Морската градина, още четири парка и плажовете във Варна са открити за посещение от днес

Морската градина във Варна

© Община Варна

Морската градина във ВарнаПет от парковете във Варна ще бъдат отново отворени за посещение, но при строги правила, които трябва да възпрепятстват евентуално разпространение на коронавируса. Решението за либерализиране на мерките за посещение на парковете е в изпълнение на заповед на министъра на здравеопазването, като остава в сила забраната за посещения на спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места.


Градските зони, в които от днес ще бъдат допускани посещения, са: "Приморски парк" - от басейн "Приморски" до паркинга под сп. "Почивка", където движението на пешеходци трябва да се осъществява еднопосочно, вдясно по посока на движението.
Отворени са също крайбрежната "Алея Първа", парк "Възраждане", парк "Младост", парк "Владиславово", Аспарухов парк, крайбрежната алея в кв. "Аспарухово", както и пясъчните ивици по тяхното протежение.


Посещенията на парковите зони се разрешават само на деца до 12 години, задължително придружени от родители или членове на техните семейства, но не повече от двама възрастни, във времето от 9:30 часа до 18:30 часа всеки ден.
Гражданите, разхождащи кучета или практикуващи спорт, но сами - във времето до 9:30 часа и след 18:30 ч. всеки ден.
Морската градина във Варна

© Община Варна

Морската градина във Варна


Посещенията ще се допускат само с предпазни маски и при спазване на дистанция от 2,5 метра спрямо други граждани. Трябва да се избягва докосването на повърхности, в т.ч. сядането на пейки и тревни площи, както и консумацията на алкохол.


Контролът за спазване на заповедта във Варна ще се осъществява от служители на общинските предприятия "Общински паркинги и синя зона" и "Спорт - Варна", както и от полицията.


"До момента превантивните мерки в града дават резултат - Варна е с минимален брой заболели от коронавирус, без смъртни случаи, далеч назад по брой заразени след останалите големи градове като София, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Плевен, каза днес по повод на либерализирания режим за достъп до парковете кметът на града Иван Портних.


Според него обаче заплахата от разпространението на коронавирус расте и по тази причина при установяване на голямо струпване на хора, което създава и най-малка опасност за здравето им, забраната за посещения в парковете щяла да бъде въведена отново.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK