И общинският съвет във Варна отхвърли предложения референдум за Морската градина

Крайбрежната зона на варненската Морска градина

© Дневник

Крайбрежната зона на варненската Морска градинаОбщинският съвет във Варна окончателно отхвърли идеята за провеждане на референдум с въпроси за това какъв да бъде обхватът на Приморския парк и как да се развива крайбрежната му алея. Това стана с 37 гласа "за" , само 1 "против" и 2 "въздържал се". Кметът Иван Портних също е подкрепил отрицателното становище, изразено от всички постоянни комисии на съвета, се разбра по време на днешното заседание.


Референдумът беше предложен от Инициативен комитет,


в който влизат няколко граждански структури - "Сдружение за оптимизиране на правосъдието и администрацията – СОПА", "Обществен център за околна среда и развитие" (ОЦОСУР), "Обединено гражданско сдружение", "Българско дружество за защита на птиците" (БДЗП) и гражданските сдружения "Зелена Варна" и "Варна диша".
Въпросите, които те предложиха,


бяха два: "Да достига ли паркът "Морска градина" до морето, като включва изцяло крайбрежната зона от ската до морския бряг?" и "Да бъде ли крайбрежната зона на град Варна паркова зона за отдих с обекти за хранене, спорт, атракции и развлечения, но без жилища, ателиета, офиси, молове, хотели, казина, конгресни центрове и яхтени пристанища?"


С решение по административно дело, образувано през 2013 г. по жалба на Инициативния комитет за провеждане на референдума за Морската градина и крайбрежната ѝ алея, Върховният административен съд задължи председателя на Общинския съвет да подложи подписката на обсъждане както в ресорните комисии, така и от пълния състав на съвета.


Днешното извънредно заседание,


свикано специално за обсъждане на идеята за провеждане на референдума, премина без нито едно изказване от страна на съветниците. Думата взеха единствено представители на Инициативния комитет за организирането му както и присъствалите представители на туристическия бизнес.


Мотивите за отхвърляне на искането


за провеждане на референдума не бяха прочетени въпреки искането на присъствалите граждани. Според председателя на Общинския съвет Тодор Балабанов текстът с мотивацията е бил публикуван на сайта на администрацията му и всички желаещи са имали достатъчно време да се запознаят с него.


Основният аргумент


против референдума е недостатъчният брой валидни подписи, събрани от инициативния комитет. От Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) са били признати за действителни едва 14 854 от всички 33 хиляди подписа, или по-малко от една двадесета от гражданите с право на глас, които имат постоянен адрес във Варна и са навършили пълнолетие.


Този факт беше оспорен от председателя на Инициативния комитет Юлиян Чолаков, който заяви, че


протоколът на ГРАО е с невярно съдържание.


Според председателя на Варненската туристическа камара Жельо Душев референдумът е неуместен, а освен това и закъснял. Друг представител на бранша - Павлин Косев, който е председател на Варненска асоциация на ресторантьорите и хотелиерите, каза, че на крайбрежната алея трябва да има яхтено пристанище, за да може да се развива пълноценен туризъм. Това изказване беше посрещнато с аплодисменти от присъстващите предствители на двете професионални организации.


Как се стигна до идеята за референдума


До идеята за допитване дали Морската градина във Варна трябва да стига до морския бряг се стигна, след като през 2009 г. тогавашният областен управител на Варненска област Христо Контров тихомълком продаде на "Холдинг Варна" без търг над


118 дка крайбрежен терен за около 50 евро за кв.м.


Сделката бе извършена по настояване на тогавашния шеф на агенцията за инвестиции Стоян Сталев, а мотивът му бе, че през 2007 г. холдингът, който е част от групата на "Химимпорт", е получил за проекта си "Алея първа" на стойност 73 млн. лв. сертификат за инвеститор първи клас.


Веднага след това се оказа, че за да могат да бъдат продадени, терените са деактувани от публична в частна държавна собственост, а вкарването на проекта "Алея първа" в процедурата по Закона за насърчаване на инвестициите бе направило възможно


елиминирането на евентуални конкуренти


при продажбата на земята.


Новината за продажбата на терените стана причина няколко неправителствени организации да поискат отмяна на сделката. Те атакуваха както смущаващо ниската цена на продажбата, така и законността на актовете за промяна в статута на терените. Те са били преактувани от изключителна държавна собственост в публична от тогавашния заместник областен управител в нарушение на Закона за държавната собственост, който изисква акт на правителството за това, твърдяха тогава от гражданските сдружения, оспорващи проекта.


Последваха заплахи


към двама от гражданските активисти – арх. Калина Павлова и Николай Цветков, за които те съобщиха публично.


През май 2010 г. се оказа, че през главата на тогавашния регионален министър Росен Плевнелиев Районната дирекция "Национален строителен контрол" (РДНСК) и главният архитект на Варна са издали пет разрешения за строителство в спорните терени. Стигна се дотам, че по този повод Плевнелиев дори публично поиска оставката на бившия варненски кмет Кирил Йорданов, когото само година по-късно ГЕРБ номинира за четвърти пореден мандат.


Проблемите с издадените разрешения бяха свързани с факта, че терените, продадени на "Холдинг Варна", попадаха в


зона с наложена строителна забрана


заради свлачищни и корозионни процеси, наложена със заповед още от служебния кабинет на Стефан Софиянски през 1997 г. За да бъде вдигната забраната, бе необходимо първо да се извърши укрепване на терените. То обаче изисква специален проект, отделно разрешително за строеж и съгласуване с министъра на регионалното развитие и благоустройството, каквито са изискванията на Закона за устройство на територията.


За да защити сделката и издадените разрешения, "Холдинг Варна" извърши укрепването на терените постфактум, а неофициалното обяснение за това бе, че компанията е имала нужда нужда от строителните разрешения като "гаранция" за евентуалните си инвестиции.


След продажбата терените, на които трябва да бъде реализиран проектът "Алея първа", бяха извадени от територията на Морската градина във Варна.

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7790 Гневно

  Крайбрежната алея от преди има-няма 100 тина години лека- полека е отвоювана от морето!
  Не е нито на ОС-Варна, нито на ТИМ, А НА ВСИЧКИ !
  Ако продължавате да правите щуротии - морето няма да чака 100 години, че да си я прибере обратно!

  [email protected]
 2. 2 Профил на fifi_5
  fifi_5
  Рейтинг: 486 Неутрално

  ТИМ провали хубавия град. :(

 3. 3 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Абсолютно правилно решение. Няма смисъл да се хвърлят огромна сума пари за подобни прищявки на наколко човека без работа, които се чудят какво да измислят, за да попаднат под светлината на прожекторите. Не виждам, защо Дневник ни занимават за пореден път с тази история, която е ясно от самото начало.

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7790 Любопитно

  До коментар [#3] от "Valeria":

  Естествено, че няма нужда от никакъв референдум - а от просто и ясно ЗАБРАНА за превръщането на крайбрежната алея в автотрасе и презастроена бетонова клоака!

  [email protected]
 5. 5 Профил на felipeeee
  felipeeee
  Рейтинг: 518 Весело

  До коментар [#4] от "karabastun":

  Такава забрана има. А що се касае до въпросния референдум, то той изобщо не засяга автомобилното движение или застрояването. Единия му въпрос е да стига ли Морската до морето, а други касае какъв тип заведения да има. Чиста проба манипулация, но този път обществото не се хвана.

  bezsmyrten
 6. 6 Профил на modus operandi
  modus operandi
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Общинарите отхвърлиха идеята, защо юридически просто не достигат подписите. Това е. Щеше да е абсурдно да се приеме референдум, който има по-малко подписи от минимума.

 7. 7 Профил на Евроатлантик
  Евроатлантик
  Рейтинг: 426 Весело

  Глупава, икономически необоснована еко-био-хипи идея, подплатена с неверни данни и 15000 фалшиви подписа... Естествено, че няма да мине! Отделно от това, дори и да имаше смисъл, примерно там Странджа или Пирин или каквото им е в момента приоритет на еуглените - Гледах и оня скъсаняк Чокалов по ТВ се обясняваше нещо, не разбират ли "зелените", че с такива "лица" и с подобни подходи (фалшивите подписи) нямат шанс...

 8. 8 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Който иска да строи у Морската градина, да брои на общината по 100 'илядо евро на кв.м. на общината. Ей тъй на - само за проба. След първите 200-300 квадрата може да вдигне петорно мизата....
  Аре да видими кои ще са Шестаците... Хахаха Селташките милионери дали ще броят кинтите. Нееееее - те са свикнали да Крадат.....

 9. 9 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 377 Неутрално

  Какъв ти реферндум, във Варна ТИМ си решават всичко както си искат. Те си мислят, че и морето,и парка абе всичко е или тяхна собственост, или е просто въпрос на време, да си я присвоят.

  А че община Варна е собственост на ТИМ това вече на всички им стана ясно.

 10. 10 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 696 Гневно

  Тим тролчетата гледам налазили по сигнал.
  Да сте живи и здрави да си харчите мръсните парички!

 11. 11 Профил на dobrev
  dobrev
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Всъщност, ако трябва да сме точни, подписите не просто не достигат за референдум, те не достигат изобщо да бъде разглеждан референдум от общинския съвет.

 12. 12 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 892 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Градски, точно тази част на снимката, от крайбрежната алея, беше отвоювана малко след 1981. Помня как учителката ни, ни водеше до “офицерския” и разправяше “ небивалици” как щело да има буни и как те ще спират ерозията и какъв як плаж с пясък щяло да има. Та аз не съм столетник, ама помня, че алея между “ офицерския” и “почивка” 1981 нямаше.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 13. 13 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  Това е доста по - скандално от разни ски писти и кабинки, но протестиращи няма...

 14. 14 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 643 Неутрално

  ... това “решение“, не е изненада -на всеки нормален човек е ясна продажната същина и съдържание на властодокопалите се - както във Варна, така и навсякъде из България - дереджето ни - вижда се, дори и под гръмката мъгла, която стеле “висшия“ ешелон на “управленците“ ни!
  Господ да ги накаже!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 15. 15 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7790 Неутрално

  До коментар [#12] от "Bullet":

  Естествено, че нямаше ! Имаше камънак. дървета и лиани.
  Той и самият ''офицерски беше на 1/3 та от сегашния .
  Имам предвид, че цялата - ЦЯЛАТА алея започва да се образува от натрупване на пясък след построяването на варненския вълнолом, а той е готов в началото на 20-ти век и чак тогава започват да се затрупват и отводняват блатата по крайбрежието.

  [email protected]
 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7066 Неутрално

  Мафията е превзела Варна и ще прави, каквото си иска.

 17. 17 Профил на ivan_ko9
  ivan_ko9
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Вероятно някои от тези "граждански структури", са се устремили към политиката и поради тази причина прибягват до тези приоми - опити за някакви ненужни референдуми, фалшиви подписки и други подобни от типа, но си личи от далече, че е много шум за нищо. Явно това ще е част от арсенала им, с който ще влизат в политическите битки, които ще им предстоят занапред.

 18. 18 Профил на kikiriki01
  kikiriki01
  Рейтинг: 217 Разстроено

  Дами и господа ,
  Всички сте прави в случая , общинарите ако гъкнат в грешната посока Марин ще им отреже топките (или каквото си имат ) и ще ги висне да се сушат на съблеканята на Евиният плаж. Зелени и други са прави че това си е нагла кражба като начало.
  Вземете се двете страни и почукайте на ТИМ -ските врати да предадат нагоре по веригата за каквото заедно желаете да бъде направено в Морската градина.

  Иначе ще стане най-лошота да направят плажа на парчета и да го продават на който иска за хотелче , кръчмичка , атракционче както се случва с другата нагла кражба на стадиона Гагарин. Ако арх. Митев е нарисувал планчето под ската на много квадратчета и правоъгълници ще праснат хотели на парче по ската и
  всеки ще иска да завземе част от Морската зеленина и ще изглежда нещо като на Дружба(св.Константин) от х-л чайка до ЦК-то.

  Целунете се общинари , зелени , местни тимски бандити и предложете нещо УСТОЙчиво на този когото вече е плажа .
 19. 19 Профил на Василева
  Василева
  Рейтинг: 232 Любопитно

  Само мен ли удивява огромния брой фалшифицирани подписи? Интересно дали и с партийните подписки се постъпва по този начин.

 20. 20 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2068 Неутрално

  не беше ли 200 м ивица изцяло държавна територия ,без право на продажба ,а държавата има право да си конфискува всеки имот независимо кой с какви документи или сделки го е придобил и всичко това без давност

 21. 21 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  Само минах да видя дали варненските мутри и слугинажа им са налазили форума. Еми тук са. Варна спите ли? Изринете тези боклуци!

 22. 22 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  До коментар [#13] от "zxp53317185":

  Сходно е. Варна малко хора ли сте там? Айде стига спахте.

 23. 23 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 516 Разстроено

  Тъпо е да живееш във Варна, а морето да е недостъпно без пари. От миналата година построиха ДВЕ масивни едроплощни кръчми върху пясъка на плажа, на който от дете ходех. Стигат почти до водата.

 24. 24 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3413 Неутрално

  Тъпо е да живееш във Варна, а морето да е недостъпно без пари. От миналата година построиха ДВЕ масивни едроплощни кръчми върху пясъка на плажа, на който от дете ходех. Стигат почти до водата.
  —цитат от коментар 23 на lalleen


  Никой не може да спре русофилските мутри на ТИМ! Откъдето минат - клозет остава!

 25. 25 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3413 Неутрално

  До коментар [#12] от "Bullet":Естествено, че нямаше ! Имаше камънак. дървета и лиани.Той и самият ''офицерски беше на 1/3 та от сегашния .Имам предвид, че цялата - ЦЯЛАТА алея започва да се образува от натрупване на пясък след построяването на варненския вълнолом, а той е готов в началото на 20-ти век и чак тогава започват да се затрупват и отводняват блатата по крайбрежието.
  —цитат от коментар 15 на karabastun


  Бастуне, вълноломът е построен през 1906г., и наистина тогава се образува варненския плаж, от 3-те части: Южен, Централен и Северен. Оттам до Офицерския се отиваше по една пътека, на места широка 50 см. След 80-те години се построиха три нови буни, които постепенно събраха пясък, и се образува новия плаж, съответно се построи и Алея Първа, С ПАРИ НА ВАРНЕНСКИТЕ ДАНЪКОПЛАТЦИ! А след това тихо-мълком бе приватизирана от руско-българската групировка на флотското ВКР - ТИМ.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 28. 28 Профил на wowbagger
  wowbagger
  Рейтинг: 220 Неутрално

  Варна се казваше гр.Сталин (1950-56), но за пръв път си имаме кмет руснак -
  Иван Николаевич (руски гражданин до 2011-та според Уикипедия).

  Той е зет на бившия водещ офицер на ДС във Варна - Красимир Маринов.
  Затова и сегавните зам.кметове са от ДС и Румно, а почетните граждани са предимно комунистически кратури.
  Толкова за "европейското развитие".

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 31. 31 Профил на primerno
  primerno
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Тъпо е да живееш във Варна, а морето да е недостъпно без пари. От миналата година построиха ДВЕ масивни едроплощни кръчми върху пясъка на плажа, на който от дете ходех. Стигат почти до водата.
  —цитат от коментар 23 на lalleen


  Не говорете небивалици. Всеки може да си ходи без пари на плаж.

 32. 32 Профил на Милена Пехливанова
  Милена Пехливанова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#5] от "felipeeee":

  Не обществото не се хвана, а т.н. ни управници, както и техните господари.

  Милена (Меми)
 33. 33 Профил на Милена Пехливанова
  Милена Пехливанова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тимаджийските тролове по команда са налазили, тук няма изненада, само погнуса.

  Хубавото на този общински фарс остава лъсналата с кристална яснота истина: варненските общински съветници всъщност служат на мафията, не на гражданите. Срамните действия и на този, и на миналия мандат съветници ще остане на съвестта им и в историята.

  И това няма как да се промени от няколко коментара с дежурните опорки, по-добре не се хабете.

  Долу ТИМ!

  Милена (Меми)
 34. 34 Профил на rellaxx
  rellaxx
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Да застрояваш крайбрежната алея е все едно , красива млада девойка с хубав естествен бюст, да си сложи 1000 кубика силикон и да стане турбо селска пача. Същото искат да направят и другарите от ТИМ , да силиконизират крайбрежието.

 35. 35 Профил на Милена Пехливанова
  Милена Пехливанова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да застрояваш крайбрежната алея е все едно , красива млада девойка с хубав естествен бюст, да си сложи 1000 кубика силикон и да стане турбо селска пача. Същото искат да направят и другарите от ТИМ , да силиконизират крайбрежието.
  —цитат от коментар 34 на rellaxx  Точно така е, но на мутрите толкова са им хоризонтите - и житейските, и инвестиционните...

  Милена (Меми)
 36. 36 Профил на Милена Пехливанова
  Милена Пехливанова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Още по темата:
  Подобен референдум може да се инициира ОЩЕ и от:

  - кмета на Варна Портних
  - 11 общински съветника

  Така че опорката с недостигащите подписи пада. (то и документа от ГРАО се обжалва пред прокуратурата, така че и това решение от 22.01.2018 на общинската сесия може да падне).

  Изводът е един - Много искаха да се съгласят на референдум, но нямаха желание (позволение).

  Поне има филмче в ютюб с имената на гласувалите против правото на гражданите на референдум и те ще останат в срамните страници от историята на Варна.

  Милена (Меми)
 37. 37 Профил на felipeeee
  felipeeee
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#36] от "Милена Пехливанова":

  И ако бяха гласували да има референдум, знаèш ли какво щеше да стане? Никой нямаше да отиде до урните. И ако се стигне до положение да има нужда от истински референдум за Морската градина, щяха да си избършат ръцете, чè никой не е гласувал на предишния и са изхарчèни едни пари на вятъра. Затова не подскачай толкова.

  bezsmyrten
 38. 38 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#31] от "primerno":

  Какъв е тоя "плаж", където можеш да си постелеш хавлията под балкона на кръчмата и да се печеш на 2 метра от седящите в заведението?

 39. 39 Профил на Милена Пехливанова
  Милена Пехливанова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#37] от "felipeeee":

  Твърде вероятно, предвид т.н. гражданска активност във Варна.
  И все пак не рискуваха, нали?
  А какво значи да има нужда от истински референдум за Морската градина"?

  Милена (Меми)
 40. 40 Профил на 16bit
  16bit
  Рейтинг: 529 Весело

  Този референдум е жалка пародия. Както се оказа, че над половината от подписите са фалшиви, така е напълно възможно и голяма част от останалите да са дописвани от организаторите, а защо не и всички. Защото на хартия са много, но като се съберат пред общината са реално около десетина шишкави неудовлетворени лелки без друга работа и няколко пенсионера, дошли да единствено да ги покажат по телевизията.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK