Варненският областен управител ще обжалва на втора инстанция общинско решение за продажба на 16 имота

Варненският областен управител Марио Смърков (вдясно на снимката) и старши юрисконсултът администрацията му Светослав Василев

© Дневник

Варненският областен управител Марио Смърков (вдясно на снимката) и старши юрисконсултът администрацията му Светослав ВасилевВарненският областен управител Марио Смърков ще обжалва решението на Административния съд в града, с което бе допусната продажбата на 16 общински имота. Това съобщи самият Смърков, който даде специална пресконференция, за да обяви решението си. Жалбата ще бъде внесена днес или утре, когато изтича крайният срок за обжалване на съдебното решение. Обявяването на окончателното решение ще отнеме вероятно между 8 месеца и една година след насрочване на делото. Дотогава администрацията на варненския кмет Иван Портних няма да има право да се разпорежда с имотите. (Целият текст на позицията на Марио Смърков - в прикачения файл)Решението за тяхната продажба беше взето на 17 май м.г. с гласовете на прокметското мнозинство във варненския общински съвет, доминирано от ГЕРБ. По-късно решението беше оспорено от тогавашния областен управител Благомир Коцев ("Продължаваме промяната").


Варненската Морска градина – парк за политическа (зло)употреба
Варненската Морска градина – парк за политическа (зло)употреба
В решението на Варненския административен съд от началото на март е записано, че решенията за продажба са взети от компетентен орган, не са допуснати нарушения и в тази връзка оспорването на Коцев е било неоснователно.


"Отнасям се с голямо уважение към публичните изяви, както и инициативи на представители на политическите партии, но правомощията на областния управител, и в частност защитата на обществения интерес, не могат и не следва да бъдат използвани за постигане на цели, стоящи пред формациите, участващи в изборите, каза днес Смърков. Още по-малко тези правомощия трябва да бъдат употребявани в хода на предизборната кампания."


Той припомни също, че е обжалвал решението на Общинския съвет във Варна за апортирането на акциите от Пловдивския панаир в компанията на бизнесмена Георги Гергов "Пълдин туринвест", но този негов акт не е предизвикал оживление в политическите среди в града.


Смърков не назова конкретна политическа сила, но по всяка вероятност става дума за няколко публични изяви на предшественика му, в които той настояваше решението на Административния съд във Варна да бъде обжалвано пред втората инстанция.


"Вярвам също, че решенията на областния управител следва да са надпартийни и не могат да бъдат присвоявани от никого, каза още Марио Смърков. Основно и водещо в тях е да се устои обществения интерес. Моята позиция е формирана след обстоен юридически анализ на постановения съдебен акт", уточни той.


Панаирът, дупката, милионите и общото между Гергов, Борисов и Пеевски
Панаирът, дупката, милионите и общото между Гергов, Борисов и Пеевски

Според старши юрисконсулта на Областната администрация във Варна Светослав Василев с решението си от 17 май м.г. Общинският съвет в града е нарушил поне пет законови норми. Административен съд във Варна е постановил неправилно решение, тъй като превратно е изтълкувал понятието целесъобразност, каза още Василев.


Освен това в жалбата на Марио Смръков, която ще бъде депозирана пред Върховния административен съд, ще бъдат засегнати и процесуални пропуски, допуснати от първата инстанция, като смяната на съдията по делото в последното заседание.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK