Ангелкова сезира прокуратурата за платения достъп до плажа Русалка

Ангелкова сезира прокуратурата за платения достъп до плажа Русалка

© Велко АнгеловПо разпореждане на министъра на туризма Николина Ангелкова ще бъде сезирана прокуратурата за ограничаване на достъпа към плажовете на Русалка с платена бариера, съобщи ведомството. През седмицата граждани съобщиха, че достъпът до плажа е ограничен с бариера и става само срещу заплащане.


Компетентните органи трябва да проверят дали са правомерни загражданията и кой ги е поставил с цел да ограничи достъпа към ивицата, се посочва в съобщение до медиите от туристическото ведомство. То напомня, че плажовете са изключителна държавна собственост и по закон достъпът до тях не може да бъде ограничаван.


Освен това общините са длъжни да осигурят свободен и безплатен пешеходен достъп на гражданите до плажа. Затова Министерството на туризма е изпратило писмо до кмета на община Каварна Нина Ставрева. "В съответствие с правомощията Ви по чл. 44, ал. 1, т. 8 от Закона за местното самоуправление и местната администрация е необходимо да организирате изпълнението на изискванията на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие за осигуряване на свободен и безплатен достъп до морски плажове "Русалка - малък плаж", "Русалка - голям плаж", "Русалка – Хелинга", "Русалка – Каяк", "Русалка – централен", "Русалка - Бейби плаж", община Каварна, област Добрич, като за резултатите да уведомите Министерство на туризма", пише в писмото до нея.
Министерството посочва, че заради предишни сигнали и друг път е пращало писмото до кмета на Каварна и до областния управител на Добрич.


Плажовете на Русалка са неохраняеми. Според Закона за устройството на Черноморското крайбрежие за неохраняемите плажове следва да се грижат областните управители и в техните правомощия е да предприемат мерки срещу всички нарушения по тези ивици до влизането в сила на новия Закон за устройство на Черноморското крайбрежие, съобщава ведомството.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK