Варненският окръжен съд върна на прокуратурата делото наводнението в "Аспарухово"

Пораженията от катастрофалното наводнение във варненкия кв. "Аспарухово" през юни 2014 г.

© Спас Спасов

Пораженията от катастрофалното наводнение във варненкия кв. "Аспарухово" през юни 2014 г.Варненският окръжен съд е върнал на прокуратурата постановлението за прекратяване на наказателното производство за смъртта на 13 души по време на наводнението в градския кв. Аспарухово през 2014 г. Това става ясно от съобщение на съда.


Постановлението на прокуратурата е издадено в началото на януари т.г. след четиригодишно разследване. В мотивите си съдът е посочил частна жалба, в която е записано, че подателят й не е доволен от постановлението на Варненската окръжна прокуратура за прекратяването на наказателното производство, водено срещу неизвестен извършител, за престъпление за причинена


смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие
или на друга правно регламентирана дейност, представляващи източник на повишена опасност.


Предвиденото наказание за това престъпление е лишаване от свобода от една до шест години.


В определението на съда е посочено, че прокурорът е длъжен да спазва изискванията при разследването, визирани в разпоредбите на Наказателно-процесуалния кодекс, които задължават както него, така и разследващите органи да осигурят законосъобразно провеждане на следствието, като то би трябвало да доведе до разкриването на обективната истина. За да е законосъобразно едно разследване, то следва да е обективно, всестранно и пълно. Според Варненския окръжен съд проведеното разследване в рамките на


досъдебното производство не е всестранно и пълно,


а така става и незаконосъобразно.


Според съда в конкретния случай следва варненската окръжна прокуратура да установи има ли допуснати нарушения от съответни длъжностни лица, които да са в пряка причинно-следствена връзка с настъпилия трагичен резултат и ако има такива, то били ли са длъжни и могли ли са да предвидят обществено опасните последици съответните длъжностни лица?


В определението на съда се изтъква, че при формиране на вътрешното си убеждение прокурорът е обобщил заключенията на вещите лица, което е съществено процесуално нарушение, довело до ограничаване на правата на страните в процеса.


С решението си


съдът отменя постановлението на варненската окръжна прокуратура


за прекратяване на наказателното производство и връща делото за събиране на допълнителни доказателства, които да отговорят на въпроса има ли извършено престъпление от общ характер и от кое лице.


Определението подлежи на жалба или протест в 7-дневен срок от връчване на преписите пред Апелативен съд – Варна.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Лео
    Лео
    Рейтинг: 1117 Неутрално

    Има ли извършено престъпление и от кое лице... не е от лице, а от лица от определен етнос, които не спазват законите. А лицата, които трябва да пазят законите си затварят очите, защото така им нареждат отгоре.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK