Изпаряването на стадионите във Варна

Изпаряването на стадионите във Варна

© Надежда Чипева, КапиталЗа трета поредна година "Черната книга на правителственото разхищение в България" описва случаи на недобросъвестно харчене на парите на българския данъкоплатец, резултатите от неефективните мерки от страна на държавната администрация например в изграждането на работещо "електронно управление", както и конфликт на интереси в малки и не чак толкова малки общини, разхищение на еврофондове и др. Тя е резултат от съвместните усилия на Института за пазарна икономика, журналисти и Фондация за свободата "Фридрих Науман". Предлагаме ви един от текстовете, включени в тазгодишното издание.


Община Варна създава перфектните предпоставки за "скрита приватизация на общинско имущество". Констатацията е на Сметната палата, а повод е едно от двете идентични съдружия на местната администрация – апортиране на имоти, миноритарен дял в партньорството и никаква заинтересуваност от последствията. По една и съща схема Варна ос- тава без стадионите си "Юрий Гагарин" и "Спартак". Частните компании печелят от имотите, а данъкоплатците се разделят със собствеността си.


Две от най-големите спортни съоръжения във Варна – стадионите "Юрий Гагарин" и "Спартак", станаха жертва на една и съща схема за скрита приватизация чрез апорт в частни търговски дружества. Така общината изгуби веднъж собствеността си върху имотите и втори път възможността да влияе върху разпореждането с тях, тъй като е миноритарен съдружник в компаниите, които ги придобиха. Това предизвика протести в града, a накрая се намеси лично премиерът, но засега не изглежда някой да търси отговорност за цялата тази бъркотия.
Началото е през 2005 г., когато администрацията на тогавашния кмет на града Кирил Йорданов влиза в съдружие с "Химимпорт" и основава компанията "Спор- тен комплекс Варна". В нея общината влиза с апорт от 136 дка собствени терени, в това число и най-големият градски стадион "Юрий Гагарин". Имотите са оценени на малко над 12 млн. лв., което прави по около 40 евро на кв.м. Справка в архивите на няколко от най-големите агенции за недвижими имоти във Варна обаче показва, че през април 2005 г., средната цена на парцелите в същия район на Варна е около три-четири пъти по-висока. Не- зависимо от това администрацията на Йорданов не оспорва оценката и по тази причина срещу апортираните имоти са записани едва 35% от акциите в новоучредена- та компания.
Останалите 65% от акциите получава "Химимпорт" срещу обявена парична вноска от близо 22.5 млн. лв. За изпълнителен директор на "Спортен комплекс Варна" е назначен Марин Митев, член на надзорния съвет на Централна кооперативна банка и на управителния съвет на "Химимпорт".


И започват едни "огромни трудности"


Дружеството е записало в предмета на дейността си, че ще се занимава с "организиране и провеждане на спорт- ни събития и мероприятия, изграждане, поддържане и експлоатация на спортни площадки, стадиони, басейни и други съоръжения за спортни и културни цели". Но от 2005 г. досега от "Спортен комплекс Варна" непрекъснато обясняват, че строителството на нов градски стадион среща "огромни трудности". Те започвали с липсата на кадастрална скица и неясна собственост на част от апортираните общински парцели и искания за продажба от собствениците им на "нереално високи" цени и стигали чак до непредвидено високи разходи за изместване на подземни и надземни комуникационни трасета. Но така или иначе дванадесет години по-късно новият град- ски стадион продължава да е само във фаза "бавно напредващ груб строеж".


Междувременно през септември 2015 г. част от апортираните 136 дка общинска земя, оценени на 12 млн. лв., е продадена на командитно дружество с участието на "Кауфланд България". Стойността на сделката е доста любопитна – за 14.46 дка купувачът плаща близо 18.3 млн. лв. Не е необходимо да си голям математик, за да пресметнеш, че само една десета от апортираната десет години по-рано земя е продадена много по-скъпо от оценката на всичките 136 дка. Колкото и да се е променил пазарът за тези години, подобно разминаване е драстично.


Едно "Недоразумение"


Но това не е всичко. "Спортен комплекс Варна" продължава да разпродава парчета от земята с мотива, че трябва да намери пари за строителството на стадиона. В края на септември 2017 г. дружеството продава втори терен от активите си. Този път купувач е компанията "Планекс", която придобива парцел от 11.5 дка само за 3.6 млн. лв. В този случай цената е изненадващо ниска, но обяснение няма. Според неофициална информация "Планекс" е била обезщетена с този терен за неразплатени строителни работи, извършени на площадката на бъдещия стадион.


Сделката става известна на медиите в края на октомври, но иначе е упорито отричана от Димитър Карбов (НФСБ), представител на варненския Общински съвет в Общото събрание на акционерите на "Спортен комплекс Варна". Няколко дни по-късно, когато е помолен да коментира съдържанието на нотариалния акт от продажбата, Карбов най-напред опитва да скрие своята неинформираност и се прави на изненадан. След това нарича новината за сделката "недоразумение", а накрая дори се усъмнява в автентичността на документа.


В седемчленния Съвет на директорите на "Спортен комплекс Варна" общинският съвет би трябвало да има трима представители. По неизвестни причини те не са намерили за необходимо да информират местната администрация за намерението на мажоритарния собственик да предприеме нова, втора продажба на активи две годи- ни след първата. И този път варненци, които на хартия притежават 35% от "Спортен комплекс Варна", не знаят какво се случва с тяхната земя.


Схема под индиго


Тази история е почти идентична с друга – на по-малкия градски стадион "Спартак". Тя започва през 2006 г. Тогава по вече проиграния сценарий община Варна и компанията "Барет ауто" основават акционерното дружество "Спортен комплекс Спартак". В него срещу парична вноска от 6 270 200 лв. "Барет ауто" записва 62 172 поименни акции, които се равняват на 66% от капитала му. Останалите 34% в "Спортен комплекс Спартак" са за община Варна, която участва в съдружието пак с апорт- на вноска. Става дума за "Урегулиран поземлен имот за стадион със спортно-възстановителен център и хотел". В имота влизат близо 42 дка терен, 705 кв. м спортна зала, още две постройки с площ 420 кв.м. и стадион "Спартак". Всичко това е оценено на 3.2 млн. лв. Освен с терени община Варна участва в съдружието и с парична вноска в размер на 800 лв. Дотук всичко е еднакво – миноритарно участие и обещания за бъдещи придобивки.


Също като близнака си и "Спортен комплекс Спартак" е създаден с широк предмет на дейност, в който на първо място са записани "организиране и провеждане на спортни събития и мероприятия, изграждане, поддържане и експлоатация на спортни площадки, стадиони, басейни и други съоръжения за спортни и културни цели". Едва в края на дългия списък могат да бъдат открити дейности като "отдаване под наем на активи на дружеството, участие и управление в инвестиционни проекти". Стадиони, басейни и други съоръжения не са изградени и до този момент.


С една дума - "батак"


Всички във Варна виждат резултата – съдружия има, спортни обекти няма. Но пък частните партньори на общината развиват успешен бизнес с имотите. В началото на октомври фенове и бивши спортисти на Професионалния футболен клуб "Спартак Варна" дават пресконференция в столицата, за да привлекат внимание към проблемите с някогашната общинска спортна база.


Според представените от тях документи през 2010 г. мажоритарният пакет акции в "Спортен комплекс Спартак" е преминал във владение на друга варненска компания – "Инжстрой холдинг".
"От този момент нататък нещата, свързани със "Спартак", могат да се определят само с една дума – "батак", казва членът на фенклуба "Синдикат 12" Стефан Калименов. "Частното дружество експлоатира при- лежащите терени на стадиона, от които може да се печели, а самият той е напълно изоставен да се само- разруши. Вероятната цел е след време статутът му да бъде променен и там да бъдат изградени жилищни сгради", обяснява още Калименов.


"Безцеремонна кражба в особено големи размери"


В момента терените, апортирани от Община Варна в "Спортен комплекс Спартак", имат висока пазарна стойност, тъй като се намират в бързо развиващ се район на Варна с интензивно жилищно и търговско строителство.


"Точно затова твърдим, че разпореждането с общинска собственост, извършено през 2006 г. с решение на Общинския съвет във Варна, и апортирането на общински имоти в дружеството "Спортен комплекс Спартак" АД, в това число и стадион "Спартак", по своята същност представлява "безцеремонна кражба в особено големи размери", казва Калименов.


С този мотив членове на фенклуба на "Спартак Варна", искат от общинската администрация да излезе от съдружието, като си възстанови апортираните имоти. И тъй като това не се случва, с няколко шумни протеста, димки и фойерверки пред сградата на кметството във Варна те търсят помощ от премиера Бойко Борисов. Този път той реагира почти мигновено. На 30 октомври 2017 г. Борисов организира среща със заинтересуваните страни. Крайният резултат от нея е разпореждане на премиера държавата да отпусне 1 млн. лева за нов футболен терен, съблекални и трибуни на стадион "Спартак". Още същия ден от Министерството на младежта и спорта разпространяват информация, според която "Инжстрой холдинг" изненадващо е заявило пълната си готовност стадионът и прилежащите му спортни съоръжения да бъдат върнати в собственост на община Варна.


Дали всичко това ще се случи в действителност, трябва да стане ясно още в близките месеци. Но печалните истории на двата стадиона припомнят констатациите след одитната проверка на Сметната палата за работата на местната администрация. В доклада е записано буквално следното: "С приетия устав на дружеството "Спортен комплекс Варна" е създадена предпоставка за скрита приватизация на общинското имущество".

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 2065 Весело

  А честито на Варналии!
  Ей Црън Бастун що не ни осведоми по-рано бре? :-)
  г-н Спасов от ''ЖПЗавод София" 250 декара май по същата схема заминаха и бяха препродадени от фирма/и близки до вашите именити земляци на Пикадили - Техномаркет, Технополис и Баухаус а остатъка с другите ги гласят за интермодален терминал. Там е стадионът за ръгби.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 2. 2 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 908 Неутрално

  Всички мафиоти - местни и с по-голям мащаб, които си мислят, че могат да крадат и да изсмукват необезпокоявано жизнените сили на съгражданите си жестоко се лъжат. Няма да има прошка за тях и техните корумпирани общински помагачи. Небето помни! Когато дойде време да правят равносметка за нещастния си живот, горчиво ще съжаляват за всичко което са направили. Няма да има прошка за тях и за семействата им до девето коляно.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 3. 3 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 908 Неутрално

  Всички мафиоти - местни и с по-голям мащаб, които си мислят, че могат да крадат и да изсмукват необезпокоявано жизнените сили на съгражданите си жестоко се лъжат. Няма да има прошка за тях и техните корумпирани общински помагачи. Небето помни! Когато дойде време да правят равносметка за нещастния си живот, горчиво ще съжаляват за всичко което са направили. Няма да има прошка за тях и за семействата им до девето коляно.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 4. 4 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 908 Неутрално

  Всички мафиоти - местни и с по-голям мащаб, които си мислят, че могат да крадат и да изсмукват необезпокоявано жизнените сили на съгражданите си жестоко се лъжат. Няма да има прошка за тях и техните корумпирани общински помагачи. Небето помни! Когато дойде време да правят равносметка за нещастния си живот, горчиво ще съжаляват за всичко което са направили. Няма да има прошка за тях и за семействата им до девето коляно.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 5. 5 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 456 Неутрално

  До коментар [#4] от "bombov_saruyar":

  Какво небе те гони тебе!??Хората усвояват милиони в собствените си джобове и си осигуряват потомството за 100 години напред!
  И понеже прокуратурата е заспала,а във Варна е и пияна предлагам община Варна да се превърне в импровизиран затвор!Нека си гласуват и играят на общинари,а решенията за бъдещето на Варна да се вземат от..... Oh Shit !!Dead end!!

 6. 6 Профил на Алфонсо
  Алфонсо
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Случаите със стадионите са много различни и е доста повърхностно и непрофесионално да се съпоставят. стадион Варна се строи и ще бъде завършен след година. А за стадион Спартак нищо не се знае и няма дори идея какво да бъде правено с него.

 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10690 Неутрално

  В този случай моят въпрос е само един.
  - това първата ли е или все пак е втората частна община в България?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  До коментар [#5] от "blaserr93lrs2":

  Е чак пък 100 години... ще дойде по-голяма риба и ще им спретне я "Виденова зима", я "КТБ" и ще ги остави на сухо в два хода.
  Но се вижда, че стадион Варна се строи. Бавно, но се строи. Господин Спасов може ли да отговори на простикия въпрос - ако другаря Митев не искаше да го построи, защо го е започнал? И ако може да го построи по-бързо и да печели после от използването му, защо да го бави?

 9. 9 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  Във Варна се краде като за световно, то не бяха седесарите, то не бяха цоцалистите, то не бяха гербаджиите. С неработеща съдебна система така ще е.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 10. 10 Профил на praseta_mezeta
  praseta_mezeta
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Тимаджийската мафия не прощава (на евтин безстопанствен имот де)

 11. 11 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 456 Неутрално

  До коментар [#8] от "Лео":

  То и АМ Хемус строят от1974!!
  Прост отговор на прост въпрос!Митев и компания го е започнал с цел кражба!Когато опоскат каквото могат ще завършат и стадиона!И познай кой ще печели!Ами пак Митев и копмания!Докато както каза не се появи по-голяма риба и не им тегли куршума както те направиха с илия павлов!Тадаааа!Доволен ли си!!

 12. 12 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#8] от "Лео":

  На град Варна стадионът (бивш Юрий Гагарин) не е нужен. Черно море си има свой стадион. Скоро му беше отпуснат 1 млн за осветление и нов терен и обикновено на мачовете е полупразен. Дори и полуграмотен глупак вече е разбрал, че това е любимата схема на тимаджиите за източване на пари от който падне. В случая в комбина с К.Й., който сега си чеше дърмите в Швейцария с част от откраднатото. ТИМ уж е влязъл в съдружието с 22 млн лв, а в действителност всички пари са получени от продажбата на общински имоти. Като се имма впредвид, че строителството се извършва от строителната фирма на ТИМ, далаверата за тях е двойна и тройна.

 13. 13 Профил на Tata Mata
  Tata Mata
  Рейтинг: 416 Неутрално

  До коментар [#12] от "Oggie Petkov":

  Глупости пишеш. Градският стадион не е само за срещите и тренировките на един отбор. Като се построи ще се ползва за много мачове и мероприятия. Това е инвестиция за целия град. Ама какво да се очаква да кажат пора, които наричат варненци - варналии.....

 14. 14 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 3009 Неутрално

  До коментар [#6] от "Алфонсо":

  Стадион Варна, от колко години все ще е готов, следващата година...? :)

  Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
 15. 15 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Община Варна създава перфектните предпоставки за "скрита приватизация на общинско имущество". Констатацията е на Сметната палата, а повод е едно от двете идентични съдружия на местната администрация – апортиране на имоти, миноритарен дял в партньорството и никаква заинтересуваност от последствията.

  В нормална държава всички сложили подписчето си, след такава констатация на Сметната палата вече щяха да са на среща с прословутия бай Ставри. Така е когато има държава. Когато е само територия всичко си остава както преди.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  стадион Варна се строи и ще бъде завършен след година.
  —цитат от коментар 6 на Алфонсо


  Тимаджийски трол, айде тука да сложим по 1000лв., ЧЕ СТАДИОНЪТ НЯМА ДА БЪДЕ ЗАВЪРШЕН СЛЕД ГОДИНА!

 18. 18 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1806 Неутрално

  До коментар [#6] от "Алфонсо":
  И кога ще се построи този стадион? Колко пъти беше удължаван срока? И защо след като ТИМ имат интерес до сега не са го псотроили? Момче плещиш си ги без сам да си вярваш. Със сигурност на различни парцели предназначени за стадиона ще се построят търговски обекти, кооперации, може спортни площадки и басейн. Ама стадион в скоро време няма да видиш.

  Русофили, герберунгели и тръмпоидали, за мен са все един дол дренки!
 19. 19 Профил на Алфонсо
  Алфонсо
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Хайде по-полека с квалификациите, щото като те гледам ти повече се вписваш в определението.
  Аз всеки ден минавам покрей този стадион и виждам кога и как работят. Фирмата изпълнител няма файда да забави изграждането и да понесе глоби. Ти кога последно го видя?

  Освен това вече се прави връзката към булеварда, подземния паркинг е готов, южната трибуна е на 90%. Всеки ден се лее и се строи. Така че е напълно реално, ако всичко продължава в това темпо, 2019 този стадион да е завършен.

 20. 20 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 456 Неутрално

  До коментар [#19] от "Алфонсо":

  Ще е завършен най-рано за следващите парламентарни избори!Да може тиквон банкянски да каже как с двете си ръце го е построил това архитектурно чудо!
  12 години след първата копка и "леко" орязан първоначален архитектурен план!

  https://www.dnevnik.bg/morski/2016/06/28/2785483_pak_niama_pari_za_stroeja_na_stadion_varna/

 21. 21 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  До коментар [#19] от "Алфонсо":

  1. НЕ СЕ СТРОИ, защото няма пари.
  2. Понеже няма пари, изпълнителят няма интерес да бърза. Доказателство са 12-те години досега и информацията в горната статия, че незаплатени суми на строителя са били платени чрез парцел там
  3. Паркинг, трибуни и т.н. са си така от 3 години
  4. ТЕМПО НЯМА
  5. Грубият строеж е малка част от цялата работа
  6. Ако сте сигурен много, да се хванем на бас за 1000лв. :D

 22. 22 Профил на boras
  boras
  Рейтинг: 252 Любопитно

  Ще ми е интересно да прочета и статия от Спас Спасов за изпаряването на корабостроителния завод от Варна.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK