Всички комисии на общинския съвет във Варна потвърдиха отхвърлянето на референдума за Морската градина

Крайбрежната алея във Варна

© Надежда Чипева, Капитал

Крайбрежната алея във ВарнаНа съвместно заседание днес съветниците от всички постоянни комисии към общинския съвет във Варна потвърдиха отхвърлянето на предложението за организирането на референдум за бъдещето на Морската градина. Това съобщиха от пресслужбата на съвета. От присъствалите 40 съветници с право на глас само двама са се въздържали, а един е бил против.


Мотивите на правната комисия, която първа отхвърли идеята за провеждане на референдум, беше, че с така поставените въпроси и с наличния брой събрани валидни подписи референдум за Морската градина не може да има. Според съветниците въпросите за допитването - "Да достига ли паркът Морска градина до морето, като включва и зоната от ската до морския бряг?" и "Да бъде ли крайбрежната зона на Варна паркова зона за отдих с обекти за хранене, спорт, атракции и развлечения, но без жилища, ателиета, офиси, молове, хотели, казина, конгресни центрове и яхтени пристанища?", са незаконосъобразни.


Въпросите не са от компетентността на общинския съвет, тъй като се уреждат със Закона за устройство на територията и Закона за устройство на черноморското крайбрежие, е записано в мотивите за отхвърлянето на референдума. По тази причина общинският съвет не може да се произнесе по тях.
Другият аргумент за отказа беше, че във внесената подписка липсва изискуемият по закон брой подписи. Според съветниците те са с 331 по-малко от необходимите по закон.


Окончателно решение по казуса ще бъде взето на заседание на общинския съвет в понеделник.

Насрочването на сесия за референдума е в изпълнение на решение на Върховния административен съд, който задължи председателя да внесе за разглеждане подписката в общинския съвет и да свика заседание за нейното разглеждане.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK