Община Бургас иска да поеме контрола над Морското училище в града

Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов "Свети Никола"

© Надежда Чипева, Капитал

Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов "Свети Никола"На предстоящото заседание на местния парламент в Бургас съветниците ще гласуват предложение за промяна в статута на Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов "Свети Никола", внесено от кмета на града Димитър Николов, обявиха от неговия пресцентър.


В момента финансово осигуряване на училището е ангажимент на Министерството на образованието, а ако промяната бъде приета, то ще се осъществява от бюджета на общината. Тя ще придобие и собствеността върху всички недвижими имоти на училището, които досега бяха държавна собственост.


От община Бургас обясняват, че причината да поискат смяна на статута е, че през последните няколко години развитието на гимназията не е на необходимото ниво и през последното десетилетие има спад в броя на учениците там.
В същото време Бургас като морски град има потребност от кадри в областта на морското дело, а и фирмите от сектора настоявали общината да бъде гарант за модернизиране на училището както по отношение на материалната база, така и като учебни програми, в които да намерят място и специалистите от бранша като наставници и консултанти.


Кметът обяви, че ще положи усилия за "модернизация на материалната база, повишаване качеството на образованието, запазването и развитието на това знаково за града" училище.


В момента в гимназията се обучават ученици по специалностите морско корабоплаване, корабни машини и механизми и митническа и данъчна администрация.


Въпреки търсенето на кадри в морския бранш и заплащането, което започва от 1200 долара за завършилите средно образование, интересът към училището е изключително слаб. От някогашните над 500 ученици след няколко нулеви приема сега са останали едва 113.


От лятото на 2018 г. директор на училището е Христина Жабова. Преди нея в продължение на две десетилетия училището се ръководи от инж. Панайот Жечков, който същевременно няколко мандата е и общински съветник от ГЕРБ.


"Именно при неговото управление Морското започна да потъва. Началото на проблемите е 2009 г., когато избухна скандалът със закупена от училището яхта за 236 хил. евро. Аферата бе описана в доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция, като накратко се оказа, че плавателният съд се ползва за частни вместо за образователни цели. Тогава Жечков обясни, че лодката се ползва за провеждането на квалификационни курсове, които с времето се превърнаха в основна дейност на училището", писа в. "Капитал".


Създадено на 1 септември 1958 г. по предложение на тогавашното Министерство на хранителната промишленост и с одобрението на Министерството на народната просвета, през следващите години училището развива два профила - четиригодишен курс на обучение - техникум, и двегодишен промишлен курс по риболов и рибопреработка с прием след завършен VII клас, показва справка на общината.


През 1971 година Техникумът по морски и океански риболов се военизира и е преименуван на Средно специално училище по морски и океански риболов "Ген. Владимир Заимов". По-късно е девоенизиран, като първият цивилен випуск е приет през учебната 1983/1984 година.


През учебната 1991/1992 година се откриват курсове за придобиване на квалификация: щурмани 5-а степен - обучение два месеца; мотористи - обучение три месеца. От 2003 г. училището се казва Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов "Свети Никола".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK