Община Бургас иска да поеме контрола над Морското училище в града

Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов "Свети Никола"

© Надежда Чипева, Капитал

Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов "Свети Никола"На предстоящото заседание на местния парламент в Бургас съветниците ще гласуват предложение за промяна в статута на Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов "Свети Никола", внесено от кмета на града Димитър Николов, обявиха от неговия пресцентър.


В момента финансово осигуряване на училището е ангажимент на Министерството на образованието, а ако промяната бъде приета, то ще се осъществява от бюджета на общината. Тя ще придобие и собствеността върху всички недвижими имоти на училището, които досега бяха държавна собственост.


От община Бургас обясняват, че причината да поискат смяна на статута е, че през последните няколко години развитието на гимназията не е на необходимото ниво и през последното десетилетие има спад в броя на учениците там.
В същото време Бургас като морски град има потребност от кадри в областта на морското дело, а и фирмите от сектора настоявали общината да бъде гарант за модернизиране на училището както по отношение на материалната база, така и като учебни програми, в които да намерят място и специалистите от бранша като наставници и консултанти.


Кметът обяви, че ще положи усилия за "модернизация на материалната база, повишаване качеството на образованието, запазването и развитието на това знаково за града" училище.


В момента в гимназията се обучават ученици по специалностите морско корабоплаване, корабни машини и механизми и митническа и данъчна администрация.


Въпреки търсенето на кадри в морския бранш и заплащането, което започва от 1200 долара за завършилите средно образование, интересът към училището е изключително слаб. От някогашните над 500 ученици след няколко нулеви приема сега са останали едва 113.


От лятото на 2018 г. директор на училището е Христина Жабова. Преди нея в продължение на две десетилетия училището се ръководи от инж. Панайот Жечков, който същевременно няколко мандата е и общински съветник от ГЕРБ.


"Именно при неговото управление Морското започна да потъва. Началото на проблемите е 2009 г., когато избухна скандалът със закупена от училището яхта за 236 хил. евро. Аферата бе описана в доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция, като накратко се оказа, че плавателният съд се ползва за частни вместо за образователни цели. Тогава Жечков обясни, че лодката се ползва за провеждането на квалификационни курсове, които с времето се превърнаха в основна дейност на училището", писа в. "Капитал".


Създадено на 1 септември 1958 г. по предложение на тогавашното Министерство на хранителната промишленост и с одобрението на Министерството на народната просвета, през следващите години училището развива два профила - четиригодишен курс на обучение - техникум, и двегодишен промишлен курс по риболов и рибопреработка с прием след завършен VII клас, показва справка на общината.


През 1971 година Техникумът по морски и океански риболов се военизира и е преименуван на Средно специално училище по морски и океански риболов "Ген. Владимир Заимов". По-късно е девоенизиран, като първият цивилен випуск е приет през учебната 1983/1984 година.


През учебната 1991/1992 година се откриват курсове за придобиване на квалификация: щурмани 5-а степен - обучение два месеца; мотористи - обучение три месеца. От 2003 г. училището се казва Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов "Свети Никола".

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5136 Неутрално

  Гробарското "входиране" кърти миФките !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на ebf52574941
  ebf52574941
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Смешници !
  Уж гимназия по РИБОЛОВ, а няма една специалност за риболова.

  Тия са като ДСБ-то.
  И там няма нито демократи, нито българи.

 3. 3 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Гербаджийски схеми. Искат да прилапат имотите на училището а децата ще ги засилят някъде в Меден Рудник или в някое село. Така направиха със сирачетата от дом Коджакафалията.

 4. 4 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 1611 Любопитно

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кмете, извън тролските ти напъни, ти какво знаеш за ССУМОР? За историята на училището? За традициите? За нивото, което имаше някога? Всъщност май първо трябваше да те питам чувал ли си изобщо за ССУМОРа, както си го знаем тук?

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5136 Неутрално

  До коментар [#4] от "zle_platen_trol":

  За Генерал Заимов ли ме питаш или за сегашното?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 1611 Весело

  До коментар [#5] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Стъпка в правилната посока кмете. Поне името му си научил от Уикипедията.

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5136 Неутрално

  До коментар [#6] от "zle_platen_trol":

  Ти това ли си завършил? Съмнявам се.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  Тук мога да кажа нещо. Имам познати в тази морска гимназия и доста инфо от запознати. И всеки бургазлия е слушал легендите за тази гимназия. Само преди 10-15 години там имаше преподаватели, отдавна подминали пенсионната възраст, които си бяха на хранилка - буквално. Преди няколко месеца смениха "вечния" директор Жечков. Този човек беше уникален. Назначен е още в началото на 90-те години и изкара там близо 25 години на поста. По време на неговото управление имаше една огромна шуробаджанащина и пълно неглежиране на учебния процес. Един от имотите на гимназията извън Бургас беше превърнат в туристическо заведение. Не се знае до каква степен повечето дипломи и изпити за частни обучения са реални. Тройки се пишат по милост под пъти и над път, включително и на неграмотни ученици. Жечков е въвел системата на спонсорство - ако един ученик редовно отсъства от час и баща му има пари или влияние, не го изключват, а бащата "дава дарение" но училището. Казвали са ми за един бивш адвокат на Океански риболов, доста влиятелен в Морска администрация, чийто син е бил такова леке, че бащата редовно внасял пари. И още много подобни истории.

  За състоянието техниката и условията в тази гимназия също са ми говорили много. Имат басейн, който е затворен от 25 години, защото е пред разруха, опасен е. Басейнът е построен, за да се научат младите моряци да плуват. Ама йок. Само отстрани гледат заключената сграда. За 25 години Жечков пръста си не мръднал да го ремонтира. Машините, с които се обучават младите механици, били стари и ръждясали, най-вероятно бракувани от някъде по времето на бай Тошо. Нови няма. При капитани и хладилни техници било горе-долу същото.

  А колкото до оценките на учениците там - чувал съм, че някои стари даскали пишели тройки за по бутилка ракия или две бутилки. Имам и познати, които са си "откупвали" така оценки.

  И малко за морската практика там. Преди около 15 години корабът за практиката е бил частен на една компания. Учениците, които уж ходели да се учат за механици, да ремонтират агрегати и други подобни дейности, били карани по цял ден да... мият чинии в ресторанта на кораба и да бършат /мият/ стените в коридорите и т.н. Самата учебна практика е била пълен фарс. Всеки завършил ученик имал дневник, в които е писал какви ремонти е правил. Повечето от тези дейности учениците дори не са ги виждали. Това е информация от първа ръка, дадена ми от бивш възпитаник на Морската гимназия.

  Относно начина на управление на бившия вечен директор Жечков - ето малко случки. Човекът е от старото поколение, което разчита на боя за възпитание. Веднъж в курса на сина му имало невнимание и разговори. Той влязъл в стаята и ударил на всеки по един шамар, а на сина си първи. Друг път хванал ученик да кърти мазилката от стената и го набил с пръчка. Трети път две ученички от Морското се сбили в бар с някакви проститутки и Жечков ги изкарал публично пред всички ученици, за са ги унижи. Жечков винаги лекувал непослушанието с бой, винаги. Тези случки не са измислици, а реални събития през времето. Ако случайно ви напомнят за някои сцени от родни български филми по време на комунизма - прави сте. Морската гимназия в Бургас още не е излязла от комунистическата епоха, нищо че вече не е военизирано.

  П.С. Пиша този коментар, защото Бургас е морски град и се нуждае от Морско училище, а някои номенклатурници го съсипаха училището. И още нещо - Жечков е вече втори мандат Общински съветник от ГЕРБ в Бургас. Преди ГЕРБ е бил от автентичното СДС. Сега вече трябва да е ясно защо толкова дълго се е затоял на директорския пост.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 9. 9 Профил на Galin Petrov
  Galin Petrov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#8] от "Lou":
  Имам наблюдения върху нови кадри на въпросното училище. За нищо не стават.
  Същевремнно някои от най-добрите механици с които съм работил са завършили въпросното училище, но преди 1990. Така че не ме учудва написаното от вас.
  Друг е въпросът има ли нужда от морски техникуми/гимназии.
  В момента истината е че добрите компании без диплома от висше образование просто няма да те вземат. Говоря за младите момчета. Ако си дърта кама с опит е друго. Но никой няма да инвестира в теб пари и време ако си без висше.

 10. 10 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 447 Неутрално

  До коментар [#8] от "Lou":

  Поздравете от мен г-н Жечков за правилните педагогически методи, които така красиво ни описахте. Силно вярвам, че само благодарение на тях, особите върху които е въздействал, са станали нещо близко до хора.

 11. 11 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 447 Неутрално

  До коментар [#9] от "Galin Petrov":

  Аз пък работих с няколко випускника от т.н. "висше" морско и мога да ви убедя, че и те в професионално отношение бяха и все още са кръгли нули. Добре, че не бяха навигатори или механици.

 12. 12 Профил на Galin Petrov
  Galin Petrov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#11] от "Oggie Petko":

  Те и елеците не са по-малко важни от навигаторите и механиците. Даже като се кача първо питам кой е електришън и кой е втория механик. Помощниците не ме интересуват. И без тях се оправям :)

 13. 13 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2146 Неутрално

  Това са глупости. Училищата са държавни, а не общински по формата на финансиране. А като придобие Община Бургас собствеността всичките имоти на училището току-виж че ще ги разпродаде.

 14. 14 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  Съвсем прозрачна е идеята общината да прилапа имота и лека полека да го сурне на собствените си (разбирай гербавите) "човешки ресурси"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK