Корабът "Вера Су" е стабилизиран, твърдят властите

Корабът "Вера Су" е стабилизиран, твърдят властите

© Министерство на отбранатаВажното е товарът на заседналия край местността Яйлата кораб Vera Su да бъде безопасно изваден, заяви министърът на транспорта Христо Алексиев на брифинг на Националния координационен щаб, цитиран от пресцентъра си. Директорът на Главна дирекция "Аварийно-спасителна дейност" в Морска администрация - Варна, Румен Николов информира, че плавателният съд е стабилизиран и е в хоризонтално положение.


Товарът не е опасен, но не трябва да се предприема технология, която би довела до замърсяване. Затова трябва да се действа структурирано, стъпка по стъпка, обясни Алексиев.


Три са основните задачи за деня - нов водолазен оглед на кораба, източване на част от горивото, за да не се допусне разлив, и снемането на показания от прокуратурата на част от екипажа, посочи Христо Алексиев.
Щабът отчете, че продължава източването на горивото от плавателния съд, но ще бъдат запазени количества за поддържане на живота на агрегатите. Предстои подводен оглед на кораба и може да се направи опит да се запуши установената пробойна. В следващите 2-3 дни се очаква пристигане на допълнителни баржи за съдействие при разтоварване на товара.


"Получаваме изключително съдействие от екипажа, който помогна при източване на водата от плавателния съд", каза Николов.


Днес ще бъде изпратен граничен катер, който ще свали част от екипажа на сушата, за да бъдат снети показания като част разследването, което е започнало още на 21 септември, се разбра още на брифинга.


По-късно транспортното министерство съобщи, че в радиус от 1 миля около заседналия товарен кораб не е открито замърсяване на водата като се позова на подробно обследване на района с дрон, изпратен от Европейската агенция за морска безопасност (EMSA).Като част от мерките за намаляване на вредното въздействие върху околната среда, българската страна поиска съдействие от EMSA за осигуряване на технически средства, с които Агенцията разполага. Освен дрона, до момента EMSA е предоставила и плаващи бункери, които вече пътуват към България. С тях ще бъде изведен втечнения товар от кораба, допълват от министерството.


Междувременно пред БНР директорът на Транзитната зона на пристанище Варна-запад Юлиян Гендов обяви, че кораб на фирмата собственик на заседналия Vera Su е преминал вчера в късния следобед в канала откъм морето с опасно висока скорост. По думите му резултатът е, че от образуваната приливна вълна е изпотрошено всичко, което е било на кея, и тепърва ще се изчисляват щетите.


Обясни, че установената преди скорост на влизане е 6 възела, а корабът е преминал с 11. Допълни, че последните указания на морската администрация са корабите да влизат със съобразена скорост, без да се посочва каква конкретно да е тя.


Гендов посочи, че това не е първото нарушение на турските кораби и че те обичайно преминавали на максимална скорост.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK