Разпределението на парите за култура във Варна отново предизвика недоволство и критики

Летният театър във Варна, където се провеждат някои от най-значимите културни събития в града

© null

Летният театър във Варна, където се провеждат някои от най-значимите културни събития в градаДо 12 март е срокът за подаване на проектни предложения за финансиране от общинския фонд "Култура" във Варна. Тяхната реализация трябва да е планирана в периода от 1 юли до 30 ноември т.г., уточняват от местната администрация.


Първата сесия за прием на проекти беше проведена през януари, а резултатите от нея бяха обявени на 1 март. Още тогава обаче от фондация "Пътуване към миналото" обявиха, че се отказват от предложената им субсидия в рамките на 1000 лева, и я обявиха за "обидна".


Общата сума, с която през т.г. ще бъдат подпомогнати събитията на 56 (от общо 106) организации, работещи в сферата на културата, е близо 500 хил. лв. Те трябва да бъдат усвоени до 30 юни т.г.
Най-голямата субсидия - 110 хил. лв., получи фондацията "Виа фест", която организира Международния театрален фестивал "Варненско лято". Второто издание на литературния фестивал "ВарнаЛит", който се проведе за първи път през лятото на м.г., получи 30 хил. лв.


Фондация "Откритие", която организира едноименния поп фестивал, ще получи само 20 хил. от поисканите 90.5 хил. лв. Продуцентската компания "Елит проджектс мениджмънтс" ще разполага за организирането на Европейския музикален фестивал през тази пролет с 40 хил. лв. общинско финансиране. На Международния фестивал на поезията "Славянска прегръдка" бяха отпуснати 12 хил. лв. С още 54 хил. лв. ще бъдат подпомогнати и други пет по-малки проекта.


Работата по оценка на проектите, подпомагани от общинския фонд "Култура", принципът на оценяването им и определянето на размера на финансирането им от години са обект на критики във Варна. Днес ви предлагаме позицията на композитора Доно Цветков, организатор на фестивала "Откритие", който вече има 27 издания. Текстът е публикуван във фейсбук профила на Цветков. Публикуваме го със съкращения:


Въпроси за "болния" фонд "Култура"


Принципите за финансиране на културни проекти във Варна най-ярко отразяват нерешените проблеми на администрираната от местната администрация културна политика на града.
С непонятно упорство от създаването на Фонд "Култура" до ден-днешен дирекция общинската дирекция "Култура и духовно развитие" отказва да инициира широк обществен дебат за начина на функционирането му. Задкулисно, две-три пера на общински служители всяка година тайно нанасят някакви редакции в Насоките и Правилника за работата му, но и пет пари не дават за мнението на заинтересованите – културните дейци и гилдии на Варна.


Регламентът на фонд "Култура" непрекъснато е нарушаван


и то от хората, които сами го създават. Така например през 2014 г. след първото класиране последва второ, а в разрез с утвърдения правилник последва и трето – за финансиране на проекти, отпаднали при първите две.


Ако проследим само миналогодишния "тайминг", записан като задължителен в предишния регламент на фонд "Култура", ще открием като неотклонна закономерност, че той


за пореден път бе грубо нарушен.


Така например Правилникът и насоките за работата му през 2017 г. се появиха на сайта на община Варна на 6 февруари с условието проектите (изработени според изискванията му) да бъдат подадени... до 20 февруари.


След това Експертният съвет на фонд "Култура" се събра за окончателно решение по първата сесия едва на 12 март - с огромно закъснение "по обективни причини", които така и не бяха обяснени. В Правилника, най-вероятно умишлено, не е определен срок за вземане на окончателно решение за одобряване на проектите. Но в него все пак съществува текст, според който съветът трябва да се свика най-късно 10 дни след крайния срок за подаване на проектите и още тогава трябва да бъде ясен графикът на заседанията му.


Одобрените проекти по фонд "Култура" – направление "Фестивали и конкурси", излязоха едва на 11 април вечерта (вместо на 20 март, съгласно Правилника). А междувременно два от тях – Европейският музикален фестивал и "София филм фест", вече бяха приключили.


Не бе спазено и изискването, залегнало в Правилника на фонда, който указва, че гражданите на Варна трябва да бъдат информирани за работата му. В сайта на общинската дирекция "Култура и духовно развитие" няма и помен от задължителните списъци, както с имената на всички подадени проекти, така и на допуснатите до разглеждане.


По всички изброени причини е редно да се зададат


няколко неприятни въпроса:


Защо варненски проекти са ощетявани за сметка на продукции, вече осъществени на други места в страната и предлагани на публиката в града само с незначителни промени? Защо се облагодетелстват с почти пълно финансиране фестивали, които имат и друго солидно външно финансиране? Имам предвид театралния , балетния конкурс (с доста висока такса за участие).


Освен това правилниците на аналогичните фондове в София, Велико Търново, Бургас и Добрич, да речем, не позволяват подпомагане на проекти, разработени от организации, регистрирани и работещи на друга територия освен на общинската, от която получават финансиране. Защо
във Варна такова правило няма?


Защо откакто съществува фонда не са публикувани нито критериите нито методика за оценка на проектите?


Защо липсва изискване да се водят подробни протоколи от заседанията на Експертния съвет и да има публичен достъп до тях, както и до оценките на оценителите, които сега, (не)ясно защо, са в


графа "Строго секретно"?


Как и на базата на какви критерии общинската администрация във Варна определя четири културни събития като "общински" и ги финансира в пълен обем като ги освобождава от кандидатстване по фонд "Култура"? Някои от тях като Международния майски хоров конкурс и Международния фолклорен фестивал , май нямат дори статути, приети на редовно заседания на общинския съвет. За организирането на Джаз фестивала в администрацията има назначен дори щатен служител, но за финансиране на проявата кандидатства организацията "Варненско джаз общество". Между другото - Варна е вероятно единствения град в страната с щатно назначени организатори на конкретни фестивали!


Не е ли по-добре те да се правят от външни продуценти, за да се излезе от традиционната инертност на някои от проявите? Примерите за това са очевидни - средствата, които община Варна отделя за фестивалите - мастодонти, които сама организира, многократно надхвърлят бюджета на фонда, а


резултатите са твърде спорни.


Как така се допуска членове на Експертния съвет да лобират за свои проекти и за какво служат тогава текстовете в правилника на Фонд "Култура", които изрично го забраняват?


Защо непрекъснато се увеличава процентът за самофинансиране на културните проекти във Варна, кандидатстващи за подпомагане от общинския бюджет? За направление "Фестивали и конкурси" вече се искат 40% (до 2016 г. година максимумът беше 20%). За фестивали и конкурси с до 10 издания този процент е 30, а за нови проекти - 20. Тук логиката е направо обърната с главата надолу! Вместо да се подкрепят доказани начинания, по-голямо финансиране се отпуска на рисковите, които може да се окажат провал.


Защо правилниците не допускат обжалване


на отхвърлени проекти или такива, които получават под 30% от мотивирано исканата сума?


Така стигаме и до последния логичен въпрос: При условие че вече има достатъчно отказали се да осъществят проектите си поради недостатъчното финансиране от страна на Община Варна, къде отиват "спестените" средства от фонд "Култура"? Отчети за това никога не се публикуват.

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 7190 Неутрално

    А колко получава балетния конкурс? Все пак той е най-стария балетен конкурс в света...

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK