Концесионерът на плаж в Несебър съобщи за разорани дюни, започва проверка (допълнена)

Кадърът е изпратен от концесионера.

Кадърът е изпратен от концесионера.Неизвестни хора са унищожили част от екзотичните дюни на южния плаж в Несебър, съобщи концесионерът Кирил Спасов като в мейла до медиите прилага и снимка. Казва, че е подал незабавно сигнал до Министерството на туризма, Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите (РИОСВ) - Бургас и Областната дирекция на МВР в Бургас. Уведомени са също Областната управа и Община Несебър.


Посегателството е установено в късния следобед в петък от концесионера.


Пясъчните дюни са били разорани с тежка техника, вероятно багер. По идентичен начин е разорана и широка ивица от плажа по протежение над 300 метра. Част от пясъка, изровен от ивицата, е затрупал дюните, посочва Спасов.
"Случайно минавах в около 16:30 ч. край плажа и забелязах, че ивицата е разорана. Веднага се обадих на спешния телефон 112, подадох сигнал и до всички останали компетентни органи. По случая вече се води разследване, разпитват се свидетели. Несебър е малък град и смятам, че има свидетели, които са видели извършителите. Убеден съм, че е въпрос на дни разследващите да стигнат до лицата, които са разорали плажа и защитените дюни. Нямам представа кой и защо е извършил това посегателство, но съм сигурен, че скоро ще се установи", коментира Спасов.


През април миналата година сигнал за разорани дюни имаше и на територията на плаж "Бутамята" в Синеморец, припомня БТА.Министерството на туризма ще извърши проверка по случая и ще работи в сътрудничество с МВР и останалите компетентни органи и институции до изясняване на обстоятелствата, съобщава ведомството. При установяването на нарушител ще бъде съставен Акт за установено административно нарушение.


Концесионер на морски плаж "НЕСЕБЪР - ЮГ", област Бургас, община Несебър, населено място Несебър е "АУТО ФАКТОР" ЕООД, уточнява ведомството.


За изминалата 2022 г. Министерството на туризма е извършило 4 планови и извънредни проверки на морски плаж "Несебър Юг", като по време на тях не са констатирани нарушения.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK