Още "скрити работи" изплуваха от замърсеното Варненско езеро

Ремонтните работи по скъсания тръбопровод, които продължават вече четвърти месец.

© Община Варна

Ремонтните работи по скъсания тръбопровод, които продължават вече четвърти месец.Вече повече от година с дневен дебит от поне 8.3 хил. куб. м продължава аварийното изливане на силно токсични канализационни води във Варненското езеро и залива пред града. Причина за замърсяването е скъсан тръбопровод, транспортиращ фекалните води на два квартала с население над 27 хил. души. Нови документи, които "Дневник" получи по Закона за достъп до обществена информация, показват, че цялото строителство на тръбопровода е било съпътствано от проблеми, които са възпрепятствали както спазването на проектните изисквания за полагането му под езерното дъно, така и надеждния контрол по качеството на изпълнението му.


Тръбопроводът е част от по-голям проект за подобряване на водния цикъл на Варна на стойност 5 млн. евро без ДДС. Около 75% от тях са финансиране от Европейския съюз по програма ИСПА. Изпълнението започва през 2009 г. и след серия


перипетии, закъснения и удължавания
завършва през декември 2011 г. Според проектната документация тръбата е трябвало да бъде положена най-малко на 3 метра под езерното дъно. Но огледът, направен през зимата на тази година, както и сонарните снимки от обследването показаха, че по цялата си дължина тръбата е била положена на самото дъно, а не под него. По тази причина тя е била прекъсната най-вероятно от преминаващ кораб.


За да установи как е станало възможно заложеното по проект да не бъде изпълнено, "Дневник" поиска от собственика на тръбата - община Варна, докладите, изготвени от строителния надзор. Той е осъществяван от консорциум между едноличното дружество "БТ инженеринг" (85%) и датската компания "Нирас" (15%). В архива на местната администрация те се оказаха само два - от ноември и декември 2010 г.


В един от тези доклади е записано, че сред


основните причини за забавянето


на проекта с повече от година е било неритмичното изпълнение на строителните работи, свързани с изграждането на напорния тръбопровод през Варненското езеро. "През месец юни 2010 г. започна изпълнението на изкопните работи за напорния тръбопровод със смукачка ("Земснаряд Струма", бел. авт.), пише в доклада. При направените подводни проверки се установи че изкопът се запълва за кратко време - в разстояние само на няколко часа, което наложи необходимостта от синхронизация на изпълнението и извършваните проверки".


В какво точно се е изразявало "синхронзирането"


не е описано.


Пак според същия доклад през месец октомври 2010 г. изпълнителят - гръцката компания "Sfelinos S.A., и подизпълнителят й - благоевградската "Струма имоти", са имали "сериозна авария", свързана със смукачката, с която са били изпълнявани изкопните работи по дъното на Варненското езеро. Това е наложило преустановяването им за около 20 дни.


Сателитна снимка, която показва как течението разнася силно замърсената вода от Варненското езеро през залива към плажовете на юг от Варна.

© Дневник

Сателитна снимка, която показва как течението разнася силно замърсената вода от Варненското езеро през залива към плажовете на юг от Варна.


Преди няколко месеца експерти в изпълнението на подводни хидротехнически работи, с които "Дневник" разговаря, коментираха, че използването на смукачка е подходящо единствено за полагане на леки кабели с относително малко сечение и то на голяма подводна дълбочина, където няма опасност да бъдат засегнати от преминаващи кораби. Причината, поради която смукачката е била неудачна, е, че този вид съоръжения "издухват" пясъка и тинята под полагания кабел. Затова с тях постигането на дълбочина от поне 3 м, на която е трябвало да бъде положена канализационната тръба във Варненското езеро, е невъзможно.


В доклада си от ноември 2010 г. строителните надзорници от "БТ инженеринг - Нирас" са отбелязали и следното: "При извършваните проверки окончателно има данни че проектната квота на напорния тръбопровод е достигната в участък с дължина около 800 м" (от общо около 3 км - бел.ред.).


Авариите със смукачката "Земснаряд Струма"


и очевидно неудачният й избор за изпълнение на подводните работи във Варненското езеро са довели до още ред неуредици. Те са отразени в друга част от докладите на надзора, където е записано: "Изпълнението на изкопните работи за тръбопровода в зоната на Варненското езеро необосновано се забавиха. Строителят системно не подаваше реални графици за изпълнение на строителството и не ги спазваше. През изминалия период се извършваха проверки основно по отношение извършените изкопни работи под дъното на Варненското езеро. При получаване на известие от страна на изпълнителя се извършваха проверки за достигане дълбочината на изкопа и полагането на тръбопровода на проектната кота с помощта на водолазен екип, в резултат на това през месец ноември беше проверен целият участък от тръбопровода във Варненското езеро".


Но дори и след тази проверка на "целия участък" от строителния надзор не отчитат проблем с полагането на тръбата под дъното на езерото.


В края на април тази година обаче собственикът й - община Варна, информира в отговор на въпроси, зададени от "Дневник", че "при направените огледи под вода и със сонар е било установено, че


отделни участъци от въпросния тръбопровод са по дъното


на Варненското езеро". Но сонарната снимка, направена при обследването на аваририята през януари т.г. (която отново публикуваме), показва, че под дъното са били открити само незначителни участъци от тръбата.


Сонарната снимка, която ясно очертава канализационната тръба през езерото (тъмната ивица), която очевидно не е вкопана в дъното му по цялата си дължина. На снимката се вижда и мястото на прекъсването й.

© Дневник

Сонарната снимка, която ясно очертава канализационната тръба през езерото (тъмната ивица), която очевидно не е вкопана в дъното му по цялата си дължина. На снимката се вижда и мястото на прекъсването й.


На същия въпрос от Министерството на околната среда и водите, което е възложител на дейностите по изпълнението на проекта, отговориха, че под дъното на езерото били положени само 2 км от общата дължина на тръбата с дължина по-малка от 3 км. Че и това не е вярно, показа все същата сонарна снимка. Технологията на този вид заснемане е основана на регистрирането на "сянката", която подводни обекти хвърлят при обследване. При това положение сонарът не би могъл да засече нищо, което е закопано под морското или в случая - речното дъно.


На цялата бъркотия с изпълнението на проекта за полагане на канализационната тръба в подводна траншея с дълбочина 3-4 м е сложен край с един любопитен документ, който също беше получен от "Дневник" по Закона за достъп до обществена информация.


Става дума за т.нар.


"Акт 12", с който строителният надзор е установил, че всички цели на проекта са постигнати


Той е подписан на 24 ноември 2010 г. от Камен Иванов, представител на строителя Sfelinos S.A., консултанта по част ВиК Валери Младенов и представител на надзорника "БТ инженеринг". Неговото име не се чете в предоставеното копие от акта.


Неясното копие от акта за установяване на "скритите" строителни работи.

© Дневник

Неясното копие от акта за установяване на "скритите" строителни работи.


С този документ е удостоверено "извършването на видовете и количествата на строително -


монтажните работи, които подлежат на закриване (скрити работи),


или не могат да бъдат отчетени по чертеж".


В приложената таблица са нанесени 1659.20 м пластмасова тръба на подводния канал със сечение ф500 и 332 бр. бетонови утежнители. Отбелязаната оценка за качеството на изпълнението е "много добра".


Според строителната терминология въпросният "Акт 12" съдържа данни за всички извършени строителни и монтажни работи (скрити работи) на даден обект, чието количество и качество по-късно не може да бъде установено при закриването им с последващите технологични операции, процеси и работи.


Интересна подробност в тази история е и фактът, че по друг договор за изграждането на тръбопровода, който е на стойност 530 хил. лв., "БТ инженеринг" е била наета да консултира отстраняване на дефекти по тръбата, за която би трябвало да е наясно, че не е била положена според изискванията на проекта, чието изпълнение е наблюдавала.


"Скритите работи" обаче стават явни


през лятото на миналата година, когато кораб, преминаващ през плавателния канал във Варненското езеро, скъсва с витлото си "много добре" положената тръба под дъното на езерото. От този момент нататък в продължение на повече от година в езерото и Варненския залив са се излели над 3 млн. куб. м фекални води. Срокът за приключване на ремонта, започнал през май с 1.3 млн. лв., изтече в средата на юли, но само преди дни за "Медиапул" зам.-кметът на Варна Христо Иванов заяви, че това няма да се случи, докато не бъде завършено удълбочаването на плавателния участък в езерото. За тази операция държавата отпусна при мъгляви процедури 350 млн. лв., а дейностите бяха възложени на руската компаня "Гидрострой" без обществена поръчка.


Още през юни "Дневник" изпрати до дружеството "БТ инженеринг" въпроси, свързани с надзора на строителните работи по полагането на тръбата във Варненското езеро. Оттам и досега не последва никаква реакция.


В информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ЕСУН) "БТ инженеринг" е регистрирана като изпълнител на общо 9 договора на обща стойност близо 829 млн. лв. Те са за изграждане на компостиращите инсталации и предварителното третиране на битови отнадъци в общините Струмяни, Сандански, Кресна, Ракитово, Петрич и Разград. Един от проектите е за "подобряване на природозащитното състояние на прородни местообитания в Пирин".

Коментари (80)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3273 Неутрално

  Съкровищницата на Варна.

 2. 2 Профил на bosev.asen
  bosev.asen
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Най-старото обработено злато в света!

 3. 3 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 712 Разстроено

  Европейският съюз финансирал ... изливането на Л???А.

 4. 4 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  “Акт 12", с който строителният надзор е установил, че всички цели на проекта са постигнати...

  След 11 години ГЕРБ, и България е с “Акт 12” - всички цели са постигнати.

  Най-бедна, най-изостанала, с най-високи нива на корупция, най-висока смъртност, най-необразовано население, най-занемарена градска среда, най-превзета от мафията, най-зависима от Русия...

  Плъвайте в *****, драги варненци, дишайте *****н въздух и си казвайте, че е ароматно какао, дава сили и вечна младост.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 5. 5 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  Куче влачи, диря няма!

  Но милионите са усвоени, витаминозно!

 6. 6 Профил на Yordan Grigorov
  Yordan Grigorov
  Рейтинг: 30 Неутрално

  Е след нова година като им спрат и водата, защото Нефтохимик Бургас системно изпива водата на язовир Камчия, както Стомана Перник на язовир Студена, проблема с фекалиите ще се разреши. Просто нищо няма да тече по тръбите

 7. 7 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2429 Неутрално

  Да се доставя ВСЕКИ ДЕН вода за МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ. Тази вода е СЪЛЗА според МУТРАТА. Щом е сълза ...да я ползват :))

 8. 8 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 1983 Любопитно

  В Бейрут кипърска връзка, във Варна гръцка ...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 9. 9 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  Ето.
  Да кажа най-накрая Браво на Дневник. Това вече е нормална журналистика. Трябва да се вкара в Прокуратурата и да се търси отговорност.
  В Демокрацията вината е персонална.

 10. 10 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  До коментар [#8] от "DDR":

  Че те на входа на еврофондовете в България има десетки европейски фирми дето вземат между 6 и 20% комисионни. Интересно е да опишат една такава фирма.

 11. 11 Профил на sandpiper5
  sandpiper5
  Рейтинг: 367 Неутрално

  “По тази причина тя е била прекъсната, най вероятно от преминаващ кораб...”
  “...че изкопът се запълва за кратко време - в разстояние само на няколко часа...”
  “...изкопът се запълва за кратко време...”; “...вероятно от преминаващ кораб...”
  по този канал постоянно, денонощно дълбаят дъното плаващи “дълбачки”, чистят тиня, поддържат дълбочината на канала : “изкопът се запълва за кратко време”; “преминаващ кораб”- дълбачки работят (каналът море-езеро е скъп проект)

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 13. 13 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  До коментар [#8] от "DDR":

  Та преди да се запозная въобще с условията за еврофондовете гледам нещо не ми се връзваха цените на проектите общински. Примерно 5 милиона лева за несъответстващ проект. Обаче като се свързах с такава фирма и видях комисионните изчислих, че "само" десетина процента най-много да се крадат. Да не говорим, че 48 условия се изискват и за Габрово щото било развито ти дават вече 40 % от проекта. Като дам комисионни и изпълня условията няма никакъв смисъл. Времето дето ще загубя не мога да си платя.

 14. 14 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Със сигурност тоя канал е изпускал през цялото време. Докато се е скъсал сам. Приказките, че кораб. витло го е разрязал са за наивници. Знаело се е още от началото какво ще се случи....

 15. 15 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2294 Неутрално

  Кьовеши не се ли занимава точно с еврофинансиране на чекмеджета и шкафчета?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 16. 16 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  Типична герберастийска работа - Варна морска столица нямала фирма и се наема благоевградска такава. В Благоевград морета и заливи колкото искаш. Още един пример за сбърканата технология на европейско финансиране - дават се пари а резултати се отчитат само по документи и липсва какъвто и да е контрол.

 17. 17 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Корупция в чист гербав вид.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 18. 18 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 1983 Неутрално

  До коментар [#10] от "Да вярваме на истината":

  Това с ”комисионните” е сложен и нееднозначен момент. Познавам една българска правничка, много оправна жена, която кандидатства по някакъв проект за финансиране. Вдички, с които била разговаряла на тази тема и са били финансирани по проекти и казали, че без да си наеме консултанти срещу комисионна, нямало да спечели. Тя говорила с хорста от министерството или там където се кандидатствало и те и казали, че това, което са разправяли други учадтници се отнася за хора и фирми, които нямат фостатъчно знания, да си попълнят грамотно документите и че тя като правник, би трябвало да разбере написаното и без проблем да ги попълни правилно. И наистина, тя сама си ги попълнила и получи от раз финансирането. Тска, че нищо чудно доста от клиентите на комисионерските фурми да са неграмотни в това, да разберст какво се изисква от тях и да приготвят правилно документите. Което не изключва и случаи на доброзорни консултации.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 19. 19 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  До коментар [#10] от "Да вярваме на истината":
  От което следва, че по-голяма част от парите се връщат в "стария свят" а за нас остава съсипана природа и лаври за талпата!

 20. 20 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 887 Гневно

  Епизод пореден от поредицата "Родно Безхаберие". Честито!

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 21. 21 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1628 Неутрално

  Както много пъти съм имал възможност да отбележа тук :"Във Варна много отдавна много здраво смърди"!!!

 22. 22 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Ама метрото е хубаво!
  — Борисов

 23. 23 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Европейският съюз финансирал ... изливането на Л???А.
  —цитат от коментар 3 на john_3volta


  А къде да се изливат!?
  ВСИЧКО се излива в Световния океан.
  🐮🐷🐮🐷🐮

  Много съм прост
 24. 24 Профил на Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Рейтинг: 8 Неутрално
 25. 25 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  До коментар [#4] от "Norman Granz":

  Какув ГЕРБ те гони във Варна през 2010!? На власт в града тогава беше БСП.

 26. 26 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1621 Любопитно

  Да поразровим малко далаверата.
  През септември 2011 г. по европейски проект е завършено разширението и модернизацията на пречиствателна станция "Аспарухово" с капацитет 40 000 души при реално живеещи 27 000 души. На 14.09.2011 г. се правят 72 часови проби на обекта. За целта ЕС отпуска 5 милиона лева от обща стойност на проекта 6.18 милиона лева.
  КОЙ И СРЕЩУ КАКВИ ПАРИ РЕШАВА ГРАДСКИЯ КОЛЕКТОР НА ОТПАДНИ ВОДИ ВМЕСТО КЪМ ПРЕЧИСТВАТЕЛНА СТАНЦИЯ "АСПАРУХОВО" ДА СЕ СВЪРЖЕ ЧРЕЗ ТРИ КИЛОМЕТРОВ ПЛАСТМАСОВ ТРЪБОПРОВОД С ПРЕЧИСТВАТЕЛНА СТАНЦИЯ "ТОПОЛИ" ?
  ТРЪБОПРОВОДА Е ИЗЛИШЕН, В САМОТО АСПАРУХОВО ИМА МОДЕРНИЗИРАНА ПРЕЧИСТВАТЕЛНА СТАНЦИЯ.

  https://inews.bg/-Аспарухово-във-Варна-с-нова-пречиствателна-станция_l.a_i.110698.html

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 27. 27 Профил на hanseatic
  hanseatic
  Рейтинг: 562 Неутрално

  До коментар [#4] от "Norman Granz":

  Той в момента се е самосезирал по сигнал за кражба на два заека, една пуйка и четири кокошки в село "Без Бъдеще". Като вкара в затвора няколко престъпника, ще свали каскета, ще забърше потта от челото и ще погледне към Варна, където неизвестен извършител е положил тръбата за "розова вода" не на 3 м под дъното, а като полегнала Тодора на дъното. Въпросите който остават безплатно за нас са: Кой е възложил и защо на тази фирма изпълнението на проекта, колко е заплатил и каква част от сумата е репатрирана обратно към него. Колко е получил контролния надзор за да си затвори и двете очи при приемането на обекта. Не вярвам фирмата ГЕРБ да има нещо общо с тази дреболия, но нека все пак хвърлят едно око в някое тевтерче.
  Всъщност случващата се и продължаваща, огромна Еко-катастрофа можеше да бъде и в Сомалия. А за престъпление от този мащаб, в Европа, (която е дала и откраднатите пари) щяха да напълнят един затвор с Отговорни лица и то за по 20 години при добро поведение. Разбира се придружено с конфискация на имотите, без право на обжалване и екологичните щети щяха да се плащат от тяхните деца, внуци и праУнуки.
  Докаро Каскета се прави на шериф, докато Тиквата се прави на държавен шеф, корупцията добила первезни размери ще процъвтява безнаказано и в затвора ще влизат само кокошкари. Ако не вярвате, питайте Ахмед и Делян!

 28. 28 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Стига глупости, първо не са "работи", а лайна и 2-ро, не са "изплували", ходят си редовно на работа в общината.

 29. 29 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  До коментар [#26] от "mitko11":

  Което показва нагледно, че по-голяма част от евро фондовете се "усвояват" в безмислени проекти "реализирани" единствено в името на гепенето. Вярно е че трябва да се живее, но не по герберстийски!

 30. 30 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1621 Весело

  До коментар [#29] от "telqk":

  За тях еврата, за нас - лайната.....

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 31. 31 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4129 Весело

  Типична герберастийска работа - Варна морска столица нямала фирма и се наема благоевградска такава. В Благоевград морета и заливи колкото искаш. Още един пример за сбърканата технология на европейско финансиране - дават се пари а резултати се отчитат само по документи и липсва какъвто и да е контрол.
  —цитат от коментар 16 на telqk


  И то не каква и да е Благоевградска фирма ама строителна 😂😂😂
  Те специализират в подводно строителство 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 32. 32 Профил на MakoJacko
  MakoJacko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Една тръба, една партия..... 11 години лайна!

  MJ
 33. 33 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1621 Весело

  Прекрасен пример за кръгова икономика...
  С фекалиите хранят рибата, с рибата - хората, които отделят фекалиите?! Невероятно!Не само не се влагат пари в затворения еко цикъл тип перпетум мобиле, но има и положителен икономически ефект, понеже МОС глобява общината и се пълни хазната. Изключителна находчивост и мъдрост на варненските власти. Аз съм възхитен!

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 34. 34 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  Кога ще пуснете речта на Тръмп от тази вечер?
  —цитат от коментар 12 на dream_er  Когато редакцията предложи тема « Изборите в САЩ «, а за сега сме на тема « Още « скрити работи « изплуваха от Варненското езеро « .
  Или виждам опит за отклоняване на вниманието ?!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 35. 35 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3891 Весело

  ""Скритите работи" обаче стават явни


  през лятото на миналата година, когато кораб преминаващ през плавателния канал във Варненското езеро скъсва с витлото си "много добре" положената тръба под дъното на езерото. От този момент нататък в продължение на повече от година в езерото и Варненския залив са се изляли над 3 млн. куб.м. фекални води. Срокът за приключване на ремонта, започнал през май с 1.3 млн. лв. изтече в средата на юли, но само преди дни за "Медиапул" зам. кметът на Варна Христо Иванов заяви, че това няма да се случи докато не бъде завършено удълбочаването на плавателния участък в езерото. За тази операция държавата отпусна при мъгляви процедури 350 млн. лв., а дейностите бяха възложени на руската компаня "Гидрострой" без обществена поръчка.


  Още през юни "Дневник" изпрати до дружеството "БТ инженеринг" въпроси, свързани с надзора на строителните работи по полагането на тръбата във Варненското езеро. От там и досега не последва никаква реакция."


  Всичко, което трябва да се знае за управлението на ГЕРБ, синтезирано в няколко реда ! Както и за резултатите, изплували във Варненското езеро.......

 36. 36 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  До коментар [#30] от "mitko11":

  И шкафчето на банкянския цървул пълно!

 37. 37 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  Епизод пореден от поредицата "Родно Безхаберие". Честито!
  —цитат от коментар 20 на tsyrvulan  Ами, безхаберие - това си е БАШ ЛАПАЧКА за строго определени хора !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 38. 38 Профил на qch09356398
  qch09356398
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#4] от "Norman Granz":

  Какув ГЕРБ те гони във Варна през 2010!? На власт в града тогава беше БСП .


  Не е лошо да се чете ВНИМАТЕЛНО и БЕЗПРИСТРАСТНО!

 39. 39 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  До коментар [#18] от "DDR":

  Каква е тази дума "правник"?. Има ли седник, клекник и легник?

 40. 40 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 997 Неутрално

  изПортни се още на едно място... #КлетаВарна...

 41. 41 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2629 Неутрално

  През септември 2011 г. по европейски проект е завършено разширението и модернизацията на пречиствателна станция "Аспарухово"
  КОЙ И СРЕЩУ КАКВИ ПАРИ РЕШАВА ГРАДСКИЯ КОЛЕКТОР НА ОТПАДНИ ВОДИ ВМЕСТО КЪМ ПРЕЧИСТВАТЕЛНА СТАНЦИЯ "АСПАРУХОВО" ДА СЕ СВЪРЖЕ ЧРЕЗ ТРИ КИЛОМЕТРОВ ПЛАСТМАСОВ ТРЪБОПРОВОД С ПРЕЧИСТВАТЕЛНА СТАНЦИЯ "ТОПОЛИ" ?ТРЪБОПРОВОДА Е ИЗЛИШЕН, В САМОТО АСПАРУХОВО ИМА МОДЕРНИЗИРАНА ПРЕЧИСТВАТЕЛНА СТАНЦИЯ.
  —цитат от коментар 26 на mitko11

  ЕС раздава пари и изискванията към проектите са главно граматически. Заявителите на излишен тръбопровод, май не са свързани с ГЕРБ, но компетентно намират кусури.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 42. 42 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  До коментар [#32] от "MakoJacko":

  Отличен слоган на Гражданите за Европейско таковане за бъдещите избори!

 43. 43 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  Както много пъти съм имал възможност да отбележа тук :"Във Варна много отдавна много здраво смърди"!!!
  —цитат от коментар 21 на selqnin


  Варненци какво чакат?
  Да изпЕрат Потник-а и да си отварят очите на следващия избор!
  Във Варна винаги е било сложно – руснаци, твърдоглави гагаузи, спящи българи, древни гърци, арменци – многонационален град, но нали затова в момента се гради "Всички заедно"!

 44. 44 Профил на shylock
  shylock
  Рейтинг: 24 Неутрално

  До коментар [#10] от "Да вярваме на истината":

  И там и в България мерзавците са един дол. Пример кралят на Испания!

 45. 45 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2619 Неутрално

  До коментар [#9] от "Да вярваме на истината":

  Прокуратурата в момента е заета с казани за ракия по селата и организиране на конгреси. Може би някой друг път.

  Бивш tww09306483.
 46. 46 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3537 Гневно

  Изпълнението на изкопните работи за тръбопровода в зоната на Варненското езеро необосновано се забавиха.
  —цитат от коментар 0 на Статията


  Не знам кой е авторът на този пореден шедьовър на напоследък широко разпространената липса на чувство за езика при постройката на израза. Марш в отделенията, илитерате, за да научиш какво е подлог и какво - сказуемо, и каква е зависимостта между техните числа!!!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 47. 47 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2619 Неутрално

  До коментар [#41] от "Корки":

  Ако заявителите не бяха свързани с ГЕРБ, досега да ги бяха проснали с белезници пред камерите. Освен това и заявителят на реакторите за Белене уж не беше свързан с ГЕРБ, пък една сутрин се събуди като зам.министър на енергетиката в правителството на ГЕРБ. ;)

  Бивш tww09306483.
 48. 48 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Сорос мъти водата във Варна! Долните джендъри направиха езерото кафяво.

 49. 49 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  Да, но ако не е ГЕРБ ще дойдат Радев и Манолова.
  А Радан и Мангъра и толкова не са построили 😔

 50. 50 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2629 Неутрално

  До коментар [#41] от "Корки":Ако заявителите не бяха свързани с ГЕРБ,
  —цитат от коментар 47 на Petleshev


  Важните решения са взимани в ЦУМ, а непоклатимоста на главния прокурор е гарантирана от БСП-ДПС. Затова е сегашната битка, да остане непоклатим

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 51. 51 Профил на elibal
  elibal
  Рейтинг: 240 Неутрално

  До коментар [#16] от "telqk":

  А, значи европейците дето финансират са виновни.
  А ние, дето крадливо, некомпетентно и безотговорно изпълняваме проекта си - не сме виновни.
  А отговорност за българските органи и фирми, които проектират и Контролират и са се разписали под Лъжи??

 52. 52 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2619 Неутрално

  До коментар [#50] от "Корки":

  Ако непоклатимоста на главния прокурор е гарантирана от БСП-ДПС, защо тогава Борисов обясняваше, че прокуратурата работела много добре и в новия вариант за конституция засилват още повече безконтролността на главния прокурор???
  Как всъщност ГЕРБ се борят с непоклатимостта на главния прокурор, като го правят още по-неконтролируем? Нещо не ти схващам мисълта...

  Бивш tww09306483.
 53. 53 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 1983 Весело

  До коментар [#39] от "3biri":

  Ще има. Всяко нещо с времето си 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 54. 54 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Даването на 350 милиона без реална процедура на руска фирма за понижаване на дъното на Варненското езеро трябва да е един от скандалите на годината и всички медии да въртят гръмки статии.

  Първо, има ли въобще финансова обосновка за харчене на такава огромна сума 1/3 милиард??
  За колко години ще се изплати подобна държавна инвестиция, кои ще облагодетелстват и не може ли да се включат финансово.
  Всичко останало си е бездтопанственост в особено големи размери!!

  Второ, направено ли е реално усилие да се потърси най-ниската оферта за подобна работа. Сигурен съм, че има и много европейски фирми които биха могли да свършат подобна задача.

 55. 55 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 897 Гневно

  А някой кмет в панделата кога?

 56. 56 Профил на today
  today
  Рейтинг: 908 Неутрално

  Всичко се строи по този начин, с фалшиви проекти, разрешителни, доклади от надзор и т.н. Важното е да се усвояват парите от правилните фирми. И както виждате, и до момента няма посочен нито един виновен, и същите ще продължават да крадат.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 57. 57 Профил на hellwitch
  hellwitch
  Рейтинг: 524 Гневно

  Тея БТ Инженеринг, ми звучат като фирма на Пеевски за отклоняване на евро пари.

  Фалираха Булгартабак и използват ниакава фирма от холдинга за крадене.

 58. 58 Профил на hellwitch
  hellwitch
  Рейтинг: 524 Гневно

  До коментар [#54] от "everlast666":

  Тези 350 млн. без ОП са си за заттвор.
  Но това е поредното харчене на обществен ресурс(бил той и на ЕС) за лична изгода на Доган

 59. 59 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 812 Неутрално

  И варненци си траят. Няма проблем, роби, ще ви мачкат

 60. 60 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 910 Любопитно

  Да поразровим малко далаверата. През септември 2011 г. по европейски проект е завършено разширението и модернизацията на пречиствателна станция "Аспарухово" с капацитет 40 000 души при реално живеещи 27 000 души. На 14.09.2011 г. се правят 72 часови проби на обекта. За целта ЕС отпуска 5 милиона лева от обща стойност на проекта 6.18 милиона лева.КОЙ И СРЕЩУ КАКВИ ПАРИ РЕШАВА ГРАДСКИЯ КОЛЕКТОР НА ОТПАДНИ ВОДИ ВМЕСТО КЪМ ПРЕЧИСТВАТЕЛНА СТАНЦИЯ "АСПАРУХОВО" ДА СЕ СВЪРЖЕ ЧРЕЗ ТРИ КИЛОМЕТРОВ ПЛАСТМАСОВ ТРЪБОПРОВОД С ПРЕЧИСТВАТЕЛНА СТАНЦИЯ "ТОПОЛИ" ?ТРЪБОПРОВОДА Е ИЗЛИШЕН, В САМОТО АСПАРУХОВО ИМА МОДЕРНИЗИРАНА ПРЕЧИСТВАТЕЛНА СТАНЦИЯ.https://inews.bg/-Аспарухово-във-Варна-с-нова-пречиствателна-станция_l.a_i.110698.html
  —цитат от коментар 26 на mitko11


  Охоо..това е разковничето!!-измислен проект само за усвояване,"надзор", строител и обшината-"поръчител'' са си мислели ,че няма никога да има нужда да се използва та потписването е било леко на шега .Можем и до сега да чуем думите за балъците,нещастниците , умните 'яки тарикати 'и наши хора.
  Да отбележим и периода на случването -Великата Тройна Ко/муника/алиция със Комуналите най-отгоре.Та какво да поискат комуналите освен комунални услуги.Ха Станишев е и шев, в МОМЕНТА на комунистите от цяла Европа.Интересно дали все пак сред тях няма да има някой да 'помили ' да напусне ,че кой знае колко фекални пректа замисля сега и се вижда колко му е слаб ангела???

 61. 61 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 910 Весело

  потписването да се чете- подписването б.а.

 62. 62 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 788 Неутрално

  В Бейрут кипърска връзка, във Варна гръцка ...
  —цитат от коментар 8 на DDR


  Колега, какво е гръцкото в софийските министерства?

 63. 63 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 788 Неутрално

  А някой кмет в панделата кога?
  —цитат от коментар 55 на Димитър Димитров


  А защо не някой министър от МОСВ или МРРБ?
  (не съм гласувал за Портних, не го защитавам)

 64. 64 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  До коментар [#51] от "elibal":

  Виновни са, защото подхранват корупцията и то целенасочено. И за да разберете ви давам пример:
  Ако наемете фирма или бригада да ви ремонтира жилището плащате и въобще не се интересуватео дали е ремонтирано или не и въобще не гледате качеството? Просто плащате с вашите пари и си свиркате бодро?

 65. 65 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1495 Весело

  Борисов не каза ли , че Варна и морето й били най-чистите морски води......Каза го , сега да ходи и се позаитересува на място , но да си носи и противогаз ......( може и с джипа !).

 66. 66 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално

  То от цялата държава изплуват скрити работи. Просто ужас да те обземе.

 67. 67 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 846 Весело

  Всичко се пречиства до 24 карата.

 68. 68 Профил на me13
  me13
  Рейтинг: 239 Любопитно

  До коментар [#31] от "padrino":

  Строежът е започнал 2009г, значи някой (дето името му умишлено не се споменава в статията, щото не е от ГЕРБ, а калта е насочена към ГЕРБ) от предишното управление, много набързо, преди изборите, е провел процедурата за обществена поръчка, така, че новото управление да е пред свършен факт.

 69. 69 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3690 Неутрално

  Едно е ясно!Парите са усвоени , а работата не е свършена като хората!А най-скандалното е , че никой не е подведен под отговорност!

 70. 70 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4106 Разстроено

  UNITED EU UNION

  Дондуков 1 ли 2 черпи топла вода минерална от Централна баня.
  Не ще Топлофикация.

  Такъв биде преди мандат плана.
  За целта, по-рано, Банята стана музей.

  Непредвидено, по-късно, цели 50 деня протестъри блокират достъпа до Дондуков 1 и 2.
  Това е причината.
  Причина за нуждата.

  До коментар [#7] от "dejmos":

  Да се доставя ВСЕКИ ДЕН вода за МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ.
  Тази вода е СЪЛЗА според МУТРАТА. Щом е сълза ...да я ползват :))

 71. 71 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4106 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  ГЕРБ взе властта в 2009.

  Сега е 2020 и не ще да дава оставка.
  Дава, ама на час по лъжичка.

  Междувременно:
  Тэц Доганизация на Варненское озеро, фекални раскрития...

  За успокоение (e ли??)
  установени са аналогични раскрития в Черноморието на Варна (хубава Варна)
  десетилетия преди ГЕРБ да проходи с памперси още.

  Има неща натурални.
  Просто си миришат

  До коментар [#68] от "me13":
  До коментар [#31] от "padrino":

  Строежът е започнал 2009г, значи някой
  (дето името му умишлено не се споменава в статията, щото не е от ГЕРБ,
  а калта е насочена към ГЕРБ)...

 72. 72 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4106 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Иванчева, но неидеален се получи сценария.
  Над Московска, за съжаление, тегне тежко подозрение.

  Главният прокурор възбуди 18 обвинения срещу уличен олигарх
  (понастоящем укриващ се в Дубай).

  В Палата на олигарха разследването спипа хазартни принадлежности,
  бесценни иманярски находки и професионално изпрана валута.

  Но плези се... провокира олигархът ползвател на Твитер средства
  за мас дезинформация. Организира инсинуиращи протести.
  Хвърля сянка върху квартала "си" на ул. Московска.

  Ще речеш, Юрданка и Божков били са гъсти.
  Ти не, но тръгнат ли инсинуации от Череп...

  До коментар [#55] от "Димитър Димитров":

  А някой кмет в панделата кога?

 73. 73 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4106 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Советска подводница или руска фирма.
  Или... двете?

  До коментар [#11] от "sandpiper5":

  “По тази причина тя е била прекъсната, най вероятно от преминаващ кораб...”
  “...че изкопът се запълва за кратко време - в разстояние само на няколко часа...”
  “...изкопът се запълва за кратко време...”; “...вероятно от преминаващ кораб...”
  по този канал постоянно, денонощно дълбаят дъното плаващи “дълбачки”, чистят тиня, поддържат дълбочината на канала : “изкопът се запълва за кратко време”; “преминаващ кораб”- дълбачки работят (каналът море-езеро е скъп проект)

 74. 74 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 631 Неутрално

  [quote#63:"historama"][/quote]

  Обкръжението на Борисов?

 75. 75 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3886 Неутрално

  Да поразровим малко далаверата. През септември 2011 г. по европейски проект е завършено разширението и модернизацията на пречиствателна станция "Аспарухово" с капацитет 40 000 души при реално живеещи 27 000 души. На 14.09.2011 г. се правят 72 часови проби на обекта. За целта ЕС отпуска 5 милиона лева от обща стойност на проекта 6.18 милиона лева.КОЙ И СРЕЩУ КАКВИ ПАРИ РЕШАВА ГРАДСКИЯ КОЛЕКТОР НА ОТПАДНИ ВОДИ ВМЕСТО КЪМ ПРЕЧИСТВАТЕЛНА СТАНЦИЯ "АСПАРУХОВО" ДА СЕ СВЪРЖЕ ЧРЕЗ ТРИ КИЛОМЕТРОВ ПЛАСТМАСОВ ТРЪБОПРОВОД С ПРЕЧИСТВАТЕЛНА СТАНЦИЯ "ТОПОЛИ" ?ТРЪБОПРОВОДА Е ИЗЛИШЕН, В САМОТО АСПАРУХОВО ИМА МОДЕРНИЗИРАНА ПРЕЧИСТВАТЕЛНА СТАНЦИЯ.https://inews.bg/-Аспарухово-във-Варна-с-нова-пречиствателна-станция_l.a_i.110698.html
  —цитат от коментар 26 на mitko11


  Единствения смислен коментар до сега. Коментираме качеството на изпълнение на едно напълно излишно и скъпо съоръжение , със скъпа поддръжка и рисково по отношение на аварии и замърсяване на варненското езеро с фекалии, а не коментираме защо изобщо е трябвало да се строи , след като квартал Аспарухово има пречиствателна станция.
  Това трябва да е въпросът и това трябва да се обсъжда. Защо се строят скъпи и ненужни съоръжения и кой взема решенията за реализация на върховната глупост отпадните води на Аспарухово да се отвеждат с тръбопровод под дъното на варненското езеро до градската пречиствателна станция , а не в пречиствателната станция на квартал Аспарухово.

 76. 76 Профил на serena
  serena
  Рейтинг: 533 Неутрално

  До коментар [#54] от "everlast666":

  Какво е някаква си финансова обосновка, когато трябва да се направи път за корабите до бъдещото пристанище на ТЕЦ Варна, което всички знаем чие е. Път до частно пристанище се прави с държавни пари. Да не говорим и какво ще се случи впоследствие с работата на държавното пристанище... настроение: безкрайно отвратено!

 77. 77 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4106 Неутрално

  UNITED EU UNION

  #Който е решавал, той си знае защо.
  Досещаме се...

  Една или друга конспирация.
  И двете: в задкулисие.
  Не знаем: коя е #Който.

  Главният прокурор ще разнищи далаверата.
  Радост Лаура Кьовеши.
  Прокурорът на целия Европейски съюз.

  До коментар [#75] от "tacheaux":

  Да поразровим малко далаверата.
  През септември 2011 г. по европейски проект е завършено разширението и модернизацията на пречиствателна станция "Аспарухово" с капацитет 40 000 души при реално живеещи 27 000 души. На 14.09.2011 г. се правят 72 часови проби на обекта.

  За целта ЕС отпуска 5 милиона лева от обща стойност на проекта 6.18 милиона лева.

  КОЙ И СРЕЩУ КАКВИ ПАРИ РЕШАВА ГРАДСКИЯ КОЛЕКТОР НА ОТПАДНИ ВОДИ ВМЕСТО КЪМ ПРЕЧИСТВАТЕЛНА СТАНЦИЯ "АСПАРУХОВО" ДА СЕ СВЪРЖЕ ЧРЕЗ ТРИ КИЛОМЕТРОВ ПЛАСТМАСОВ ТРЪБОПРОВОД С ПРЕЧИСТВАТЕЛНА СТАНЦИЯ "ТОПОЛИ" ?

  ТРЪБОПРОВОДА Е ИЗЛИШЕН, В САМОТО АСПАРУХОВО ИМА МОДЕРНИЗИРАНА ПРЕЧИСТВАТЕЛНА СТАНЦИЯ.https://inews.bg/-Аспарухово-във-Варна-с-нова-пречиствателна-станция_l.a_i.110698.html

  —цитат от коментар 26 на mitko11

  Единствения смислен коментар до сега.

  Коментираме качеството на изпълнение на едно напълно излишно и скъпо съоръжение , със скъпа поддръжка и рисково по отношение на аварии и замърсяване на варненското езеро с фекалии, а не коментираме защо изобщо е трябвало да се строи , след като квартал Аспарухово има пречиствателна станция.

  Това трябва да е въпросът и това трябва да се обсъжда.

  Защо се строят скъпи и ненужни съоръжения и

  кой взема решенията за реализация на върховната глупост

  отпадните води на Аспарухово да се отвеждат с тръбопровод
  под дъното на варненското езеро
  до градската пречиствателна станция ,

  а не в пречиствателната станция на квартал Аспарухово.

 78. 78 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 290 Неутрално

  До коментар [#16] от "telqk":А, значи европейците дето финансират са виновни.
  ние, дето крадливо, некомпетентно и безотговорно изпълняваме проекта си - не сме виновни.
  —цитат от коментар 51 на elibal


  Проектът ви е тотално идиотски!

  С къф акъл се емвате да ги прокарвате тези тръби с отпадни води по дъното в плавателна зона?
  Знаете ли, че дъното там е пясъчно?

  И за течения и промяна на наносите чували ли сте? Че корабите с витлата предизвикват турболенция.
  Дори и не 3, а 4 метра да бяхте тургнали отгор на тръбата, резултатът не би бил по-различен.

  Идиотско е начинанието, още от съмото начало, идиотска ви е идеята, идиотско е проектирането, идиотски са метойд-стейтмъните , а явно и изпълнението не е било по-добро ..

  П.П
  А акт 12 най-вероятно е подписан от инж. Неделчо Копчев, така си мисля ..

 79. 79 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 290 Неутрално

  .. а работата не е свършена като хората!
  —цитат от коментар 69 на bat_plamen


  Което няма всъщност никакво значение.
  Защото самият проект е тотално идиотски ..

  Дори и 4 метра наноси, да бяха натрупали отгоре му - както е по чудноватото задание - резутлатът не би бил по-различен .. в един момент съоръжението неминуемо да дефектира.

 80. 80 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  Дневник, поздрави за статията. Това се нарича ЖУРНАЛИСТИКА! Дано има още такива статии.Че напоследък нивото ви нещо.....
  Поздрави на г-н Спасов. Да продължава така - с АРГУМЕНТИ и ДОКУМЕНТИ!

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK