Синята зона във Варна ще заработи от утре

Синята зона във Варна ще заработи от утре

© Цветелина Белутова, КапиталСинята зона във Варна влиза в действие от утре – 11юли. Това съобщиха днес от общинската администрация в града. Обособените места в карето между бул. "Христо Ботев", бул. "Мария Луиза", бул. "Осми приморски полк", бул. "Цар Освободител", бул. "Приморски" и ул. "Девня" са са 2603, а работното време на зоната е от 9 ч. до 19 ч., се уточнява в съобщението. Местата за паркиране на автомобили на хора с увреждания са 110 и са повече от предвидените в общинската наредба.


Карта на синята зона във Варна
В едномесечен срок (до 12 август) при констатиране на неплатена такса за престой в зоната няма да бъдат поставяни т.нар. скоби. За неправилно паркираните коли обаче ще се налагат санкции съгласно Закона за движение по пътищата, съобщи на пресконференция днес Младен Иванов, директор на общинското предприятие "Паркинги и синя зона".


Паркирането в синята зона е разрешено в рамките на 3 часа. При достигане на максималния период за паркиране системата няма да приема последващи опити за плащания. След изтичането на тричасовия престой клиентът трябва да премести автомобила си извън обхвата на зоната. Нов тричасов престой може да започне, след като изминат 30 минути от изтичане на предходния. При нарушение на автомобилите ще бъдат поставяни скоби, а санкцията за премахването им е 20 лв. съгласно наредба на общинския съвет във Варна.


След края на работното време на синята зона автомобилите с неплатена такса за престой ще бъдат репатрирани, а собствениците им ще плащат глоба както за поставяне на блокиращото устройство, така и за репатрирането.


Инспекторите на общинското предприятие "Паркинги и синя зона", които ще контролират паркирането в синята зона ще бъдат 25. Те ще са със сигнални жилетки и ще се легитимират със специални баджове. В гратисния период инспекторите ще раздават информационни брошури за престоя в зоната и ще правят разяснения за условията за паркиране в нея.


Три ще бъдат начините за плащане за почасово паркиране в синята зона във Варна - през мобилно приложение, през SMS или в брой.


Мобилното приложение може да бъде изтеглено от сайта www.varnaparking.bg и дава възможност да се плати и половинчасов престой на цена от 50 стотинки. Системата изпраща и предупредително съобщение 5 минути преди изтичане на периода за паркиране.


Друг начин за плащане е изпращане на кратко текстово съобщение (sms) на номер 1352 с текст, в който трябва да е посочен номерът на автомобила. Съдържанието на SMS трябва да възпроизвежда буквално табелата с регистрационния номер на съответния автомобил. Таксуването на паркиране с SMS е за един час престой и включва цената за едно съобщение от 1 лев плюс стойността на SMS-а към мобилния оператор. Успешно заплащане се счита за извършено, когато клиентът получи обратно потвърдително съобщение.


Третият начин за плащане е в брой и ще се извършва в търговски обекти, които са отбелязани със стикер, на който е изписано на български и английски език "Тук можете да платите кратковременно паркиране "Синя зона". Цената е също 1 лв. на час.

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Kamen Iliev
  Kamen Iliev
  Рейтинг: 41 Неутрално

  Зоните за паркиране, каквото и да е, създават ред, но трябва да им се разширят часовете като се обхване и вечерта до 22ч. и да важи целия уикенд, иначе се губи не малка част от ефекта.

 2. 2 Профил на outside
  outside
  Рейтинг: 727 Весело

  До коментар [#1] от "Kamen Iliev":

  ?
  Това не го разбрах... Как така до 22?
  Да няма и карти по местоживеене, тогава викам аз! :)

 3. 3 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2129 Весело

  А какво правят собствениците на жилища, живеещи в синята зона?

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 4. 4 Профил на samurai11
  samurai11
  Рейтинг: 517 Неутрално

  До коментар [#1] от "Kamen Iliev":

  Приходите към общината не е най-важното.Активната дейност е до към 20:00.След това тази зона може да няма платен статут.За почивните дни-събота и неделя е разбиераемо защо не е необходимо.За големи събития-24 Май и т.н. дори цената може да бъде увеличена двойно.Средствата да отиват към фонд "Просвета"

 5. 5 Профил на alray
  alray
  Рейтинг: 515 Неутрално

  А питам аз ЕДИН обществен паркинг направиха ли в тази зона освен този на Морска гара, кийти е по проект

 6. 6 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2389 Неутрално

  По-добре късно, отколкото никога. Дори на закалените и видяли какво ли не софийски автоталибани им замръзва пикнята, когато трябва да паркират във Варна. 2-3 години шофиране в морската столица води до безвъзвратни ментални уврежания.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 7. 7 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 332 Неутрално

  До коментар [#1] от "Kamen Iliev":

  Ами ще пътуваш с градския транспорт, човеко от Добрич или село Звездица.
  Нали бяхте много бедни а все с колите пътувате ;)
  Автобусите във Варна са с 5-10 пътника в пиковите часове, а всеки в автомобилите пътува сам. После реват че имало задръствания :)

 8. 8 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 332 Неутрално

  До коментар [#5] от "alray":


  Кой да плати земята за нови обществени паркинги?
  Това са много милиони, а по-добре да отидат за друго - детски градини, за бедни и гладни, за раково болни, нали ?
  Вози се на автобус, няма да пострадаш.

 9. 9 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 332 Неутрално

  До коментар [#4] от "samurai11":


  Напротив, приходите към Общината са най-важни, защото ние живеем в тази община.
  Щом не си съгласен да плащаш - отивай в Сахара, брат, там няма такси за паркиране ;)

 10. 10 Профил на kamenof
  kamenof
  Рейтинг: 356 Неутрално

  А какво правят собствениците на жилища, живеещи в синята зона?
  —цитат от коментар 3 на mitko11


  Гражданите, живеещи в обхвата на синята зона си избират една от 4-те подзони и плащат по 5 лв. на месец или по 55 лв. на година за първи автомобил и двойни цени за 2-ри (не знам за 3-ти колко е). Таксата не гарантира място. Няма стикер, к' да се залепва на колата. Вкарва се номера на колата в информационната система и при проверка в усторйствата се вижда за коя подзона си и за кой период си платил. Ако всичко е изрядно може да се си стоиш паркиран без ограничения във времето (правилото за 3-те часа не важи).

 11. 11 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Никой не е длъжен да ни осигурява място за паркиране. Това си е проблем на собственика на колата.
  Всяко семейство във Варна има по 2-3 коли, как искате да има паркинги като града е строен през комунизма, а тогава колите бяха малко ?

 12. 12 Профил на Пламен Михайлов
  Пламен Михайлов
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#3] от "mitko11": Плащат 5 лв / месец за кола, 10 лв за 2-ра
  Фирмите наематели - 150 лв / месец за кола - който не му отърва да ходи в Бизнес парка - и без това е празен ...

  artmosphere
 13. 13 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  До коментар [#7] от "mop36557620":

  Е,те това и аз питам,ама...Такава хвалипръцковщина да пътува само шофьора на колата. По един човек в кола и псувня,че са се задръстили по пътя. Простотия на куб.

 14. 14 Профил на Su
  Su
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "Kamen Iliev":Ами ще пътуваш с градския транспорт, човеко от Добрич или село Звездица.Нали бяхте много бедни а все с колите пътувате ;)Автобусите във Варна са с 5-10 пътника в пиковите часове, а всеки в автомобилите пътува сам. После реват че имало задръствания :)
  —цитат от коментар 7 на mop36557620


  В пиковите часове автобусите не са празни, явно толкова си се качвал и ти. Пробвай да се качиш в 148 наобяд дето върви на 10 мин. Автобусния транспорт във Варна е някаква пародия и като линии и като таксуване. Карта за всички линии струва колкото в Париж.

 15. 15 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Пич, аз ползвам такси, така ми е удобно, но автобусите във Варна са чисти, климатизирани и празни - всеки ден виждам това ;)

 16. 16 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 357 Неутрално

  Ето това е един начин за създаване на нови работни места.

 17. 17 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 727 Неутрално

  По-добре късно, отколкото никога. Дори на закалените и видяли какво ли не софийски автоталибани им замръзва пикнята, когато трябва да паркират във Варна. 2-3 години шофиране в морската столица води до безвъзвратни ментални уврежания.
  —цитат от коментар 6 на cinik


  Преди живях във Варна, до Макдоналдса на Севастопул. Отпред още беше уличка, а не пешеходна зона, в икономето се играеше стрийтбол, сладоледите Делта бяха върха, а Кабакум беше чист плаж без навлици. Та станах на 18, купих си кола и я паркирах пред нас ( сега там е събуей ). Е, за 3 месеца така се научих да я паркирам, вадя и излизам през прозореца, че не е истина. Верно всеки си мисли, че е най-добрия в секса и паркирането, но не мога да се сетя за по-голяма школовка от паркирането на Сливница по онова време.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  А дето един час не можеш да се измъкнеш от града, защото се строи някаква спорна улица, която ще минава през стадиона?

 19. 19 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 700 Неутрално

  А питам аз ЕДИН обществен паркинг направиха ли в тази зона освен този на Морска гара, кийти е по проект
  —цитат от коментар 5 на alray


  по неизвестни причини инвеститорите и общината не намирали икономическа мотивация в подобно начинание. Не намират и смисъл да изискват гаражи в новопостроените жилища. Само магазинчета...

 20. 20 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Варна трябва да стане поне 1 милион човека. Тогава БВП-то на БГ ще се удвои.

 21. 21 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 940 Неутрално

  Още една черна дупка за източване на парите на варненици. Ще събират, а мангите ще изчезват както в София. Басирам се, че ще е на загуба синята зона.

 22. 22 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 405 Неутрално

  “санкцията за премахването им е 20 лв. съгласно наредба на общинския съвет във Варна.“

  “След края на работното време на синята зона автомобилите с неплатена такса за престой ще бъдат репатрирани“

  Някаква тъпотия виждам тука:

  1. Във Варна има 1-2 паяка, което означава, че целодневно паркиране ще струва приличните 20лв., защото може и да не дойде ред да те репатрират
  2. Ако репатрирането е след работно време, КОГАТО НЯМА СИНЯ ЗОНА, как ще разберат дали все още съм в нарушение или съм си преместил автомобила някъде другаде в тази зона? Или ще го снимат и после ще ме търсят из улиците?

 23. 23 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Не съм против Синята зона, но умниците нагоре, дето съветват да се пътува с автобус, явно не разбират, че в центъра на Варна не живеят толкова хора, колкото през деня е бизнес и административен център, където много хора би трябвало да идват, свършват си работата и да заминават. Може би трябва да пътуват с автобуси тези ,които работят целодневно там и паркират целодневно, или да им се изградят паркинги за по-дълъг престой. Ако яко раздадат права на живеещите, ограничат местата за паркиране ( защото засега ги разчертават неефективно) , създадат неудобства на целодневно работещите в района и краткосрочно идващите по служба, файдата само ще е за тези, дето събират паричките.

 24. 24 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2342 Неутрално

  До коментар [#9] от "mop36557620":

  приходите в общината във Варна нямат никакво значение за гражданите ,защото и сега се събират милиони и се харчат за нищо ,тоест крадат се ,последните многомилионни проекти показват ясно това .Тъй като от 6 години съм данъкоплатец в тази община и вече близо 5000-6000 лв са ми данъците към нея , мога да кажа ,че абсолютно нищо не е направено например в квартала ,в който имам щастието да съм жител ,няма асфалтирани улици ,едни еднолентови макадами ,огради до кръстовищата , липса на видимост ,липса на какъвто и да е ред или улични граници ,всеки си преградил или сложил оградата където си иска , не могат да се разминат 2 коли, липса на сметоизвозване , на знаци ,на регулиране ,пълна анархия ,ама са много точни в събирането на парите на хората ,уж като за първа степен вилна зона с всички екстри ,това е единствената безхаберна община , в която няма елементарни условия , да си паркираш колата , да минеш до дома си безпрепятствено ,а ,че движението е ужасно натоварено ,особено лятото ,вече се усеща , апропо , в следващите години ,освен проекта на бул Левски ,нищо няма да се промени явно ,а и бул ,който иначе трябваше да е свършен след месец ,е наникъде .

 25. 25 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#5] от "alray":

  И за какъв чеп ти е този паркинг?! Досегашните платени паркинги стояха празни. И продължават да стоят. Сигурен съм, че не ти трябва нов паркинг, а с подобен въпрос се опитваш да сподавиш вътрешната си съпротива срещу принципа плащаш-ползваш.

 26. 26 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2129 Весело

  До коментар [#24] от "edin drug":

  Нека да познаем. Квартал "Бриз" до Почивка, където няма канализация, но затова пък непрекъснато се строи. ....

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 27. 27 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#7] от "mop36557620":

  Аз пътувам от едно подобно на Звездица място. Ще се учудиш колко много хора ползват автомобил до първата спирка на автобусите. Притеснителното е, че общината с грандиозен размах и много малко мисъл и организация, както в последните години вършат всичко, имат намерение да променят "транспортната схема". И ако до сега можеше да стигнеш с един автобус от единия край на града до другия, то в бъдеще ще ти се налага да сменяш 1-2 автобуса. Което обезсмисля оставянето на автомобила на първа спирка. Поне ни успокояват, че ще става с едно таксуване. Съдейки по въвеждането на "билетната система" ( друг термин дъвка на общинските деятели), аз се надявам, че още няколко години ще ползваме утвърдените от години линии.

 28. 28 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 560 Весело

  До коментар [#24] от "edin drug":

  :) :) :)
  Извинявай, но никой не те е бил да си купуваш имот в Бриз. И преди да си го купиш беше такъв. Да си гледал като купуваш, а не да си бързал, защото другите купуват там. Но съм напълно съгласен да плащате данъци според състоянието на квартала.

 29. 29 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3533 Неутрално

  Най-накрая, в средата на 2018 голям туристически град въвежда "синя зона"?! Бива бюрокрация в тази Община, бива корупция, бива некадърност, но чак пък толкова?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 30. 30 Профил на boras
  boras
  Рейтинг: 229 Весело

  Синия период на Варна започва от днес. Ще видим как ще изглежда центъра тези дни. Да ни е честита!!

 31. 31 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 700 Неутрално

  ...Кой да плати земята за нови обществени паркинги?Това са много милиони, а по-добре да отидат за друго - детски градини, за бедни и гладни, за раково болни, нали ?Вози се на автобус, няма да пострадаш.
  —цитат от коментар 8 на mop36557620

  Паркингите в центъра на Варна са все служебни - до Общината се ползва от общинските чиновници, зад съда - от работещите във ВОС. Т.е. остава само Дупката.
  Общинските чиновници са за да решават проблемите на града, а не да мародерстват. Защо тези пе.ера.и разрешават строителство на 7-8 етажни блокове в центъра в улички широки 6 м с 4-5 паркоместа? Трябва да си и извратено мислене, за да узаконяваш подобна простащина!

 32. 32 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 700 Неутрално

  И за какъв чеп ти е този паркинг?! Досегашните платени паркинги стояха празни. И продължават да стоят. Сигурен съм, че не ти трябва нов паркинг, а с подобен въпрос се опитваш да сподавиш вътрешната си съпротива срещу принципа плащаш-ползваш.
  —цитат от коментар 25 на sasoss

  Не се сещам за платен паркинг в центъра (освен дупката и няколко места в Комфорт).

  А че трябва да се плаща - това е логично! Всичко що е безплатно е боклучаво, включ. и автомагистралите. Друга тема е как да се определят таксите, и по какво направление заминават.
  Но пък е.ах ти простаците с Кайен, паркирани по тротоарите!

 33. 33 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#32] от "historama":

  Всъщност има достатъчно паркинги, както писах. Просто трябва малко повече практика в използването им.
  Паркингът на общината отдавна не е за общински служители. Мисля, че беше 2 лева и всеки следващ час по левче. Често няма места, но май хората наистина паркират за кратко и често има чакащи за влизане автомобили. Срещу общината също има подземен частен паркинг. На Мусала също има платен паркинг. 2 лева. По ул. Преслав. Там можеш и половин час за 50 стотинки. Но често няма места. Подозирам, че служителите на областна администрация злоупотребяват. По ул. Русе. До печатницата има общински платен паркинг. На гарата има паркинг. Там поти винаги е празно. На морска гара. На Фестивалния има паркинг. На Спортна зала. В Окръжна болница. Паркинг няма за свикналите да паркират пред входа на мястото където отиват. На паркинга на хотел Одесос пускат/пускаха коли. Преди на мястото на поредната грозна сграда на Дидо Дънката зад ФК имаше частен паркинг.

 34. 34 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 700 Неутрално

  А какво правят собствениците на жилища, живеещи в синята зона?
  —цитат от коментар 3 на mitko11


  ако имат гараж, паркират в него, ако не плащат 5 лв месечно.
  И 5 лв ли не може да отдели?
  Аман от въшльовци, дето тук и лев не искат да платят, а планират живот в Люксевбург или Германия!

 35. 35 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#14] от "Су":

  "В пиковите часове автобусите не са празни, явно толкова си се качвал и ти. Пробвай да се качиш в 148 наобяд дето върви на 10 мин."

  Точно това щях да кажа и аз! 148 след 5 часа е нещо страховито. Въпреки че пускат големи автобуси са претъпкани и вратите едва се затварят. Който не вярва, значи не се е возил на градски транспорт от много години!

  I don't want to believe. I want to know.
 36. 36 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#34] от "historama":

  А за вторият автомобил плащат астрономическите ...10 лева. Което според мен е нелепо и някак не пасва на самата идея за синя зона.

 37. 37 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#32] от "historama":

  Направиха един платен паркинг на мястото на Картофената къща до кантората на Маджунова.

  Има и още един, който е по-стар, близо до Музикалното. И разбира се паркинга на ФК.

  Обаче това е много малко паркинг, особено за нас целогодишно работещите в района, за които няма много алтернативи за прихвижване. Аз съм късметлийка, че ходя пеша на работа, но живеещите например нагоре във Виница (не до самия път) и в Кайсиева например... какво правят те?

  I don't want to believe. I want to know.
 38. 38 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#33] от "sasoss":

  Честна дума, никога не със се сещал за паркинга на Мусала, може би защото не е голям. Паркингът на Морска гара е за ползващите тамошните ресторанти, иначе е прекалено далеч от центъра.
  Сещам се срещу Общината за офис сградата на Комфорт, която първоначално щеше да е многоетажен паркинг, но впоследствие нещата се промениха, и вероятно много от работещите там ползват съседните улички.
  Проблем са новите блокове в центъра със символичния брой паркоместа, или изобщо без.

 39. 39 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#32] ...Аз съм късметлийка, че ходя пеша на работа, но живеещите например нагоре във Виница (не до самия път) и в Кайсиева например... какво правят те?
  —цитат от коментар 37 на Milva


  Какво ще правят ли? Ще поставят проблемите си пред Общината и Кметствата! Ония тепигьози не са там само за да глобяват и да вземат подкупи, а най-вече да решават проблемите на града.
  По алея І има повече коли от паркираните на Вапцаров пред Областната управа, а морето не се вижда от построените "временни" обекти. Класифицирана информация ще е къде отива канализацията на заведенията.

 40. 40 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#38] от "historama":

  Е колко да е далеч?! 10 минути пеша до Катедралата или Общината. Да давам ли пример с паркинги в европейски градове?

 41. 41 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 616 Разстроено

  [quote#39:"historama"][/quote]

  "Ония тепигьози не са там само за да глобяват и да вземат подкупи, а най-вече да решават проблемите на града. "

  С цялото ми уважение към Вас, колега, но въпросните длъжностни лица едва ли на Вашето мнение... :(

  I don't want to believe. I want to know.
 42. 42 Профил на Ivan Popov
  Ivan Popov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар #3- ще платят 55 лева за година и в своята подзона ще паркират, където намерят място.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK