Общинският съвет във Варна одобри таксите за паркиране в бъдещата Синя зона

Общинският съвет във Варна одобри таксите за паркиране в бъдещата Синя зона

© Спас Спасов



Таксата за час престой в зоната ще бъде 1 лв. Единствено във Варна шофьорите ще имат възможността да плащат и половинчасов престой.


Живеещите в обхвата на зоната ще ползват преференции. Те ще плащат по 5 лв. на месец и по 55 лв. на година за първи автомобил. За втора кола месечната такса ще бъде 10 лв., а годишната – 110 лв.


За служебен абонамент в централната градска част ще се плаща 350 лв. на месец и 3 850 лв. на година. За широк център цената ще бъде 300 лв. месечно, съответно 3 300 лв. годишно. За всички улици и площади извън обхвата на Синята зона абонаментните карти за служебни коли ще струват 120 лв. на месец и 1 320 лв. на година.




Облекчения ще има и за търговците при ползване на зоната за кратковременно паркиране. В ядрото на града те ще плащат по 150 лв. на месец, съответно по 1 650 лв. на година. В широкия център месечната такса ще бъде 120 лв., а годишната – 1 320 лв..


Плащането в Синята зона ще може да се извършва по три начина. Освен чрез смс, каквато е практиката в повечето български градове, ще може да се плаща и със специално мобилно приложение "Виртуален паркинг метър". Чрез него ще се използват индивидуални предплатени сметки за паркиране. Третият начин за плащане ще е в брой в търговски обекти, намиращи се в обхвата на зоната.


Тя ще разполага с два типа места – за общо ползване и запазени. Паркоместата за общо ползване ще бъдат предназначени за жители, фирми и гости на града. Запазените ще се отдават под наем на компании и техният брой ще е ограничен. Определени паркоместа ще бъдат маркирани и ползвани само от коли на полицията, общината и хората с увреждания.
Работното време на Синята зона ще бъде от 9 до 19 ч. През уикенда и в празнични дни паркирането ще е безплатно.


Освободени от такси ще бъдат и собствениците на електромобили. Те не само ще могат да спират по всяко време на денонощието в Синята зона, но ще имат и възможността да зареждат колите си от електростанциите напълно безплатно.


Първончално се предвижда зарядни станции за електромобили да има на 11 места в града - в общинските паркинги на пл. "П. Славейков", ул. "Александър Дякович", пл. "Мусала", на паркинга пред Областната дирекция на МВР на ул. "Сан Стефано" и др.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK