"Демократична България" - Варна: Антикризисните мерки на общината не решават нито един проблем

"Демократична България" - Варна: Антикризисните мерки на общината не решават нито един проблем

© Общински съвет - ВарнаС приемането на т.нар. първи пакет от антикризисни мерки в условията на извънредно положение община Варна не решава нито един от проблемите на гражданите и бизнеса. Това се казва в позиция на градската организация на "Демократична България". "На проведената извънредна сесия на общинския съвет в града набързо бяха гласувани решения, взети предварително от управляващото мнозинство на ГEРБ, БСП и ВОЛЯ без особен дебат и при отказ сесията да бъде излъчвана на живо в интернет, пише в позицията. А кметът Иван Портних реши да запази мълчание и да не отговаря на въпроси на съветниците, въпреки че сега те са по-важни от всякога."


Мерките, приети от общинския съвет във Варна в края на миналата седмица, са основно в две насоки -


административни облекчения и финансова подкрепа.
В най-общи линии те предвиждат всички обекти, попадащи в обхвата на заповедта на министъра на здравеопазването и преустановили дейност, временно да бъдат освободени от местни такси, от наеми и заплащане на общински услуги. За всички останали срокът за заплащане на дължимите такси, наеми и други задължения към местния бюджет се удължава до 10-о число на първия месец след края на извънредното положение.


До 30 юни включително, а не до края на април, както досега, е удължен и срокът за плащане на такса смет във Варна с 5% отстъпка. Пак до края на юни е увеличен и срокът за плащане на дължимите парични постъпления от концесионни възнаграждения за обекти, отдадени от община Варна.


Сред антикризисните мерки, които ще бъдат предприети във Варна, е и отпадането на таксите за паркиране в синята зона, както и за детските ясли и градини. Настанените в общински жилища също ще бъдат освободени от наеми за периода на извънредните мерки, предприети в страната.


Според позицията на "Демократична България" - Варна, обаче с отсроченото с 10 дни плащане на т.нар. тротоарно право, наемите и някои такси


местната администрация само ще имитира подпомагане на бизнеса.


Тази критика е мотивирана с факта, че според взетото решение ресторантите, кафенетата и дребните търговци с временни обекти ще бъдат длъжни да плащат наемите си на общината след края на извънредното положение без значение дали ще могат да реализират предварително планираните си печалби заради


очертаващия се нулев туристически сезон.


Текстът на позицията припомня, че прокметското мнозинство във Варна, доминирано от ГЕРБ, е отхвърлило и предложението за прехвърляне на допълнителни средства към сектора на социалните дейности.


Предложението на Стела Николова, съветник от "Демократична България", предвиждаше да бъде отложен предвиденият в бюджета разход от 800 хил. лв. за изработването на идеен проект за пътен възел на две нива. Те трябваше да бъдат насочени целево към подпомагането на граждани, изпаднали в крайна нужда.


"Неформалната управляваща местна коалиция


на ГЕРБ, БСП, ДПС, СДС, ВОЛЯ, партия "Свобода" и Земеделския съюз "Александър Стамболийски" отхвърли това предложение с коментар, че то трябва първо да бъде обсъдено в съответните комисии, пише в позицията на "Демократична България" - Варна. Тези комисии не се събират заради кризата с коронавируса, а проблемът съществува сега. Това логично ражда съмнението, че споменатите групи във варненския общински съвет предпочитат да оставят хората да гладуват, но не и да се лишат от поредната


"мазнинка", която използват като коалиционна спойка".


В позицията се припомня също, че решението на съвета за подкрепа на общинския превозвач "Градски транспорт", който от години се намира в изключително тежко финансово състояние, вероятно ще остане в историята му като първото предложение на "Демократична България", прието от мнозинството.


То предвижда икономическата схема на общинското дружество да бъде актуализирана веднага след приключване на извънредното положение.


"Демократична България" - Варна, декларира, че ще продължи да работи усилено за подобряване на условията за местния бизнес, както и за организирана подкрепа на тези наши съграждани, изпаднали в крайна нужда, пише още в позицията. Дори когато за тази цел ще се налага да се конфронтираме с управляващото мнозинство, което продължава да налива огромни средства в съмнителни проекти."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK