"Демократична България" иска извънредна общинска сесия за екокатастрофата във Варненското езеро

Общинските съветници от "Демократична България" Николай Капитанов (вляво), Ивайло Митковски и Стела Николова.

© Спас Спасов

Общинските съветници от "Демократична България" Николай Капитанов (вляво), Ивайло Митковски и Стела Николова.Общинските съветници от "Демократична България" във Варна ще поискат свикването на извънредна сесия на съвета във връзка с екокатастрофата във Варненското езеро. Това съобщиха на пресконференция днес Ивайло Митковски (ДСБ) и Стела Николова и Николай Капитанов ("Да, България!"). Искането им е във връзка с информацията, че в продължение на поне 9 месеца - от август м.г. досега,


аварирал канализационен колектор изхвърля по над 8 хил. куб.м фекални води


в езерото, които през плавателните канали навлизат в залива и достигат плажовете на града.
По време на пресконференцията Стела Николова информира, че две запитвания на "Демократична България" - Варна, към Регионалната здравна инспекция и Районната инспекция по околната среда и водите са останали без отговори. От тях е трябвало да стане ясно защо екоинспекцията е наложила глоба на оператора на скъсания канализационен колектор, ВиК - Варна, едва на 6 март т.г., при положение че дружеството е уведомило общинската администрация за аварията още на 20 август м.г. Освен това здравната инспекция във Варна не е информирала гражданите за проблема със замърсяването.


"Около 80% от цялата дължина на тръбопроводът в езерото са открити, каза Николова. Това означава, че


той никога не е бил полаган на 3 м под дъното на езерото, каквото е било проектното задание


за изграждането му и за което са похарчени 5 млн. евро, от които 75% безвъзмездно еврофинансиране", каза още тя.


Николова показа и сонарна снимка, направена на Варненското езеро във връзка с подготовката на проект за удълбочаване на канала, който го свързва с морето. На нея ясно се вижда както ефектът от скъсването на тръбата, така и трасето, по което минава тръбата, която свързва кв. "Аспарухово" с пречиствателната станция в с. Тополи.


Как 5 млн. евро и хиляди кубически метри фекални води изтекоха във Варненското езеро - тук.
Какво е количеството на опасните вещества, изтичащи в езерото - тук.
Защо размерът на замърсяването стана видим и от Космоса - тук.


По време на пресконференцията бяха цитирани данни, според които вследствие на аварията опасните вещества във водите на езерото (общ азот, амониев азот, ортофосфати, общо фосфор.) надхвърлят пет пъти нормата,


което застрашава с провал предстоящия туристически сезон.


Други данни, оповестени днес, сочат, че замърсяването застрашава популациите на над 60 вида птици, обитаващи района на езерото, което попада в обхвата на европейската екологична мрежа "Натура 2000".


Сонарна снимка, която илюстрира разположението и начина, по който е прекъсната канализационната тръба, през която във Варненското езеро и залива се изливат по 8.3 хил. куб.м фекални води дневно.

© Дневник

Сонарна снимка, която илюстрира разположението и начина, по който е прекъсната канализационната тръба, през която във Варненското езеро и залива се изливат по 8.3 хил. куб.м фекални води дневно.


На пресконференция беше цитирано мнението на проф. Снежана Мончева от Института по
океанология Варна, че е преминат прагът за възстановяване на екосистемата на Варненския
залив и плавателните канали. Според нея аварията в езерото е довела до преждевременен е бурен цъфтеж на фитопланктона, който е оцветил замърсените води в кафяв цвят, "маркирайки" по този начин границите на замърсяването. В събота "Дневник" вече публикува сателитни снимки, на които ясно се вижда, че замърсената вода на езерото е "преляла" извън очертанията му, покрила е цялата акватория на пристанището и Аспаруховския плаж в града и край нос Галата е достигнала почти до устието на р. Камчия, носена от теченията. Според проф. Снежана Мончева при това състояние на водата в езерото


риба и миди, уловени в него, не трябва да бъдат консумирани.


По време на пресконференцията от фондация "Гея" алармираха, че замърсяването може да доведе до последващи проблеми със затопляне на морската вода - фитопланктонът да задуши малкото останали обитатели на езерото. От екологичната организация припомниха, че Варненското езеро е единствената мокра точка между Шабленското и Дуранкулашкото на север и Бургаското езеро на юг, като всички те оформят защитено местообитание, част от мрежата "Натура 2000".


Според общинските съветници от "Демократична България" фактът, че в продължение на девет месеца местната администрация във Варна и институциите, имащи отношение към замърсяването, мълчат в продължение на девет месеца. А на 30 април т.г. кметът на Варна Иван Портних издаде заповед за определяне на плажовете, годни за къпане, на територията на общината. Сред тях необяснимо е и този в кв. "Аспарухово", разположен непосредствено до изхода на плавателния канал море - езеро.


"Недопустимо да се продължи с пренебрегването на проблема


на фона на кризата с епидемията с COVID-19, закъсняващия и силно застрашен туристически сезон, който изхранва хиляди варненски семейства", каза председателят на групата съветници от "Демократична България" Ивайло Митковски. А според Николай Капитанов проблемът със замърсяването на езерото много бързо може да се превърне от екологичен в икономически.


В случай че извънредната сесия на общинския съвет във Варна не бъде свикана от председателя му, "Демократична България" ще започне разговори с представителите на другите политически партии в съвета за събиране на подписи с искане за провеждането й.

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на vasill
  vasill
  Рейтинг: 657 Неутрално

  1. Ужас и мълчание на институциите - поименно посочени в пресконфернацията.
  2, Измама с Евросредства
  Поздрави и Варна!

 2. 2 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3323 Весело

  Хляб има достатъчно, така че няма опасност варннци да ядат...пасти.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 3. 3 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  Абсолютно безобразие. Варненци трябваше да са извлекли вече цялата община отпред на площада и да изискват, полагащите им се ,отговори .

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 4. 4 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3158 Весело

  Само що чакаа 9 месеца ?

  А сетих се - да им се натори повече кампанията за догодина ...

 5. 5 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 751 Гневно

  Варна - най-лошо управляваният град в България.
  По-лошо управляван дори от София!

  Спечелихме битка, но не и войната!
 6. 6 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5276 Неутрално

  Екокатастрофата във Варненското езеро е от години

 7. 7 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Еко катастрофа ама друг път. Общинаа просто е взела допълнителни мерки за да пази хората далеч от плажа и корона вируса

  Pure Chewing Satisfaction
 8. 8 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2725 Неутрално

  До коментар [#3] от "schwimmwagen":

  Кой? Кои? Варненци? Да изискват отговори от общината? Да бе...! Варненци са тихи и кротки хора. Диалогични и проявяващи разбиране. Много си харесват Портних и общинската администрация. Както харесваха и червен Киро. Живот и здраве на следващите избори пак ще си изберат Портних. Да не са луди, че да изберат някой, който да се кара с ТИМ, Дънката или управляващите в София?! Няма такова нещо. Във Варна всичко е наред. Хората са доволни, че рибата във Варненското езеро е нахранена. Водата била малко мътна, ама голяма работа...!

  Бивш tww09306483.
 9. 9 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  До коментар [#8] от "Petleshev":

  Напълно съгласен, теоретично разсъждавам :)

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 10. 10 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3710 Любопитно

  Пак след дъжд-качулка......да не живеете в София , че проспахте трагедията !

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7399 Неутрално

  Като гледам мъртвата риба, май прокуратурата трябва вече да се намеси.

 12. 12 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  ДеБъ иска... ДеБъ не дава! ДеБъ само иска!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 13. 13 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 897 Разстроено

  До коментар [#11] от "Роси":

  За прокуратурата можем да кажем: Сетила се Мара да се...прокуратури!

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 14. 14 Профил на army
  army
  Рейтинг: 671 Неутрално

  "Иска", "предлага", "призовава" - всеки ден от ДБ си въртят едни заучени фрази...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK