Кметът на Варна отдава безплатно имот на асоциация, самонастанила се в сграда за крайно нуждаещи се

Имотът на ул. "Драгоман" №14 във Варна част от който безвъзмездно ще получи Асоциацията на българите по света, оглавявана от Кирил Йорданов.

© Google Maps

Имотът на ул. "Драгоман" №14 във Варна част от който безвъзмездно ще получи Асоциацията на българите по света, оглавявана от Кирил Йорданов.Кметът на Варна Иван Портних (ГЕРБ) е предложил общински имот в центъра на Варна да бъде предоставен за безвъзмездно ползване на сдружение, оглавявано от печално известния му предшественик Кирил Йорданов. Същото сдружение е ползвало в продължение на повече от десет години без правно основание и решение на Общинския съвет във Варна друг общински, жилищен имот, предназначен за настаняване на крайно нуждаещи се.


Предложението на Иван Портних е изпратено до Общинския съвет и Постоянната комисия "Собственост и стопанство" във Варна на 24 октомври т.г. То е за "учредяване на безвъзмездно право на ползване върху недвижим имот, находящ се на ул. "Драгоман" №14". Помещението, намиращо се на този адрес трябва


да бъде отдадено за пет години
на "Асоциацията на българите по света". Йорданов стана председател на сдружението през ноември 2013 г. - девет месеца, след като оставката му е поискана от ГЕРБ и бе принуден да я подаде под натиска на безпрецедентни улични протести. Заради избора на Йорданов, дни по-късно, членове на асоциацията се разграничиха от ней.


Иван Портних

© Дневник

Иван Портних


От предложението на Портних до Общинския съвет във Варна става ясно, че до момента Сдружение "Асоциация на българите по света" е ползвало без правно основание т.е. като


самонастанило се


друг общински имот на ул. "Джеймс Баучер" №38. Той се състои от двор с над 240 кв.м. и близо 50 кв. м. жилищни помещения.


Сградата, педназначена за настаняване на крайно нуждаещи се, в която в момента се е самонастанила Асоциацията на българите по света.

© Google Maps

Сградата, педназначена за настаняване на крайно нуждаещи се, в която в момента се е самонастанила Асоциацията на българите по света.


От предложението на Портних става ясно също, че той е бил информиран и за друга сериозна нередност, свързана с ползването на имота от асоциацията, оглавявана от Йорданов. В текста изрично е записано, че къщата на ул. "Джеймс Баучер" №38 е жилищен имот. Според действаща и в момента наредба на Общинския съвет във Варна ,


ползването на жилища за нежилищни нужди е забранено.


Въпреки това в продължение на повече от десет години сдружението я е ползвало именно по този начин – като офис. Към момента то продължава да е регистрирано именно на този адрес. Сега Иван Портних не само не налага санкция на Асоциацията на българите по света за акта на самонастаняване и нарушаването на общинските разпоредби, но предлага да й бъде отдаден за ползване друг имот, намиращ се този път в идеалния център на Варна.


Според Закона за общинската собственост като сдружение с нестопанска цел "Асоциация на българите по света" има право да получи имота на ул. "Драгоман" №14 безвъзмездно –


без да плаща наем.


Предоставянето на тази възможност обаче зависи единствено от решението на Общинските съветници, които биха могли да решат и обратното. Точно тази възможност е станала повод за разнобой по време на последното заседание на Постоянната комисия "Собственост и стопанство" във Варна.


Кирил Йорданов

© Спас Спасов

Кирил Йорданов


При разглеждане на предложението, направено от Иван Портних, съветникът Григор Григоров (Реформатори и патриоти) е настоял общинският имот да бъде отдаден за ползване срещу месечен наем. След проведения дебат част от групата на ГЕРБ в комисията е подкрепила предложението на Григоров, а това е станало


причина за конфликт


със съпартийците им.


Според съветник от групата на ГЕРБ, пожелал да не бъде назоваван, преди заседанието на комисията той и колегите му са били инструктирани да подкрепят именно безвъзмездното отдаване на имота, записано и в предложението на Портних. С него на Общинския съвет се дава и възможност освен от наем да освободи сдружението, оглавявано от Кирил Йорданов и от дължимите режийни разноски в размер на 466 лв.


До 2013 г. Кирил Йорданов бе почетен председател на "Асоциацията на българите по света", оглавявана от Алексъндър Чирков. В това си качество и като кмет на Варна (1999 г. - 2013 г.) той е позволил на сдружението да ползва без правно основание жилищен имот, предназначен за настаняване на крайно нуждаещи се граждани за нежилищни нужди.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 998 Разстроено

  Приемственост.
  Киро си намери Потник....пардон,Портних.

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 2. 2 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2386 Неутрално

  Каква е дейността на тази Асоциация?

 3. 3 Профил на Pima
  Pima
  Рейтинг: 418 Разстроено

  В едно кърненце акат. И от същото папкат.
  все хора със съмнителни качества и още по-съмнителни зависимости си избираме във Варна.

  Най-страшното на комунизма е това което идва след него...
 4. 4 Профил на today
  today
  Рейтинг: 919 Неутрално

  Нито бившия кмет е спазвал законите, нито сегашния, и си продължават най-нагло.
  Цацаров???

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 5. 5 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1734 Весело

  Цацаров???
  —цитат от коментар 4 на today


  за Цацаров наберете 9112

 6. 6 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Ха, какво било. Аз пък като прочетох, че организация се самонастанила в държавен имот си помислих, че става въпрос за клуб на ДСБ.

 7. 7 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Нито бившия кмет е спазвал законите, нито сегашния, и си продължават най-нагло.Цацаров???
  —цитат от коментар 4 на today


  Радан Кънев???
  Бул. "Витоша" №18????

 8. 8 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 679 Неутрално

  естествено тази асоциация е непозната за българите по света :)

 9. 9 Профил на roum
  roum
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Вместо да плащат от джоба си разходи за частна, без значение дали световно неизвестна или полезна, но гръмко наречена "асоциация" - така както са правили десетки родолюбци - спомоществователи и дарители, тарикатите безцеремонно и нагло бозаят от данъкоплатците.
  Безобразие!
  Засрамете се, бре кметове!

 10. 10 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1734 Весело

  абе, другара Цацаров самосезира ли се от тази публикация.... Спасе, да я предложиш на мадам Венелинка, викам... току-виж и дедо Гойко се вдъхновил да поиска някоя оставка хахаха

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8121 Неутрално

  Е, ГЕРБ дадоха на прокурор кмета на Пещера, а за техни си затварят очите. На тях всичките им кметове са за прокурор.

 13. 13 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Ужас. Тия не се накрадоха.

 14. 14 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  Тази асоциация е нчй-вероятно перачница на мръсни пари на Герб или на двамата кметове бивш и настоящ. Открадените пари ги крият там,а техните банкови акаунти са чисти при една проверка. За толкова години кражби гербаджиите стават все по-изобретателни,като обикновенит престъпници....

 15. 15 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3309 Неутрално

  Не е истина...! Баш ГЕРБ-ера Портних, рамо до рамо с червения Киро...! :)
  Някой, да има някакви съмнения...?!? :)

  Бивш tww09306483.
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 631 Весело

  От всичко написано излиза, че:
  1. Портних предлага ОС да предостави на асоциация друг имот (на витрината, на който е написано "Асоциация на пенсионерите", иначе казано пенсионерски "клуб" в центъра на Варна);
  2. Общински съветници "Реформатори и патриоти" (разбирай хората на РБ и Симеонов, които са били във Варна противници на ГЕРБ, ха-ха!) обсъждат въпроса и решават, заедно с част от групата на ГЕРБ да определят наем за имота по т.1. Друг някой си съветник бил направил предложение за безвъзмездно ползване. И това е конфликт?! Тези въпроси се уреждат от наредбата по чл.8, ал.2 ЗОС, не от Портних и не от един общински съветник, пък бил той и от ГЕРБ!
  Твърдите, че Портних "е знаел" за нарушението на Йорданов, а знаете ли ОТКОГА, след като не той, а ОС определя реда за отдаване под наем на общински имоти възмездно или безвъзмездно?
  Твърдите, че Портних НЕ САМО, че не е наложил глоба на асоциацията на Йорданов, но иска да й предостави друг имот в центъра на Варна. Как точно и при липсата на коя законова предпоставка Йорданов е дал имота на асоциацията си не става ясно. Къде са били общинските съветници през това време, че именно Портних трябва да отговаря за действията на Киро Моториста, който едно време беше областен управител от времето на Ф.Димитров, та чак до Жан Виденов, а после депутат на БКП? И с какво да я накаже тая куха структура на Чирков, а? Да й вземе имуществото или парите, дето ги няма? Да разстреля публично нарушителя - бивш кмет или да вкара в затвора бившите и настоящите общински съветници, безхаберно оставили другарчето си в 50 кв. м. жилищен имот, хахах...

  Ставате смешни, освен ако загрижеността ви не е за... Асоциацията на пенсионерите, чиито хиляди членове вече няма да могат да играят карти в центъра на Варна.

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от теби.
 19. 19 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Само камерите на киро и системата за билети на потника общо струват около 13 МИЛИОНА лева!Спас е писал и за двете многократно!Отговор от общината няма!Варненската прокуратура пияна и заляна!На варненци като им асфалтират два булеварда и се напикават от радост и тичат да избират най-големите крадци!
  Чудно само как на киро не са му построили частна резиденция с общински пари в морската градина за да си настани сдружението!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK