Бенямин Шмид ще открие музикалното "Варненско лято" в неделя

Бенямин Шмид

© Варненско лято

Бенямин ШмидБенямин Шмид - един от цигуларите с най-широкобхватен репертоар, ще открие на 23 юни Международния музикален фестивал "Варненско лято" 2019. Той ще излезе в неделя на сцената в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна заедно с Варненската филхармония, дирижирана от маестро Георги Димитров.


Бенямин Шмид ще бъде солист в Концерт за цигулка и оркестър №1 в ре мажор от Прокофиев, а в изпълнение на Варненската филхармония ценителите ще чуят и балетната сюита "Благородно видение" на Паул Хиндемит, вдъхновена от фреските на Джото, пресъздаващи живота на Свети Франциск, в базиликата "Санта Кроче" във Флоренция.


Шмид е определян от критиката като един от най-всестранните съвременни цигулари – брилянтен и в класиката, и в джаз интерпретациите, музикант с впечатляваща индивидуалност и широк репертоар.
Неговата кариера започва през 2001 г., когато изпълнява версията на Фриц Крайслер на Цигулковия концерт №1 от Паганини под диригентството на Валери Гергиев на концерт, излъчен в над 60 страни и издаден на CD и DVD от Deutsche Grammophon.
Паметен остава и концертът, с който през 2004 г. Шмид и Виенската филхармония откриват Залцбургския фестивал. Той е артист-ин-резидънс в Casa da Música в Порто, като изпълнява всички концерти за цигулка от Моцарт. Програмата му включва изяви с оркестъра на "Концертгебау", както и състави от Торонто, Санкт Петербург, Неапол. Шмид е свирил и с Джаз оркестъра на Неаполската филхармония.


"Бенямин Шмид е един от най-интересните цигулари на нашето време, казва артистичният директор на фестивала "Варненско лято" проф. Марио Хосен. Неговият ярък интерпретационен почерк е доказан в огромен репертоар и звукозаписи, включващи творби от барока до импровизацията в джаза. Цигуларят съвместно с големия диригент и легенда в съвременната българската музика маестро Георги Димитров могат да сътворят чудеса на сцената."


Концертът ще започне в 20 ч. и ще бъде записан от БНТ. По традиция в неговото начало ще прозвучи Рапсодия "Вардар" от Панчо Владигеров – музикалната емблема на фестивала. Тя е символ на запазената традиция, водеща началото си от основателите на първия български фестивал за класическа музика.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK