"Демократична България" - Варна: Антикризисните мерки на общината не решават нито един проблем

"Демократична България" - Варна: Антикризисните мерки на общината не решават нито един проблем

© Общински съвет - ВарнаС приемането на т.нар. първи пакет от антикризисни мерки в условията на извънредно положение община Варна не решава нито един от проблемите на гражданите и бизнеса. Това се казва в позиция на градската организация на "Демократична България". "На проведената извънредна сесия на общинския съвет в града набързо бяха гласувани решения, взети предварително от управляващото мнозинство на ГEРБ, БСП и ВОЛЯ без особен дебат и при отказ сесията да бъде излъчвана на живо в интернет, пише в позицията. А кметът Иван Портних реши да запази мълчание и да не отговаря на въпроси на съветниците, въпреки че сега те са по-важни от всякога."


Мерките, приети от общинския съвет във Варна в края на миналата седмица, са основно в две насоки -


административни облекчения и финансова подкрепа.
В най-общи линии те предвиждат всички обекти, попадащи в обхвата на заповедта на министъра на здравеопазването и преустановили дейност, временно да бъдат освободени от местни такси, от наеми и заплащане на общински услуги. За всички останали срокът за заплащане на дължимите такси, наеми и други задължения към местния бюджет се удължава до 10-о число на първия месец след края на извънредното положение.


До 30 юни включително, а не до края на април, както досега, е удължен и срокът за плащане на такса смет във Варна с 5% отстъпка. Пак до края на юни е увеличен и срокът за плащане на дължимите парични постъпления от концесионни възнаграждения за обекти, отдадени от община Варна.


Сред антикризисните мерки, които ще бъдат предприети във Варна, е и отпадането на таксите за паркиране в синята зона, както и за детските ясли и градини. Настанените в общински жилища също ще бъдат освободени от наеми за периода на извънредните мерки, предприети в страната.


Според позицията на "Демократична България" - Варна, обаче с отсроченото с 10 дни плащане на т.нар. тротоарно право, наемите и някои такси


местната администрация само ще имитира подпомагане на бизнеса.


Тази критика е мотивирана с факта, че според взетото решение ресторантите, кафенетата и дребните търговци с временни обекти ще бъдат длъжни да плащат наемите си на общината след края на извънредното положение без значение дали ще могат да реализират предварително планираните си печалби заради


очертаващия се нулев туристически сезон.


Текстът на позицията припомня, че прокметското мнозинство във Варна, доминирано от ГЕРБ, е отхвърлило и предложението за прехвърляне на допълнителни средства към сектора на социалните дейности.


Предложението на Стела Николова, съветник от "Демократична България", предвиждаше да бъде отложен предвиденият в бюджета разход от 800 хил. лв. за изработването на идеен проект за пътен възел на две нива. Те трябваше да бъдат насочени целево към подпомагането на граждани, изпаднали в крайна нужда.


"Неформалната управляваща местна коалиция


на ГЕРБ, БСП, ДПС, СДС, ВОЛЯ, партия "Свобода" и Земеделския съюз "Александър Стамболийски" отхвърли това предложение с коментар, че то трябва първо да бъде обсъдено в съответните комисии, пише в позицията на "Демократична България" - Варна. Тези комисии не се събират заради кризата с коронавируса, а проблемът съществува сега. Това логично ражда съмнението, че споменатите групи във варненския общински съвет предпочитат да оставят хората да гладуват, но не и да се лишат от поредната


"мазнинка", която използват като коалиционна спойка".


В позицията се припомня също, че решението на съвета за подкрепа на общинския превозвач "Градски транспорт", който от години се намира в изключително тежко финансово състояние, вероятно ще остане в историята му като първото предложение на "Демократична България", прието от мнозинството.


То предвижда икономическата схема на общинското дружество да бъде актуализирана веднага след приключване на извънредното положение.


"Демократична България" - Варна, декларира, че ще продължи да работи усилено за подобряване на условията за местния бизнес, както и за организирана подкрепа на тези наши съграждани, изпаднали в крайна нужда, пише още в позицията. Дори когато за тази цел ще се налага да се конфронтираме с управляващото мнозинство, което продължава да налива огромни средства в съмнителни проекти."

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Мдааа...време е ДайБе във Варна, пък защо не и в София да се захване серизоно с нещата и да реши все що има проблеми, кризи, катаклизми и т.н. Гаааааааа....

 2. 2 Профил на hfj29650426
  hfj29650426
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Мнозинството управлява,малцинството реве.
  Винаги е било така.

 3. 3 Профил на bguser
  bguser
  Рейтинг: 412 Весело

  за това сме на 111-то място по свобода на словото

  It's not impossible, it just costs more!
 4. 4 Профил на hfj29650426
  hfj29650426
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Дори когато за тази цел ще се налага да се конфронтираме с управляващото мнозинство, което продължава да налива огромни средства в съмнителни проекти"

  Това най-вероятно са всички проекти ,до които хора от ДБ не могат да се доберат.

 5. 5 Профил на Тарасконски
  Тарасконски
  Рейтинг: 536 Разстроено

  Понеже гледах на живо сесията и понеже следя профила на пишман адвокатката, с голямо прискърбие трябва да заявя, че жената освен, че е истеричка е и крайно некомпетентна. Което е много тъжно за демократичната общност във Варна.

 6. 6 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Хммм ... направо се чудя на тези от „Демократична България“. В такъв кризисен момент искат някой да им отговаря на въпросите, ееее ама много далече отидохте.
  То и в парламента някаква си опозиция поиска премиера да отговаря на някакви въпроси, аме не. Той по цял ден кара насам натам джипа и се грижи да не го взривяват с въпроси за лична защита на лекарите по време на пандемия. А тези от БСП искат той си зареже обиколките с джипа и да си губи времето да отговаря на въпроси, абе нека тая опозиция сами си задават и отговарят на въпросите. Има си нашенска поговорка за това ... „всяка жаба да си знае гьола“ и да са наясно опозиционерите и други подобни, че независимо от това, че България е парламентарна Република да не забравят никога, че тя се ръководи от Бойко Борисов.
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

  robin ot Crusoe
 7. 7 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  Цяла Варна да пропадне в ремонтирана дупка и/или да бъде шитната залог на Гергов и ТИМ+неговата команда, герболяците ще врещят срещу ДБ.
  Малко е 80%, любезно малко.

 8. 8 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 589 Неутрално

  За протокола ще отбележа, че голямата "демократична" коалиция във Варна е представена в градския съвет с 4 съветаника. Коалицията обединява аФтентично десни десебарки, леви зеленки и неясно какви бойкиевчета.

 9. 9 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8848 Любопитно

  Аз какво предложих :
  Нека Варна, като Турция да сертифицира курортите без коронавирус за летния сезон !
  И нека Варна, като Гърция да въведе здравен паспорт за туристите. Нека всеки европейски гражданин, който иска да посети варненските курорти , да е задължен да си направи тест за коронавирус.

  [email protected]
 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8478 Неутрално

  До коментар [#2] от "hfj29650426":

  Мнозинството не управлява, то краде и си разпределя.

 11. 11 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#2] от "hfj29650426":Мнозинството не управлява, то краде и си разпределя.
  —цитат от коментар 10 на Роси


  Ха, ха..яд ви е , че сте там само четирима и не ви дават и на вас да крадете.

 12. 12 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3837 Весело

  До коментар [#3] от "bguser":

  "за това сме на 111-то място по свобода на словото"
  =============
  Що бе, хората си пишат каквото им е кеф. Ти също, аз също.
  Ето, покрихме трите лица на българския глагол.

  Еретик
 13. 13 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 547 Неутрално

  "Неформалната управляваща местна коалиция на ГЕРБ, БСП, ДПС, СДС, ВОЛЯ"...  Тази неформалност от много години е факт не само във Варна. Еднакво добре "работи" на ниво местна власт в цялата страна, далече от разума и все по- близо до крайно неприемливото. Баницата е порционирана и всички са доволни. Е, понякога има недоволни изръмжавания, но без ухапвания... И така до следващите местни избори... Идилия, един вид...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 14. 14 Профил на hfj29650426
  hfj29650426
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "Роси":

  Така е при демокрацията!
  Липсва ви тоталитаризма ,нали?

 15. 15 Профил на hfj29650426
  hfj29650426
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#9] от "karabastun":

  Мисля да избягвам Варна и курортите още дълго време.
  Живота ми е по-мил от Мръсноморието...

 16. 16 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2876 Неутрално

  Варненци май намериха това което търсиха? Селските тарикатлъци, лесните пари от туризъм, трудните пари от моряците, всичко си има цена. Цената на мързела и на далаверите има и обратна страна.

 17. 17 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4048 Неутрално

  До коментар [#7] от "Лелка":

  Най - боли някой да изважда на показ всичките ти лъжи и демагогия, без да е част от коалиция суджук !

 18. 18 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3211 Неутрално

  До коментар [#9] от "karabastun":

  То пък някой нормален европеец ще се засили към то варненските курорти. С тест или без тест - все тая. Кой ще е тоя, който ще ти сертифицира курорт, че нямал корона вирус? Май няма такъв. Тия здравни паспорти са пълна измишльотина. На плажа и около басейните с маска ли ще се ходи? На каква дистанция трябва да сме по плажа? Ами чадърите дето са един до друг, с тях какво правим? Ами навалицата по алеите? Ами затворения плаж и затворените паркове, какви туристи? Абе... все много въпроси на които няма еднозначен отговор, пък лятото си приближава. И без друго сезона почва след 1-ви юли. Дотогава може и да има малко раздвижване.

  Бивш tww09306483.
 19. 19 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4048 Неутрално

  До коментар [#13] от "Kamenarski":

  За съжаление, описаното сочи на диагноза будна кома за обществото ни !

 20. 20 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 547 Весело

  До коментар [#13] от "Kamenarski":За съжаление, описаното сочи на диагноза будна кома за обществото ни !
  —цитат от коментар 19 на samoedin  +++
  Или състояние на хипноза, предизвикано от неподправения чар на автора на "...и вие сте прости, и аз съм прост..."...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 21. 21 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 595 Любопитно

  До коментар [#6] от "робин от Крузо":

  Хммм ... не разбрах защо са тези 38 минуса?
  Може би предупреждението към другите партии, .......да са наясно опозиционерите и други подобни, че независимо от това, че България е парламентарна Република, да не забравят никога, че тя се управлява единсвено от Бойко Борисов.

  Приели са забележката ми като обида към Българския Парламент
  или
  са приели забележката ми за едноличното управление на държавата ни, като обида към другаря Бойко Борисов?

  Ако имате реплика напишете я, иначе всеки един с малко горе може да цъка минуси!
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

  robin ot Crusoe
 22. 22 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 547 Весело

  До коментар [#21] от "робин от Крузо":

  От матреала е. Феномен, един вид. Ако не туриш настроение "весело", ше те опраскат с майнъси..., както и се е случило като гледам...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 23. 23 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1381 Весело

  До коментар [#13] от "Kamenarski":

  аааа не у софето официално дб и бкп гласуват заедно. знаем занем , не мож ни излъга

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 24. 24 Профил на army
  army
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Само от последния абзац ми става ясно за намеренията на ДБ отново. 2021 година и изборите наближават. Затова са тези декларирации и обещавания.

 25. 25 Профил на schroeder
  schroeder
  Рейтинг: 262 Неутрално

  ДБ ако не са забелязали, никъде в България няма адекватни мерки. Какво са се вторачили във Варна?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK