Община Варна ще си вземе обратно стадион, апортиран в търговска компания през 2006 г.

Състоянието на стадион "Спартак" заради което феновете на едноименния футболен клуб поискаха разваляне на дружеството с "Инжстрой холдинг"

© Дневник

Състоянието на стадион "Спартак" заради което феновете на едноименния футболен клуб поискаха разваляне на дружеството с "Инжстрой холдинг"С почти пълно мнозинство общинският съвет във Варна одобри на извънредно заседание днес започването на процедура по преобразуване на търговското дружество с общинско участие "Спортен комплекс Спартак". То бе основано през 2006 г. с парична вноска около 6.3 млн. лв. на компанията "Барет ауто" и апортна вноска на общината 42 дка терен, 705 кв.м спортна зала, още две постройки с площ 420 кв.м и стадион "Спартак", оценени на 3.2 млн. лв. Освен с терени община Варна участва в съдружието и с парична вноска от 800 лв.


Така дяловете в компанията бяха поделени в съотношение 66% на 34% в полза на "Барет ауто". По-късно акциите на частната компания бяха прехвърлени на "Инжстрой холдинг" АД притежава 63.48% и "Стили роуд" - 2.52%.


До идеята за разделянето се стигна, след като през лятото и есента на тази година членове на фенклуба на варненския Футболен клуб "Спартак" обвиниха "Инжстрой холдинг", че не поддържа едноименния стадион и той вече е неизползваем.
Планът за преобразуване на "Спортен комплекс Спартак" предвижда активите на дружеството да бъдат разделени в две нови дружества - "Стадион Спартак" и "Спортен комплекс Спартак". В тях на всеки от акционерите ще бъдат прехвърлени дялове, съответстващи на тези, които са имали в ликвидиращото се дружество.


Бившият кмет на Варна Кирил Йорданов и бившият собственик на "Барет ауто" Иван Славков. Малко след това ръкостискане Славков беше арестуван по обвинение в сводничество, пране на пари и др.

© Str

Бившият кмет на Варна Кирил Йорданов и бившият собственик на "Барет ауто" Иван Славков. Малко след това ръкостискане Славков беше арестуван по обвинение в сводничество, пране на пари и др.


На днешното заседание, свикано извънредно за решаване на проблема със занемарения след апортирането му стадион "Спартак", в подкрепа на направеното предложение гласуваха 36 общински съветници, нито един не беше против, а двама се въздържаха.


Следващата стъпка ще бъде след регистрацията на новите дружества акционерите да заменят без доплащане притежаваните от тях акции, като целта на замяната е община Варна да стане едноличен собственик на капитала на "Стадион Спартак" АД. Това дружество ще придобие цялата спортна база на комплекса - стадион, игрища, тенис кортове и прилежащия паркинг. Другото дружество с акционери "Инжстрой холдинг" и "Стили роуд" ще получи няколко терена, отредени за високоетажно строителство.


Другото решение, което общинският съвет във Варна взе днес, беше да предостави и стадион "Локомотив" за безвъзмездно ползване на футболен клуб "Спартак 1918", каквото бе желанието на феновете. При гласуването на това предложение също имаше почти пълно единодушие. От 38-те общински съветници, участвали в гласуването, "за" бяха 36, а 2 се въздържаха.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK