциацията се разграничиха от ней.


Иван Портних

© Дневник

Иван Портних


От предложението на Портних до Общинския съвет във Варна става ясно, че до момента Сдружение "Асоциация на българите по света" е ползвало без правно основание т.е. като


самонастанило се


друг общински имот на ул. "Джеймс Баучер" №38. Той се състои от двор с над 240 кв.м. и близо 50 кв. м. жилищни помещения.


Сградата, педназначена за настаняване на крайно нуждаещи се, в която в момента се е самонастанила Асоциацията на българите по света.

© Google Maps

Сградата, педназначена за настаняване на крайно нуждаещи се, в която в момента се е самонастанила Асоциацията на българите по света.


От предложението на Портних става ясно също, че той е бил информиран и за друга сериозна нередност, свързана с ползването на имота от асоциацията, оглавявана от Йорданов. В текста изрично е записано, че къщата на ул. "Джеймс Баучер" №38 е жилищен имот. Според действаща и в момента наредба на Общинския съвет във Варна ,


ползването на жилища за нежилищни нужди е забранено.


Въпреки това в продължение на повече от десет години сдружението я е ползвало именно по този начин – като офис. Към момента то продължава да е регистрирано именно на този адрес. Сега Иван Портних не само не налага санкция на Асоциацията на българите по света за акта на самонастаняване и нарушаването на общинските разпоредби, но предлага да й бъде отдаден за ползване друг имот, намиращ се този път в идеалния център на Варна.


Според Закона за общинската собственост като сдружение с нестопанска цел "Асоциация на българите по света" има право да получи имота на ул. "Драгоман" №14 безвъзмездно –


без да плаща наем.


Предоставянето на тази възможност обаче зависи единствено от решението на Общинските съветници, които биха могли да решат и обратното. Точно тази възможност е станала повод за разнобой по време на последното заседание на Постоянната комисия "Собственост и стопанство" във Варна.


Кирил Йорданов

© Спас Спасов

Кирил Йорданов


При разглеждане на предложението, направено от Иван Портних, съветникът Григор Григоров (Реформатори и патриоти) е настоял общинският имот да бъде отдаден за ползване срещу месечен наем. След проведения дебат част от групата на ГЕРБ в комисията е подкрепила предложението на Григоров, а това е станало


причина за конфликт


със съпартийците им.


Според съветник от групата на ГЕРБ, пожелал да не бъде назоваван, преди заседанието на комисията той и колегите му са били инструктирани да подкрепят именно безвъзмездното отдаване на имота, записано и в предложението на Портних. С него на Общинския съвет се дава и възможност освен от наем да освободи сдружението, оглавявано от Кирил Йорданов и от дължимите режийни разноски в размер на 466 лв.


До 2013 г. Кирил Йорданов бе почетен председател на "Асоциацията на българите по света", оглавявана от Алексъндър Чирков. В това си качество и като кмет на Варна (1999 г. - 2013 г.) той е позволил на сдружението да ползва без правно основание жилищен имот, предназначен за настаняване на крайно нуждаещи се граждани за нежилищни нужди.

Коментари (19)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на arnautsky
    arnautsky
    Рейтинг: 1100 Разстроено

    Приемственост.
    Киро си намери Потник....пардон,Портних.

    Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
  2. 2 Профил на stedim
    stedim
    Рейтинг: 2785 Неутрално

    Каква е дейността на тази Асоциация?

  3. 3 Профил на Pima
    Pima
    Рейтинг: 460 Разстроено

    В едно кърненце акат. И от същото папкат.
    все хора със съмнителни качества и още по-съмнителни зависимости си избираме във Варна.

    Най-страшното на комунизма е това което идва след него...
  4. 4 Профил на today
    today
    Рейтинг: 2267 Неутрално

    Нито бившия кмет е спазвал законите, нито сегашния, и си продължават най-нагло.
    Цацаров???

    Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
  5. 5 Профил на extraCACA
    extraCACA
    Рейтинг: 1640 Весело

    Цацаров???
    —цитат от коментар 4 на today


    за Цацаров наберете 9112

  6. 6 Профил на Stanko
    Stanko
    Рейтинг: 387 Неутрално

    Ха, какво било. Аз пък като прочетох, че организация се самонастанила в държавен имот си помислих, че става въпрос за клуб на ДСБ.

  7. 7 Профил на Stanko
    Stanko
    Рейтинг: 387 Неутрално

    Нито бившия кмет е спазвал законите, нито сегашния, и си продължават най-нагло.Цацаров???
    —цитат от коментар 4 на today


    Радан Кънев???
    Бул. "Витоша" №18????

  8. 8 Профил на За да останат ХОРА в България.
    За да останат ХОРА в България.
    Рейтинг: 954 Неутрално

    естествено тази асоциация е непозната за българите по света :)

  9. 9 Профил на roum
    roum
    Рейтинг: 469 Неутрално

    Вместо да плащат от джоба си разходи за частна, без значение дали световно неизвестна или полезна, но гръмко наречена "асоциация" - така както са правили десетки родолюбци - спомоществователи и дарители, тарикатите безцеремонно и нагло бозаят от данъкоплатците.
    Безобразие!
    Засрамете се, бре кметове!

  10. 10 Профил на extraCACA
    extraCACA
    Рейтинг: 1640 Весело

    абе, другара Цацаров самосезира ли се от тази публикация.... Спасе, да я предложиш на мадам Венелинка, викам... току-виж и дедо Гойко се вдъхновил да поиска някоя оставка хахаха

  11. 11
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  12. 12 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8835 Неутрално

    Е, ГЕРБ дадоха на прокурор кмета на Пещера, а за техни си затварят очите. На тях всичките им кметове са за прокурор.

  13. 13 Профил на shisharko
    shisharko
    Рейтинг: 400 Неутрално

    Ужас. Тия не се накрадоха.

  14. 14 Профил на Toni Ivanov
    Toni Ivanov
    Рейтинг: 1460 Неутрално

    Тази асоциация е нчй-вероятно перачница на мръсни пари на Герб или на двамата кметове бивш и настоящ. Открадените пари ги крият там,а техните банкови акаунти са чисти при една проверка. За толкова години кражби гербаджиите стават все по-изобретателни,като обикновенит престъпници....

  15. 15 Профил на tww09306483
    tww09306483
    Рейтинг: 3404 Неутрално

    Не е истина...! Баш ГЕРБ-ера Портних, рамо до рамо с червения Киро...! :)
    Някой, да има някакви съмнения...?!? :)

    Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
  16. 16
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  17. 17
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  18. 18 Профил на Непукистка
    Непукистка
    Рейтинг: 1782 Весело

    От всичко написано излиза, че:
    1. Портних предлага ОС да предостави на асоциация друг имот (на витрината, на който е написано "Асоциация на пенсионерите", иначе казано пенсионерски "клуб" в центъра на Варна);
    2. Общински съветници "Реформатори и патриоти" (разбирай хората на РБ и Симеонов, които са били във Варна противници на ГЕРБ, ха-ха!) обсъждат въпроса и решават, заедно с част от групата на ГЕРБ да определят наем за имота по т.1. Друг някой си съветник бил направил предложение за безвъзмездно ползване. И това е конфликт?! Тези въпроси се уреждат от наредбата по чл.8, ал.2 ЗОС, не от Портних и не от един общински съветник, пък бил той и от ГЕРБ!
    Твърдите, че Портних "е знаел" за нарушението на Йорданов, а знаете ли ОТКОГА, след като не той, а ОС определя реда за отдаване под наем на общински имоти възмездно или безвъзмездно?
    Твърдите, че Портних НЕ САМО, че не е наложил глоба на асоциацията на Йорданов, но иска да й предостави друг имот в центъра на Варна. Как точно и при липсата на коя законова предпоставка Йорданов е дал имота на асоциацията си не става ясно. Къде са били общинските съветници през това време, че именно Портних трябва да отговаря за действията на Киро Моториста, който едно време беше областен управител от времето на Ф.Димитров, та чак до Жан Виденов, а после депутат на БКП? И с какво да я накаже тая куха структура на Чирков, а? Да й вземе имуществото или парите, дето ги няма? Да разстреля публично нарушителя - бивш кмет или да вкара в затвора бившите и настоящите общински съветници, безхаберно оставили другарчето си в 50 кв. м. жилищен имот, хахах...

    Ставате смешни, освен ако загрижеността ви не е за... Асоциацията на пенсионерите, чиито хиляди членове вече няма да могат да играят карти в центъра на Варна.

    First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win.
  19. 19 Профил на blaserr93lrs2
    blaserr93lrs2
    Рейтинг: 494 Неутрално

    Само камерите на киро и системата за билети на потника общо струват около 13 МИЛИОНА лева!Спас е писал и за двете многократно!Отговор от общината няма!Варненската прокуратура пияна и заляна!На варненци като им асфалтират два булеварда и се напикават от радост и тичат да избират най-големите крадци!
    Чудно само как на киро не са му построили частна резиденция с общински пари в морската градина за да си настани сдружението!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK