Деца са изведени от детска градина във Варна три месеца след като сградата е определена като опасна

Филиалът на детската градина "А.С. Пушкин" във Варна

© Скрийншот от Google maps

Филиалът на детската градина "А.С. Пушкин" във ВарнаСамо четири месеца след ремонта на детска градина във Варна децата от нея са изведени в други помещения поради належащ нов ремонт и обследване на сградата. За това родители съобщиха най-напред в социалните медии, а след това и в регионални медии.


Сградата, която е на повече от 100 години, се намира до открития музей "Римски терми" в т.нар. "Гръцка махала" в града - един от най-престижните и скъпи квартали в близост до морето. Именно това дава на родителите основание да се съмняват, че извеждането на децата им от градината и предстоящото ново обследване имат за цел


да докажат негодността й, след което тя да бъде разрушена
а на нейнос място да се издигне жилищна сграда.


Съдържанието на обявата за ремонта на сградата, извършен в началото на тази година, показва, че в нея е била свалена мазилката от около 64 кв.м таван до гредите на конструкцията, след което на нейно място е бил монтиран окачен от минералфазерни пана. Поставено е било над 76 кв. м подово покритие, поставени са нови осветителни тела, част от помещенията са били боядисани. След края на ремонта, който е бил извършен, без децата да бъдат извеждани от градината,


родителите са направили "дарения" и за нови мебели


Скоро след това обаче става ясно, че вероятно успоредно с ремонта е било извършено и обследване, което е показало сериозни проблеми със сигурността на сградата. Така например според подписалия протокола от обследването инж. Николай Вутов сградата не е осигурена срещу сеизмично въздействие съгласно действащите в момента норми за конструктивно проектиране. "Нейната конструкция не е в състояние да поеме усилията, които биха възникнали в нея, при действието на нормирано земетресение", пише в протокола. Освен това "продължаването на експлоатацията на сградата без основен ремонт на нейната конструкция ще постави обитателите й в риск от настъпване на евентуални строителни аварии".


Според документацията, изготвена след същото обследване, "простото възстановяване и укрепване на повредените конструктивни елементи няма да е достатъчно, тъй като


видът на конструкцията е в противоречие с основните изисквания


на наредбата за проектиране на сгради и съоръжения в земетръсни зони".


За резултатите от това обследване на сградата родителите на децата, записани в детската градина, научават по време на родителска среща, проведена на 26 май т.г. На нея те са предупредени, че след началото на юни учебните занимания ще бъдат провеждани в друга сграда. "Категорично обяснение за причините, които налага преместването обаче, така и не получихме, каза пред БНТ една от майките, Искра Панчева. Дали това е заради предстоящ нов ремонт, за ново обследване, или защото сградата е опасна?"
Според родителите на деца от градината предстоящият ремонт ще бъде


"хабене на обществени средства"


след като през учебната 2021-2022г." е бил поправян покривът на сградата, обновени са били дворът и тоалетните, музикална стая и стаите за целодневна грижа на децата.


Според няколко отговора на въпроси пред различни местни медии във Варна от местната администрация съобщават, че, за да продължи експлоатацията на сградата, трябва да бъде извършен основен ремонт. По тази причина била възложена обществена поръчка за извършване на конструктивна експертиза, която трябвало да уточни "необходимостта, вида и обема на бъдещите ремонтни дейности". Едва след изготвянето на доклада след втората експертиза щяло да бъде взето окончателно решение дали децата ще бъдат върнати в сградата.


Без отговор обаче и досега остават въпросите


кога точно е била извършена първата експертиза


защо веднага след изготвянето й децата не са били спешно изведени от сградата и защо въпреки тежките констатации за конструктивна негодност на сградата през януари и февруари т.г. са били ремонтирани тавани и осветление, били са поставяни нови подови настилки и т.н.


Основания за опасенията на родителите, че вероятно много скоро сградата ще смени предназначението си и дори ще бъде разрушена, предписания, направени пак въпросната експертиза от зимата на т.г. В нея е записано следното: "Вариант, при който ще се налага укрепване на съществуващите основи, ще бъде неизгоден финансово и нецелесъобразен от конструктивна гледна точка. () Привеждането на съществуващата града в съответствие със сега действащите норми за проектиране ще бъде по-скъпо от нейното премахване и построяване на нова сграда." В заключение на доклада си, извършилият обследването инж. Николай Вутов е записал буквално следното:


Препоръчвам премахване на съществуващата сграда


и построяване на нова съобразно възможностите, които предлага парцелът.


Според отговори на въпроси, цитирани от "Радио Варна" (част от веригата на БНР) от общинската дирекция "Образование и младежки дейности" сградата е с предназначение образователна. "Дирекцията няма информация за предстояща промяна на предназначението", гласят още цитираните отговори. Те обаче изобщо не гарантират, че това все пак няма да се случи след предстоящите обследвания.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK