Три общини, управлявани от ГЕРБ, блокират новия директорския борд в болницата "Св. Анна - Варна"

Болницата "Св. Анна" във Варна

Болницата "Св. Анна" във ВарнаТри от общо 12 общини във Варненска област, съакционери във втората по големина варненска болница за активно лечение "Св. Анна", блокират встъпването в длъжност на новото й ръководство, избрано още през лятото на м.г. Това става ясно от писмо на общинския съветник в града д-р Ивайло Митковски ("Демократична България") до министъра на здравеопазването Асена Сербезова.


В средата на ноември м.г.


трите общини - Варна, Аврен и Ветрино, управлявани от кметове на ГЕРБ
и общински съвети, доминирани от бившата управляваща партия, гласуваха против встъпването в длъжност на новия директорски борд на лечебното заведение, избран още на 12 юли м.г. След като изборът му все пак беше одобрен с гласовете на мажоритарния акционер в болницата - Министерството на здравеопазването, трите общини обжалваха резултата от гласуването по съдебен ред, а решение по казуса все още няма.


Междувременно сегашният изпълнителен директор на болницата - бившият депутат от ГЕРБ Красимир Петров, е насрочил за 14 юни извънредно общо събрание на акционерите в "Св. Анна - Варна". Наред с избора на одитори за миналата и тази година при променени условия събранието трябва да вземе и още две решения, които биха могли да се окажат съдбоносни за болницата. Първото от тях е промяна на капитала му, а второто за изтегляне на заем 5 млн. лв. В предложения проект за решение по последната точка


евентуалният бъдещ кредитор е посочен поименно


- Централна кооперативна банка. В същото време болницата е затънала в дългове и просрочени задължения към доставчици, пише в писмото, изпратено до министъра на здравеопазването.


До кризата във варненската болницата, която обслужва населението и спешните случаи на 12 общини, се стигна, след като на 1 март м.г. - месец преди предстоящите тогава парламентарни избори, бе избран нов борд на директорите на "Света Анна - Варна" АД. Това стана със заповед на тогавашния министър на здравеопазването Костадин Ангелов, а мотивът му беше - "поради изтичане на договора по тригодишния мандат на управление". След проведения конкурс обаче на практика беше препотвърден същият тричленен състав на директорския борд на болницата, чийто мандат бе изтекъл. Така запази поста си и Красимир Петров, управляващ дружеството в продължение на 12 години.


На 4 юни м.г. бе свикано общо събрание на акционерите на "Света Анна - Варна" АД, което трябваше да назначи новото-старо ръководство, но и да одобри изтеглянето на


кредита 5 млн. лв. "за покриване на задължения към доставчици"


Представителят на Министерството на здравеопазването в качеството си на мажоритарен собственик гласува против двете предложения от дневния ред на събранието. По тази причина на 18 юни м.г. Министерството на здравеопазването обяви нов конкурс за избор на директорски борд на болницата. Победители в него бяха д-р Валентин Вълков, независим член на съвета на директорите, и двама представители на държавата - доц. Любомира Коева Димитрова и д-р Николай Коларов.


За встъпването в длъжност и вписване в Търговския регистър на новото ръководство на болницата Красимир Петров, който продължава да е неин директор и до този момент, свика общото събрание на акционерите в последния възможен ден от срока, предвиден в закона - 15 октомври м.г.


На проведеното събрание представителят на Министерството на здравеопазването гласува "за", а общините Варна, Аврен и Ветрино - "против". Три дни по-късно във Варненския окръжен съд бе внесена и тяхна


жалбата срещу резултатите от проведеното събрание


Така старото ръководство на болницата запази позициите, които заема и до този момент, а съдебно решение по жалбата все още няма.


"Последният Болничен съвет беше свикан преди повече от пет месеца, пише в писмото си по този повод общинският съветник Ивайло Митковски. Парадоксално е и че повечето от завеждащите на отделенията са на пенсионна възраст и са на над 70 години, с изтекъл мандат на управление. Повече от година не функционира отделението по съдова хирургия към болницата, не заради пандемията, а поради лично отношение на изпълнителния директор, в резултат на поискано по-добро заплащане на положения от колегите труд. В същото време заплатите на лекари и медицински сестри от другите отделения остават най-ниски в града, независимо, че болницата поема спешността от цяла Североизточна България. При всеобщия недостатък на анестезиолози бе допусната една част от тях, предимно млади колеги с придобита специалност, да напуснат и да започнат работа в други здравни заведения в региона."


Заради сигнали за напускане на лекари и медицински персонал от болницата "Св. Анна" във Варна "Дневник" изпрати още преди година въпроси до ръководството й. Получените тогава отговори гласяха, че за първите три месеца на м.г. медицинското заведение е било напуснато от 16 души - трима лекари, четири медицински сестри, една акушерка, двама лаборанти, четирима санитари и двама души от помощния й персонал.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK