Варна ще подменя за своя сметка 300 неудачни ограничителя на паркирането, платени с европейски средства

От 300 ограничителя на паркирането, поставени по варненските улици "Преслав" и "Сан Стефано" през 2015 г. сега са останали едва десетина.

© Морски дневник

От 300 ограничителя на паркирането, поставени по варненските улици "Преслав" и "Сан Стефано" през 2015 г. сега са останали едва десетина.Заради неудачно архитектурно решение и техническо изпълнение община Варна ще трябва да подмени за своя сметка около 300 ограничителя на паркирането, платени със средства по проекта за естетизация на пешеходни зони, приключил през 2015 г. Това става ясно от отговори на въпроси, които "Дневник" изпрати до пресцентъра на местната администрация.
Въпросните ограничители бяха поставени по ул. "Преслав" и "Сан Стефано" като елемент от проекта "Естетизация и модернизация на главни пешеходни зони и зони за обществен отдих на град Варна". Той бе


на стойност 7.33 млн. лв.,


по-голямата част от които осигурени по схемата "Зелена и достъпна градска среда" на финансираната от Европейския съюз оперативна програма "Регионално развитие".
Ремонтът на двете улици включваше и изграждането на близо километър велосипедни алеи. Тъй като бяха проектирани като част от платното за автомобилно движение, те бяха отделени със 150 от т.нар. буларди (бетонни топки). Още толкова от същия тип ограничители бяха поставени и по тротоарите, за да възпрепятстват паркирането на автомобили. Решението на проектанта "Обединение Одесос 2012" обаче се оказа явно неудачно, тъй като само година след поставянето им по-голямата част от ограничителите бяха изкъртени от преминаващите автомобили. Други са били отстранени заради повреди или вследствие на вандалски актове, твърдят от общинската администрация във Варна.


По информация на ръководителя на проекта Десислава Борисова единичната цена на всяка от топките е била 86 лв. В нея са били включени доставката и монтажът им. Това означава, че за всички 300 ограничителя от бюджета на проекта са били похарчени около 26 хил. лв. Тъй като той е приключен, парите, изхарчени за неудачните буларди, сега се оказват


хвърлени на вятъра.


"В продължение на 5 г. от въвеждане в експлоатация на обекта промени могат да бъдат извършвани само след съгласуване с управляващия орган, в случая МРРБ, обясни Борисова. Община Варна е изпратила искане за становище относно доставка и монтаж на нов модел ограничителни елементи, с по-голяма височина от съществуващите. Искането е одобрено, обсъждат се различни варианти на нови елементи, които ще бъдат монтирани през 2018 г. по въпросното трасе", каза още тя.


В продължение на месеци, ограничителите, платени с пари по програма "Регионално развитие" стояха захвърлени край уличното платно.

© Морски дневник

В продължение на месеци, ограничителите, платени с пари по програма "Регионално развитие" стояха захвърлени край уличното платно.


Сумата от 26 хил. лв. е относително малка на фона на останалите разходи за обновяване на главните пешеходни зони във Варна. Начинът, по който е извършено проектирането обаче, изборът на явно неподходящо архитектурно решение и некачественият монтаж на ограничителите, позволил лесното им премахване, говорят красноречиво за отношението на кметската администрация във Варна към разходването на средства от фондовете на Европейския съюз.


Сега според Десислава Борисова след получаване на разрешение от Министерството на регионалното развитие и благоустройствот разходите по отстраняване на старите и поставянето на нови огранчителни елементи ще бъде


за сметка на общинския бюджет за 2018 г.


Изпълнението на проекта "Естетизация и модернизация на главни пешеходни зони и зони за обществен отдих на град Варна" беше съпътствано от множество сигнали и публикации в местната преса за ниското качество на ремонтните работи. Тогава кметът на Варна Иван Портних се закани дори, че изпълнителите на част от дейностите "Обединение Зебра трафик" "няма да получат нито лев", докато не завършат качествено работата си. Въпреки това само две години след приключването на проекта на стойност над 7 млн. лв. многобройните следи от лошото изпълнение на дейностите по него стават все по-видими.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4658 Весело

  За "своя" сметка значи?!

  Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, а впоследстие на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
 2. 2 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Варна-Готъм сити е символ на случващото в държавата с еврофондовете , по време на безвремието, наречено Боко. Милиарди и милиарди златни реки от европари можеха да превърнат България в рай, но накрая ще стане така, че всичко ще е разрушено, буренясало и забравено ПРЕДИ ДОРИ ДА СВЪРШАТ ЕВРОПАРИТЕ. Изпуснахме си шанса да станем нормална държава и ще отмрем, за да поживее една политическа мафия от няколко хиляди държави и местни бандити.

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  Разбирай"за сметка на парите, платени като данъци от гражданите"!!!
  Както имах възможност да кажа скоро по друг повод нищо добро не чака Варна и Портних, въпрос на време е ...

 4. 4 Профил на ptichka007
  ptichka007
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Идва Видовден за Портних и придворните му лакеи...

 5. 5 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2092 Разстроено

  ... и ще отмрем, за да поживее една политическа мафия от няколко хиляди държави и местни бандити.
  —цитат от коментар 2 на Дундурук


  Има и друг сценарий: Ердо да измести границите си на северозапад

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8876 Неутрално

  Искат да кажат от данъците на гражданите.

 7. 7 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Не е "неудачно" решението, а е неприложимо за нашите условия, къде никой не гледа къде кара и ги изпотрошиха...

 8. 8 Профил на fifi_5
  fifi_5
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#2] от "Дундурук":

  За съжаление самата истина.

 9. 9 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Сърдечни поздрави от Из-Портних и компания!

  Пресечната точка на корупцията и некадърността. Трудно е да се каже къде свършва едното и започва другото, но определено работят в тандем. Резултатите са налице в целия град. Ако някой ден се разходите по новата настилка на главната трудно ще пропусните въллнообразния терен. За сравнение главната на Пловдив и Бургас е направо изпълнение в луксозна категория.

 10. 10 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Варна ще подменя за своя сметка 300 неудачни ограничителя на паркирането
  ------------

  Какво означава за "своя сметка"? Става въпрос за пари на данъкоплатците!!! Дали са еврофондовете на свои хора посредством обществени поръчки и сега ще им поправят некадърната работа от данъците и таксите!!!

 11. 11 Профил на Borislav Jordanov
  Borislav Jordanov
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Лична отговорност в тая "държава" - кога?

 12. 12 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 573 Весело

  За своя сметка - демек кмета и общинарите ще си плащат от джоба?

 13. 13 Профил на narodaeverekciq
  narodaeverekciq
  Рейтинг: 4 Неутрално

  А кой ще плати това слабоумие което са сътворили кретените работещи в общината, конфискация на имуществото и обществено полезен труд докато не покрият щетите с парите които са откраднати. Най вероятно и децата им, ще трябва да мият улиците...

 14. 14 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Но най-голямата простотия и кражба във Варна в последните години безспорно е проекта за градски транспорт. Купиха автомати за продажба на билети за десетки милиони. Тези на улицата изгниха и се амортизираха за толкова години, а тези в автобусите се разбиха от друсане. И НЕ ПРОРАБОТИХА НИКОГА. След толкова време не е ясно, ако ги пуснат, каква част вече са за бракуване.

  А най-голямата пародия бе когато гореспоменатите автомати почнаха да ръждясват, гениите в общината ги прибраха под чисто новите спирки, чиито седалки бяха отрязани грубо, половината място под спирката бе заето, а пътниците чакат отстрани.

 15. 15 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 716 Весело

  "Естетизация и модернизация на главни пешеходни зони и зони за обществен отдих на град Варна".

  Естетизация, та дрънка!

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 16. 16 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Всъщност средствата са на данъкоплатците ...

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 17. 17 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3546 Любопитно

  Кога ще видим някой чиновник усвоил евросредства да ги връща? Докато шишковците са на власт надали.

 18. 18 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 2291 Неутрално

  Където се е крало, пак ще се краде. Все пак схемата е изпитана и действува.

  мурзилка
 19. 19 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3546 Неутрално

  До коментар [#6] от "Роси":


  До коментар [#13] от "narodaeverekciq":


  До коментар [#12] от "danubian.whale":

  Докато избираме крадливи некадърници , ще им плащаме сметките . В София се прави ремонт на ремонта на ремонта и нищо-траем си .Вчера бях в НДК , освен малко плочки и детектори за метал ,не видях нищо ново. Къде потънаха милионите?

 20. 20 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3775 Неутрално

  Във Варна, на тия топки им казват "Топките на Портних"...! :)
  Какво не им харесват? Колко брони са откачили и колко картери са пукнали, ако знаете... Между другото, не знам друго място като Варна, където велоалеите да са толкова калпаво и некадърно направени. Ама, какво да кажем, като варненци дълги години си избираха Киро Йорданов, после Портних...!

  Между другото, кога ще престанат по медиите да употребяват този русизъм, "удачен"? Има подходящи български думи, които да опишат случилото се по варненските улици.

  Бивш tww09306483.
 21. 21 Профил на Alex Nedeltchev
  Alex Nedeltchev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не съм съгласен парите ми да отиват за да се плаща тъпотията на чиновниците, които искат да ни управляват. Друг път умажаемите архитекти да си направят труда да ме попитат. Съвсем безплатно ще ги консултирам какво да сложат, за да е и здраво и да не могат да го къртят вандали и коли. Много е просто, човек само трябва да мисли с главата си, а не със задните си части. Да изринем всички управляващи и политици.

 22. 22 Профил на Alex Nedeltchev
  Alex Nedeltchev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да го плати сега този архитект, който е дал предложението за тези топки, които имат единствено декоративна цел.

 23. 23 Профил на kojev
  kojev
  Рейтинг: 458 Разстроено
  До коментар [#20] от "tww09306483":

  Има, има и на други ширини калпави алеи - Бургас е еталон за това. Да не забравяме, че в Бургас проходиха всички тези проекти - велоалеи, интегриран транспорт, нова схема на автомобилно движение и т.н., и т.н. - вятър и мъгла! Добре го е определил и друг форумец: "ремонт на ремонта и пак ремонт"!

 24. 24 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1937 Неутрално

  Северна България няма нищо общо с Южна.
  За пореден път това се доказва.
  Тук са събрани 99% от некадърниците на България.
  Няма почти нито един нормален град в Северна България. Може би само Русе и Търново са изключение.
  Всичко останало е ей така, като Варна.
  От 5 години живея от север на Балкана. От 5 години кърпят дупките по улиците на градчето, и НИКОГА не е имало нормални за каране улици.
  Кърпят, след две седмици дупките пак са се отворили. След една година пак кърпят, след две седмици дупките пак са се отворили и така е не откакто аз съм тук, а според местните - винаги е било така.
  Климатът ли нещо е различен, че им действа, не знам.
  И хората са различни. Не в положителна посока.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 25. 25 Профил на dggm
  dggm
  Рейтинг: 535 Весело

  Портних и компания!Пресечната точка на корупцията и некадърността. Трудно е да се каже къде свършва едното и започва другото, но определено работят в тандем.
  —цитат от коментар 9 на basilicum


  Това е най-доброто определение за бившата и сегашна администрацията на Варна. Браво!

 26. 26 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  Немърливост, безотговорност, корумпираност, безотчетност. С тези четири думички мога да опиша случващото се.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 27. 27 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6137 Неутрално

  И с топките да украсят Общината....

  karabastun1@abv.bg
 28. 28 Профил на primerno
  primerno
  Рейтинг: 393 Неутрално

  До коментар [#24] от "Athanatos":

  Ти не си в ред, да мислиш, че хората били различни. Отиди в някой малък град в Южна България да видим кое е по-различното.

 29. 29 Профил на primerno
  primerno
  Рейтинг: 393 Неутрално

  В цялата история само не ми е ясно как са се изкъртили тези 300 топки? Калпаво са монтирани или някакви селяни са им дали голям ряз.

 30. 30 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1937 Неутрално

  До коментар [#24] от "Athanatos":Ти не си в ред, да мислиш, че хората били различни. Отиди в някой малък град в Южна България да видим кое е по-различното.
  —цитат от коментар 28 на primerno


  Баш съм си в ред.
  Откъде мислиш, че съм? Точно от малък град в Южна България.
  Живял съм из цяла България, включително и 2 години във Варна.
  Познавам манталитета и на хората от Южна България, и на тези в Северна.
  Не искам да обиждам никой, казвам личното си мнение, изградено на база личен опит.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 31. 31 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2501 Весело

  До коментар [#20] от "tww09306483":

  "Колко брони са откачили и колко картери са пукнали, ако знаете... "

  Значи, БВП-то на Врана ръста ... от данъка върху печалбата на автосервизите.
  В София мантинелите се "подритват" по-малко от "топките на Портних", ама печелят повече траурните агенции, които "вземат" повече общинска субсидия отколкото да платят данък печалба.

 32. 32 Профил на primerno
  primerno
  Рейтинг: 393 Неутрално

  [quote#30:"Athanatos"][/quote]

  Ако не дадеш някакви конкретни примери, то твърденията ти са напълно голословни. Да не говорим, че с голямата трудова миграя, как определящ дали един човек е от Варна Видин или Русе, само ти си знаеш.

 33. 33 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Топките са си ОК.
  Просто отдолу стърчи една тънка арматура, 20-30 см, забита вертикално. Просто не издържа - всеки страничен натиск води до измъкването и. Ако най-отдолу на тази арматура имаше напречна "кръстачка" - нямаше да излиза като пирон от кисело мляко.
  Освен това - топките имат "шийка", която би могла да се вкара в бетона и да осигури здраво зацепване.
  Малоумници и некадърници.

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 34. 34 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1937 Неутрално

  [quote#30:"Athanatos"]
  —цитат от коментар 32 на primerno
  Ако не дадеш някакви конкретни примери, то твърденията ти са напълно голословни. Да не говорим, че с голямата трудова миграя, как определящ дали един човек е от Варна Видин или Русе, само ти си знаеш.[/quote]

  Пак казвам - споделям лично моето мнение.
  Не искам да убеждавам никой.
  Всеки си знае.
  Факт е, че хората в малкия северен град, в който сега живея са негостоприемни, завистливи, много по-капсуловани в обществото си, с голямо самочувствие без никакво покритие и т.н.
  При нас на юг, хората са по-лъчезарни, по-отворени към "чужденците", по-дружелюбни.
  Естествено, в по-големите градове хора има отвсякъде, но и много лесно по манталитета се познават кой от къде е.


  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK