Образувано е дело за отказ на община Варна да предостави електронно копие от документ

Община Варна

© Дневник

Община ВарнаАдминистративният съд във Варна е образувал дело по жалба на Сдружението за оптимизиране на правосъдието и администрацията срещу решение на секретаря на община Варна Нора Момчева. Жалбата е срещу несъобразяване с предпочитаната форма за предоставяне на информацията, поискана по Закона за достъп до обществена информация. Искането на СОПА е да получи електронно копие от първия кадастрален план на Варна.


Общинската администрация е предоставила достъп до исканата информация, но под формата "преглед на оригинала". В мотива си за това решение Нора Момчева твърди, че е налице невъзможност за обработка и сканиране на плана.


В съобщение, разпространено от Административния съд във Варна, се казва, че е определен седемдневен срок, в който община Варна трябва да формулира задача за съдебно-техническа експертиза, от която да стане ясно дали е възможно планът да бъде предоставен във вида, искан от СОПА. Разноските за работата на вещото лице са присъдени за сметка на местната администрация, се казва още в съобщението.
Това е втори случай, в който община Варна отказва да представи информация в искания от заявителя формат. На 29 август Камарата на геодезистите в България поиска информация за изразходването на обществени средства за реконструкцията на бул. "Васил Левски" в града. Сред поисканите електронни копия от документи са и подробните устройствени планове, които са послужили за основа при проектирането на разширението и удължаването на булеварда.


В отговора, подписан пак от секретаря на общината Нора Момчева, се казва, че исканата информация следва да се предостави под формата на преглед на оригинал, при това с приемо-предавателен протокол в тридесетдневен срок от получаване на решението за това.


"Всеки, с минимални познания за българското законодателство ще разбере абсурдността на такова решение, коментира Йоан Крикор Каратерзиян, председател на Камарата на геодезистите в България. Първо, не е ясно какъв приемо-предавателен протокол, ще се състави за "преглед на регулационен план"? Ще ми разрешат да запечатам образа на плана в съзнанието си ли? И за това ще съставим протокол", написа той в сайта на камарата.


Според Каратерзиян не може да се поставя и краен срок, след който предоставената информация да е недостъпна. "Законът за устройство на територията е регламентирал, че "одобрените Подробни устройствени планове се публикуват на интернет страницата на органа, който ги е одобрил, коментира още той. Тази информация, е публично достъпна в нейната цялост по силата на закона, без да е необходимо да се иска предоставянето ѝ."

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  Некадърниците в община Варна да си ходят.
  Тоя ПУП щом е одобрен, няма начин да няма електронен вариант. Едно от местата, в които се одобрява е Кадастъра, а там искат електронен вариант и го проверяват.
  Ама тъпаците в общината сигурно няма с какво да отворят файловете, и за да не се чудят какво точно ще дадат, казват - няма.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8146 Любопитно

  К'во не е ясно - използвали са проекти / геодезия, пътно инженерство и т.н / от 60- те години, когато са разработвали там околовръстно на Варна и са усвоили парите като за оригинални проучвания и чертежи, щото ония най-вероятно нямат авторско право!

  [email protected]
 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5721 Неутрално

  Да се ограничи достъп до данни за геодезисти е абсурдно...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на today
  today
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Защо срещу общината? Някой конкретен чиновник е написал отказа, хайде да го вкарат за 5 годинки във варненския затвор, и да заповяда следващия на неговото място, да видим дали пак ще дава откази.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 5. 5 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3717 Неутрално

  На всякъде в България кадастралните планове се пазят сякаш са най-секретна информация!
  Причината на всички е ясна.
  Само така могат да се правят манипулации на собствености, парцели и имоти.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK