Община Варна ще похарчи 4 млн. лв. за "ефектно архитектурно осветление" до 2021 г.

Община Варна ще похарчи 4 млн. лв. за "ефектно архитектурно осветление" до 2021 г.

© LiveVarnaДружеството "Габровски" ООД е победител в обществената поръчка "за техническа поддържка, ремонтно възстановителни работи и изграждане на ефектно архитектурно осветление и коледна украса на територията на Община Варна". Това става ясно от протокол на комисията, класирала участниците в търга, който беше открит в началото на декември м.г. Идентична дейност "Габровски" ООД изпълняваше на базата на друга обществена поръчка със срок от 2012г. до края на 2016г.


В процедурата за възлагане на новата поръчка, която е на стойност 4 млн. лв. освен "Габровски" е участвало и дружеството "Призма ЕС", класирано на второ място.


На базата на проведената процедура сега с избраният победител трябва да бъде сключен рамков договор за период изтичащ на 31 декември 2021г. Според техническата спецификация към търта дружеството ще трябва да се грижи и за ефектното осветление на
33 обекта, със статут на недвижими културни ценности.


Става дума за църкви, паметници и сгради, чието художествено осветление през последните години бе напълно занемарено. Най-очебийните примери за това са Аспаруховият мост и катедралата "Св. Успение богородично" в центъра на Варна.


В края на ноември м.г. "Дневник" публикува текст по отчета за изпълнение на бюджета на Община Варна за 2016г. От записаното в него излизаше, че местната администрация е похарчила


37 хил. лв. за "ефектно осветление" на автомобилен подлез


с дължина малко над 100 м. Той се намира на кръстовището на бул. "Княз Борис I" и ул. "Шипка" в града. Проверка на място обаче показа, че върху двете стени на подлеза са поставени около 200 м LED въже, чиято пазарна цена се движи между 10 и 50 лв. за метър. Сравнението на тези цени, с направените от общината разходи, излизаше, че дори при избор на най-скъпия вариант за "ефектно осветление" във въпросния подлез няма как да бъдат похарчени повече от 11 хил. лв.
По-късно от пресцентъра на администрацията изпратиха уточнение според което в конкретния случай ставало дума за


ремонт на цялото осветление в подлеза.


Подлезът, в който "ефектното осветление" е струвало на данъкоплатците във Варна 37 хил. лв.

© Дневник

Подлезът, в който "ефектното осветление" е струвало на данъкоплатците във Варна 37 хил. лв.


То включвало "подмяна на 36 амортизирани прожектора с нови, демонтаж и изграждане изцяло на кабелна електрическа мрежа с дължина 280 м, както и монтаж на 240 м LED въже". Каква е причината в официалния текст на общинския отчет всички тези данни да не бъдат споменати, от отговора не ставаше ясно. Според източници на "Дневник" обаче така е бил заобиколен фактът, че в договора с фирмата, изпълнител е било включено само изграждане на


"ефектно", но не и функционално осветление.


В същия отчет за бюджетните разходи на Варна през 2016 г. бе отразено, че за коледните и новогодишните празници е била купена една елха, с височина около 3.5 м. за 15 хил. лв. Уточненията на общинската администрация и в този случай нямаха


нищо общо с публично обявеното.


От тях трябваше да стане ясно, че в цената за коледната елха са били включени и разходите по ремонт на стоката й. В получените отговори се твърдеше също, че срещу въпросните 15 хил. лв. е извършена и "цялостна подмяна на светеща и захранваща част на 12 бр. коледни елхи до 3,5 м". Всичко това обаче не бе записано в документа, с който администрацията на кмета Иван Портних (ГЕРБ) бе отчела как е харчен общинският бюджет. Нещо повече - в него за "цялостна подмяна на светещата част на коледната украса на територията на община Варна" за периода 2016 г. - 2017 г. бе отразен друг разход от 20 367 лв.


Всички тези факти говореха красноречиво за начина, по който местната администрация във Варна отчита разходването на бюджетни средства.


Според условията на приключилата преди дни нова обществена поръчка планираната й стойност е в размер до 4 млн. лв. без ДДС. Максимално допустимият финансов ресурс за техническа месечна поддръжка на обектите, които ще бъдат включени в договора между Община Варна и "Габровски" ООД, е определен на до 10 хил. лв. месечно без ДДС.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  ееееЕЕ, друго си е матряба да си е с пари, може да си позволи и такава екстра. Тва и у София го нЕмат.

 2. 2 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 443 Неутрално

  На свинче звънче!

  В тоя прашен и очукан град има предимно разбити и криви улици, очукани обществени сгради, прашни улици, няколко гета, затлачени от боклуци отводнителни канали, незаконно строителство, отровно море, смаляващи се зелени зони, объркана инфраструктура, бекрайни панелни квартали и няколко с балканско и наблъскано ново строителство, местна задушаваща групировка, провалени европроекти и МНОГО УСВОЯВАНЕ.

 3. 3 Профил на bzm
  bzm
  Рейтинг: 409 Неутрално

  4млн????Крадат ни като за световно!

  Пенсионерите,средната класа на България! И запомнете:Всички политици са маскари!
 4. 4 Профил на ludiakolio
  ludiakolio
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Вече все едно им се нарежда по вайбъра. Няма обществено обсъждане, проекти с отворени конкурси, сондиране на мнения. Странно как са изкарали с една елха и лед лента миналата година, другаде тече също.

 5. 5 Профил на еМа
  еМа
  Рейтинг: 561 Неутрално

  В първата статия за осветлението на Шипка имаше един коментиращ, който обясни, че авторът лъже и ще го съди. Гледам, че си е повторил съчинението и този път очаквам онзи служител на Габровски наистина да го осъди.

  Няма лоша реклама!
 6. 6 Профил на praseta_mezeta
  praseta_mezeta
  Рейтинг: 832 Неутрално


  Лапаница и крадене по варненски......

 7. 7 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  във Варна данъците се крадат на 100% ,няма никакъв ремонт на малките квартални улици ,да не говорим за никакви улици в кварталите над пътя за златните , колите се трошат ,а пари за асфалт няма ,въпреки огромните данъци в този район

 8. 8 Профил на Santa_Claus
  Santa_Claus
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Ко,не
  До коментар [#7] от "edin drug":

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 9. 9 Профил на bicheto
  bicheto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  На свинче звънче!В тоя прашен и очукан град има предимно разбити и криви улици, очукани обществени сгради, прашни улици, няколко гета, затлачени от боклуци отводнителни канали, незаконно строителство, отровно море, смаляващи се зелени зони, объркана инфраструктура, бекрайни панелни квартали и няколко с балканско и наблъскано ново строителство, местна задушаваща групировка, провалени европроекти и МНОГО УСВОЯВАНЕ.
  —цитат от коментар 2 на Дундурук


 10. 10 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  Ръководството на община Варна е зибрано на свободни и деморкатични избори. Или греша? С мандат о наорда, то ще троши парите за каквото му хрумне! Няма ген сек или планова комисия над него!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 11. 11 Профил на ygi34551676
  ygi34551676
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Варна е туристически град, нормално е да обръща внимание и на такива неща. Друг е въпросът дали ще се изпълни качествено и професионално.

 12. 12 Профил на primerno
  primerno
  Рейтинг: 284 Неутрално

  във Варна данъците се крадат на 100% ,няма никакъв ремонт на малките квартални улици ,да не говорим за никакви улици в кварталите над пътя за златните , колите се трошат ,а пари за асфалт няма ,въпреки огромните данъци в този район
  —цитат от коментар 7 на edin drug


  Нямаше да е лошо да знаеш, че над 90% от тези данъци отиват в централната хазна и оттам се преразпределят.

 13. 13 Профил на tourlache
  tourlache
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Дотук добре, четири милиона за лампички. Те пък горят, значи още малко за подмяна на крушки. Хайде сега още толкова и за новогодишни фойерверки. До 2021 год. това прави около 1.3 млн. изпращяни във въздуха.

  11.03.2015 год., изказване на Премиера от трибуната на Парламента: "За КТБ ще я спасим, пари са, ще ги наваксаме. Етническият мир... Не ги провокирайте".
 14. 14 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  До коментар [#12] от "primerno":

  няма да е лошо да знаеш ,че навсякъде другаде ,даже и в малките селски цигански гета улиците са тотално асфалтирани , имам щастието да живея и да работя в две други общини с много населени места и разликата е очевадна ,не можеш да ме увериш ,че точно град като Варна няма пари да си асфалтира най скъпите квартали в които живеят хиляди чужденци , идват туристи , има огромно количество скъпи и луксозни къщи ,които внасят огромни данъци ,за разлика от циганските гета или малките градове , на това отгоре да няма никакви улици ,макадами ,черни междуселски пътища до блокове със стотици живущи ,всеки си правил огради и бариери и десетки години нито лев инвестиция , а иначе още по лошо ,ако парите са централно преразпределени , пита се в случая що ми вземат 5 пъти повече данък за имот в този район и няма път и сметоизвозване , а в другите места ,където имам имоти по малко и има цялата инфраструктура , все пак това е община Варна , данъците си ги плащам там , а срещу тях нищо ,трошим всяка година сума ти и коли там , а само каското ми скочи 2 пъти ,поради постоянните ремонти от некачествени и тесни улици там и постоянните щети по колите ,докога .

 15. 15 Профил на today
  today
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Във Варна се крадат пари много нагло!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 16. 16 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1729 Весело

  До коментар [#14] от "edin drug":

  Квартал "Бриз" над пътя за Златните е строен върху свлачищна зона ,върху която е забранено всяко строителство освен временни постройки от тип фургони. Строен е и се строи без абсолютно никакъв строителен надзор, без градоустройствен план, без строителни разрешения. Това е бивша вилна зона, която не е включена в градската канализация, няма нормални улици, почти никоя от сградите не отговаря на изискването за отстояние до другите сгради.
  Единственото интересно нещо е при сериозен дъжд кое първо ще пропадне - пътя към Златните както обикновено или сгъчканите една до друга постройки над пътя...

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 17. 17 Профил на primerno
  primerno
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#14] от "edin drug":

  А хората като знаят, че няма път и канализация защо си строят там имотите? На всеки е ясно каква е ситуацията там.

  И много интересно как каското ти е скочило два пъти? От лоши пътища може да счупиш нещо по окачването, пари които няма как да се поемат от каското!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK