И проверка на прокуратурата показа, че по булевард във Варна се строи без разрешителни

Реконструкцията на бул. "Васил Левски" във Варна е на стойност 113 млн. лв. От тях 80.5 млн. лв. бяха отпуснати от кабинета без проектна готовност от страна на местната администрация.

© Live Varna

Реконструкцията на бул. "Васил Левски" във Варна е на стойност 113 млн. лв. От тях 80.5 млн. лв. бяха отпуснати от кабинета без проектна готовност от страна на местната администрация.По участъци от най-големия инфраструктурен проект във Варна през последните години – новото трасе на бул. "Васил Левски", продължава да се работи без строителни разрешения. Това става ясно от сравняването на информацията след проверка, извършена от РДНСК – Варна, и публикации на официалния сайт на местната администрация.


Проверката на Дирекцията за национален строителен контрол е била извършена на 25 януари т.г. по искане на Окръжна прокуратура – Варна. От съдържанието на писмото, изпратено след нея, става ясно, че един от инспектираните участъци на строежа е в непосредствена близост до кръстовището на булевардите "Васил Левски" и "Владислав Варненчик". Разрешението за строителство там е издадено едва на 5 февруари т.г. - след приключване на проверката, което значи, че към датата на извършването й


строежът е бил противозаконен.
Визуализация на бъдещия бул. "Васил Левски" във Варна.

© Община Варна

Визуализация на бъдещия бул. "Васил Левски" във Варна.


Разминаването между законовите срокове за започване на строителни дейности по въпросния участък от трасето на бул. "Васил Левски" и реалното начало на работата им става още по-драстично, ако се вземат предвид няколко снимки на обекта, с които "Дневник" разполага. Те са направени през септември м.г.


Датата на заснемане и точните координати на мястото са отразени в метаданните на снимките. От тях става ясно, че по отсечката от новото трасе на булеварда се е работило усилено още на 20 септември м.г., или шест месеца преди за това да бъде издадено разрешение за строеж.


Участък от бул. "Васил Левски", по който се строи, преди за това да е издадено строително разрешение.

© Дневник

Участък от бул. "Васил Левски", по който се строи, преди за това да е издадено строително разрешение.


За лекотата, с която общинската администрация във Варна


сама нарушава законите,


действащо в момента законодателство и собствените си процедури, говори друг факт. Два месеца преди издаването на въпросното строително разрешение – 5 декември м.г., в общинския сайт LiveVarna е публикувана обширна информация, илюстрирана със снимки на въпросния обект, инспектиран от кмета Иван Портних и ресорния му заместник Христо Иванов. На снимките ясно се вижда, че в началото на декември м.г. строежът вече е сериозно напреднал, макар и без разрешение.


Кметът на Варна Иван Портних и заместникът му Христо Иванов инспектират строителството по бул. "Васил Левски" в участък, за който няма издадено строително разрешение.

© Live Varna

Кметът на Варна Иван Портних и заместникът му Христо Иванов инспектират строителството по бул. "Васил Левски" в участък, за който няма издадено строително разрешение.


Неспазването на законови процедури


при реализирането на проекта за реконструкция на бул. "Васил Левски" стана ясно още през лятото на м.г. Тогава за първата му копка във Варна пристигнаха премиерът Бойко Борисов и министрите на финансите Владислав Горанов, на транспорта Ивайло Московски и на регионалното развитие Николай Нанков. Информацията за събитието и общата им снимка бяха разпространени от общинския пресцентър още на 12 август м.г. Договорът за преработка на проекта, по който трябваше да се работи, обаче е подписан едва на 11 октомври, става ясно от справка в електронния архив на общината. Още по-куриозно е, че само два дни по-късно – на 13 октомври, с правителствено постановление на Варна бяха отпуснати 85 млн. лв. От тях 80.5 млн. лв. бяха предназначени за изграждането на новия булевард "Васил Левски", въпреки че работата по преработката на проекта му към тази дата вероятно още не е била започната.


Бойко Борисов и министри от кабинета му правят първа копка на бул. "Васил Левски" два месеца преди възлагането на проектирането му.

© Live Varna

Бойко Борисов и министри от кабинета му правят първа копка на бул. "Васил Левски" два месеца преди възлагането на проектирането му.


Куриозен е и фактът, че кметът на Варна Иван Портних насрочи публично обсъждане на проекта за 20 ноември м.г. - т.е.


повече от месец, след сключването на договор


за работа по него и три месеца след първата копка за реализацията му.


Проблемите, свързани с неяснотите около проекта за строителството на бул. "Васил Левски", станаха видими и в средата на март, когато внезапно бяха съборени трибуни на градския стадион "Спартак" въпреки обещанията на кмета на града и председателя на общинския съвет Тодор Балабанов, че това няма да се случи.


Отпускането на средства от държавния бюджет за инфраструктурни обекти във Варна, без да е ясно колко точно ще струват те, беше практика в работата на правителствата, ръководени от Борсов и в предходни години.


Сумата от 5 млн. лв. за ремонт на друг булевард - "Владислав Варненчик", беше отпусната от тогавашното правителство на Бойко Борисов


"на око" и без финансова обосновка.


Това стана ясно от информация на правителствената информационна служба.


От пресцентъра на Министерския съвет тогава съобщиха, че към решението за отпускането на пари от централния бюджет "не е приложена финансова обосновка". С други думи - ремонтните дейности бяха


"напаснати" по размера на отпуснатата сума.


Още преди да бъде открито, преасфалтираното през пролетта на 2013 г. платно на бул. "Владислав Варненчик" показа сериозни дефекти.

© Красимир Тодоров

Още преди да бъде открито, преасфалтираното през пролетта на 2013 г. платно на бул. "Владислав Варненчик" показа сериозни дефекти.


"Беше ни съобщено чрез министър Павлова (Лиляна Павлова, тогавашен министър на регионалното развитие и благоустройството и водач на кандидатдепутатската листа на ГЕРБ във Варна - бел. ред.), че кабинетът отпуска 5 млн. лв. за рехабилитация на бул. "Владислав Варненчик. Така от разговора стана ясно, че ние трябва да напишем такова писмо", обясни през 2013 г. Стоян Димитров, по това време директор на общинската дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустройство" във Варна.


Общото между случаите


отпреди пет години и строителството на бул. "Васил Левски" сега е, че и двата съвпадат с периоди преди предстоящи избори за местна власт. В началото на юни 2013 г. се състояха извънредни избори за кмет на Варна, които ГЕРБ спечели. Мащабната инфраструктурна трансформация за 113 млн. лв., която се извършва в момента, би трябвало да приключи до началото на 2019 г., когато също предстоят избори.

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Стела Николова
  Стела Николова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Важното е да се построи този път, че задръвстванията във Варна са големи. Не ме интересува кога е започнат.

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  То, ... докато чЕкат за благословително, ... може и да не дочЕкат. Администрация, кво да прайш, от нищо не се трогва. От почти нищо де.

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3061 Любопитно

  Аз на тази ''визуализация'' що не виждам откъде минават пешеходците ?
  ще прехвърчат ли ?

  [email protected]
 4. 4 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  Леле, ако го спрат защото е незаконен на варненци им се такова таковата

 5. 5 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2034 Неутрално

  Тъпата прокуратура да вземе да се прекръсти на "строителен надзор". Тя и без това с друго не се занимава.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 6. 6 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 541 Разстроено

  Спокойно, нищо няма да спрат.
  Строежът е даден на правилните хора, както винаги.
  Във Варна е така ... за съжаление!

 7. 7 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  В общи линии във Варна след Христо Кирчев положението се влоши до степен да е нетърпимо, вече крадат толкова нагло и си правят каквото си искат, че хората почнаха да бягат от града. То не че Кирчев беше цветенце, ама след него направо стана отвратително.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 8. 8 Профил на biimbaambuum
  biimbaambuum
  Рейтинг: 342 Неутрално

  Сн 1,груб, грозен, реалистичен постсоциализъм, сн. 2 дебелашки, недомислен, лъжлив герберизъм. И двете ме отвращават Искам друга България! Помощ!

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5981 Неутрално

  Тези, ако бяха станали случайно мениджъри в някоя фирма на запад щяха да бъдат уволнени начаса :)
  Няма да споменавам съдебните процедури срещу тях...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на primerno
  primerno
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#6] от "гарата":


  До коментар [#7] от "today":

  А мислите ли, че само във Варна се краде така? "Материала" и надзорните органи навсякъде са едни и същи. В София единствените качествени строителни дейности са по метрото, всичко друго е дроб.

 11. 11 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#10] от "primerno":

  1. Темата е за Варна;
  2. "Краденето" другаде не би следвало да е причина за "крадене" във Варна.

 12. 12 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 272 Неутрално

  5-имата шушумиги от ДСБ и Да Бг във Варна трябва пак да се съберат на мощен протест за оставка на правителството и доживотен затвор.

 13. 13 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  Спокойно, нищо няма да спрат.Строежът е даден на правилните хора, както винаги.Във Варна е така ... за съжаление!
  —цитат от коментар 6 на гарата


  По Кирил Йорданов направо беше дърпане назад. Колко пъти се преплочкира централния площад, палмите по улиците - изконно българско растение, което се поддържа за милиони.... Те се едни и същи печелят, но тогава направо нищо не се правеше, а аз съм от тия дето ядат асфалт :)

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 14. 14 Профил на artdaisy
  artdaisy
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Нищо ново – байония и другарчетата му строят социализъм по тошовски....

 15. 15 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1779 Неутрално

  Прокуратурата в България пребори битовата престъпност и наркотрафика и се захвана с устройството на територията!?

 16. 16 Профил на еМа
  еМа
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#12] от "tosho_toto":

  Хахахахаха
  Трябва, да. Начело с невлизащия е политиката Начев, но да е под ръка с автора, известен като пр-чето на Добрин Митев.

  Няма лоша реклама!
 17. 17 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 507 Неутрално

  "По участъци от най-големия инфраструктурен проект във Варна през последните години – новото трасе на бул. "Васил Левски", продължава да се работи без строителни разрешения"

  Гарантирано от ГЕРБ

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 19. 19 Профил на wowbagger
  wowbagger
  Рейтинг: 225 Неутрално

  По-умните от наричаха Портних "губернатор" от първата му минута като кмет. Тогава се чудех защо.
  А столичните ми приятели казваха, че само ние - варненци можем да свалим с протести ГЕРБерския кмет Кирил Йорданов, защото "е комунист" и да поставим ГЕРБерския кмет Николай Иванович Портних, който беше руски гражданин, не е от Варна и дори не познава града.

 20. 20 Профил на ladymerilin
  ladymerilin
  Рейтинг: 279 Неутрално

  На автора му пречеше Кирил Йорданов, защото не правеше нищо. Сега му пречи Иван Портних, защото прави нещо. Ами дайте да върнем Добрин Митев, че да му е спокойно на главата.

 21. 21 Профил на marine eng
  marine eng
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Максуда е като Манхатън на незаконното строителство, те тея лешници тръгнали с булеварда да се занимават...

 22. 22 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Преди седмица имах късмета да се разходя из Амстердам!Навсякъде имаше ремонти.Всичко беше обозначено и обезопасено като по учебник!Никъде нямаше прахоляк и кал!Като се прибрах във Варна и видях на какво прилича целия град ми стана лошо!Обаче на мат'ряла му харесва така!Искат си бате бойко,"фермата",биг брадър,славито и някой друг да им оправи живота към по-добро!Скоро очаквам търкането на талончета да е задължително!

 23. 23 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#20] от "ladymerilin":

  Потника правел НЕЩО!Ами я да се спре че Варна е заприличала на декор за Дюн или Лудия Макс!
  Прокуратурата като изтрезнее може да се захване за работа!

 24. 24 Профил на Чичо Ваньо
  Чичо Ваньо
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Максуда е като Манхатън на незаконното строителство, те тея лешници тръгнали с булеварда да се занимават...
  —цитат от коментар 21 на marine eng.


  Всъщност няма разлика между Максуда и булеварда ! Незаконното си е незаконно !

  "Проблемът на света е,че глупавите са самоуверени,а умните се колебаят."Бъртранд Ръсел
 25. 25 Профил на Димитър Ковачев
  Димитър Ковачев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  На снимката за първата копка защо ли повечето имат толкова мургав вид, че направо изглеждат като цигани? Или наистина са такива?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK