Славата на небостъргач

Ваклин Стойновски

© Таня Атанасова

Ваклин СтойновскиОт една година това е най-обсъжданият човек в Бургас. И за добро, и за лошо. Не забелязвам тази противоречива слава да го притеснява. Напротив, оставам с впечатлението, че Ваклин Стойновски обича да е в светлината на прожекторите. Само дето не приема негативното поведение на хората, а самият той никога не си го позволява. Смята, че с позитивна нагласа обединени от една идея хора биха могли да постигнат много повече, отколкото ако се конфронтират. Уважава различните мнения и градивната критика, но не и безсмислените спорове, които водят до задънена улица. Както споровете около бургаския небостъргач. Явно е решил, че за себе си иска точно тази слава - на строителя на първия небостъргач в България. За да я постигне, е готов буквално на всичко. А благотворителните жестове, които прави, една част от хората коментират като опити да се хареса и на противниците на идеята. Научавам обаче, че първите му жестове на милосърдие са от 1995 г.


Финансист на плажа


Визитната картичка на 38-годишния бизнесмен Ваклин Стойновски ще ни каже, че е бил възпитаник на Английската езикова гимназия в Бургас. След осми клас обаче заминава за Либия с родителите си. Баща му по това време е представител на "Техноекспортстрой" и ръководи българските строителни обекти в Триполи. Ваклин живее там до 18-ата си година и се връща в България, за да изкара казарма и да завърши висшето си образование в УНСС, специалност "Финанси и кредит".
Започва бизнеса си през 1990 г. с пакетиране на захар и дистрибуция на различни изделия. Сега той е човекът, който движи 80 процента от нощния живот на Бургас. Има верига от увеселителни заведения с марката "Куул плейс". Най-посещаваните заведения в Бургас са стопанисваните от него "Вселена" (фолк) и "Студио 54" - за хора над 30 години, слушащи по-тиха и ретромузика. Бизнесът му се развива в четири посоки - дистрибуция, логистика, производство и концесиониране. Фирмата му "Онтайм дистрибюшън енд лоджистик" работи с почти всички търговски вериги в страната. Стопанисва от две години двата плажа в морския град - централен и северен, и два от подлезите. Наскоро купи стара сграда на бургаския хлебозавод в центъра на града.


Казва, че най-голямо лично удовлетворение му доставя работата около плажа. Защото Бургас е морски град и през лятото животът се върти около морето и брега. Около 40 хил. души в силните дни отиват на плаж в Бургас. Тук вълните вземат средно по 5 жертви на година, но през 2006 г. няма нито една. Спасители пазят и от мостика, и от специализирани платформи в морето. Дежурни охранителни двойки обхождат ивицата всяка нощ. Концесионерът казва още, че амбицията му е през следващите 20 години да не бъде допуснат нито един инцидент.


Смелост в идеите


Баща му дълги години е един от управленците на Бургас в областта на строителството. Почти всяка по-голяма сграда и инфраструктурен обект на града са строени по неговото време, разказва Ваклин. Заради някои от обектите и тогава е имало недоволство и противоречия. "Улица "Булаир" например той я е проправил. А всички са били против в началото, защото са били съборени стари сгради. Но представяте ли си сега какво щеше да бъде, ако я нямаше тази улица, толкова важна за интензивното движение в града? За булевард "Демокрация" също се е спорело защо трябва да бъде с четири ленти. Представяте ли си сега, ако тази натоварена улица беше само с две ленти?", коментира Стойновски-младши.


Може би тези примери му дават основание да казва, че колкото по-смела е една идея, с толкова по-голямо неодобрение се посреща отначало. А неговата идея за 150-метров небостъргач до морето, в границите на парка, буквално разбуни духовете. Много специалисти - архитекти и проектанти, еколози и природозащитници, историци и обикновени граждани, се обединиха против такъв проект в най-оживената част на града. А предприемачът не се умори да обяснява на всеки един от тях, че иска да направи толкова висока сграда не само защото това е една негова детска мечта, а защото обича града и иска той да има един съвременен символ. И защото иска да даде възможност на можещите и знаещи млади хора да живеят и работят в един наистина съвременен отворен към света град.


Фантастичният проект


Стойновски-младши буквално се прехласва пред небостъргачите и обикаля различни части от света, за да ги огледа отблизо и със собствените си очи. Виждал е построени на река, до парк, до изкуствена водна среда и градска зона. Наема вертолети, за да гледа сградите отгоре, консултира се с проектанти и строители. Харесва му как архитекти и строители моделират Дубай като държава - нацепват пустинята с плавателни канали, а във водата засаждат палми. Най-модерни решения е открил в САЩ.


Не рядко заснема сградите, които го впечатляват. Това понякога му създава неприятности, защото предизвиква подозрението на охраната им. Четири пъти са го гонили, а веднъж дори са го накарали да изтрие снимките.


Строителството на високото здание в Бургас трябваше да започне през 2006 г. Проектът е отложен с една година. Стойновски уверява, че ще приложи опита от САЩ и ще издигне не само високи етажи, а сграда с мисъл за запазване на природната среда - стъкло, което предпазва от ултравиолетови лъчи и регулира затоплянето на сградата. "Освен това фасада по време на дъжд поема устрема на водата, казва Стойновски. Този воден ресурс трябва да бъде използван поне на 70 процента за различни нужди на сградата. Не на последно място ще има системи, които ще улавят и пречистват въздуха и ще го изкарват по-чист, отколкото са го приели отвън."Тъй като проектът е сложен, а в България подобен аналог на сграда няма, изпълнителите ще бъдат чужди фирми, избрани след конкурс. За подизпълнители ще бъдат наети местни предприятия, за да се осигури адекватната бъдеща поддръжка на обекта. "Всички съпътстващи строежа дейности ще се извършат от български фирми, вече текат преговорите с бургаски партньори, с които работя от години", уверява Стойновски.


Небостъргачът ще се използва за конгресен туризъм, в него ще има още морски музей, художествена галерия, SPA център, фитнес и заведения, а също и подземен 5-етажен паркинг, който ще реши проблемите в тази част на града. Инвеститорът е уверен, че сградата ще се превърне в притегателен център за гостите и жителите на града.


Копнеж по усмивките


Той разчита на времето да покаже неговата правота. И решен да постигне целта си, действа бавно, спокойно, но без паузи и спадове. Казва, че голяма част от успеха му се състои в позитивното налагане на идеи и решения. През това време той самият се доверява на консултанти и професионалисти от всички сфери.


"Най-напред искам да променя това Бургас да не е морски град №2. От дете ме боли, като слушам, че Варна е морската столица на България. Там винаги е поне с 2 градуса по-студено от Бургас. Тук има по-добри климатични и природни дадености, по-добрите морски курорти са край Бургас. Крайно време е да превърнем Бургас в морската столица", заканва се Стойновски.


Другото му желание е финансовото състояние на бургазлии да се подобри, да има по-доволни и усмихнати хора. "Проектите, които правя - стопанисването на плажа и подлезите, ги правя така, че да има социален ефект към града, да има върната принадена стойност към обществото. Например един ред безплатни чадъри на плажа, безплатен паркинг в Морската градина; ескалатори в подлезите, които стопанисвам в комплекс "Славейков" и до Окръжна болница. Когато направиш така, че един бизнес да е по-евтин, по-достъпен за хората, това дава отскок и привлича повече хора", казва още предприемчивият мъж.


Той би желал в Бургас да има не само един небостъргач, а цяло бизнес сити, но си дава сметка, че това не го позволява самото разположение на града. Бургас е заобиколен от три страни от езера и винаги е изпитвал недостиг на площ. Със сигурност обаче Стойновски няма да превърне крайморския небостъргач в бизнес сграда. Той ще бъде по-скоро един конгресен център, ще отговаря на нуждите на конферентния туризъм. А в бизнес център, където ще се съберат големи фирми под един покрив, може да бъде превърнат старият хлебозавод на булевард "Христо Ботев".


Спрягат името на Стойновски за бъдещите местни избори. Той упорито отрича. Казва, че не го блазни кметския пост. Смята обаче, че може да даде рамо на определени кръгове в общинския съвет, където трябва да се решават важни за града проблеми, а не да се уреждат лични сметки. Сега животът му преминава повече на колела - три дни в Бургас, три дни в София, където е концентрирана голяма част от бизнеса му. Казва, че ако управлението на бизнеса е изнесено в столицата, той се разраства четири пъти. Освен това в столицата са съпругата му Савелия, бивша състезателка по художествена гимнастика, и двете им деца Ваклин и Анна-Мария, които учат в Италианския лицей в Горна баня. Затова в която и от двете посоки да тръгне, пътят винаги го отвежда у дома.

Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 2. 2 Профил на Ivan Ivanov
  *****
  Неутрално

  i ne samo na Bourgas a i na vsichki ostanali v Bulgaria. Inache BRAVO na choveka. Ideiata za skyscraper e dobra.

 3. 3 Профил на Красива България
  *****
  Неутрално

  Да си направи филмче на небостъргача и да си го гледа денонощно. Аман от суетни перковци изявяващи се за чужда сметка.

 4. 4 Профил на Комитата
  *****
  Гневно

  Ей, намериха се за жалост едни провинциалисти в България, да се фукат с тъпата сграда. Небостъргач има място в България, колкото котленска къща в Манхатън. Тежък, тежък профинциализъм, парвенющина и мания за величие. Айде на бас, че не са помислили къде работещите в тоя "билдинг" ще си паркират колите, най-вероятно морската градина да се превърне в паркинг. И защо не - тя не носи самочувствие на провинциално мислещите новобогаташи.

 5. 5 Профил на 1
  *****
  Неутрално

  В цялата идея нямаше да има нищо лошо ако ставаше по нормалния начин като други проекти но тия платени статийки, скандали, интервюта дето ни заливат през ден вече повече от година са дотегнали на всички. Е писна ми дявол да го вземе, не строи совалка а някаква скапана сграда. Нито е толкова скъпа, нито толкова голяма а и разбирам да я строеше а то само приказки.

 6. 6 Профил на варненец
  *****
  Неутрално

  Идеята за небостъргачи е супер, трбва да има в градовете ни такива, за да се освободи място за зелени площи и да се запазят старите сгради. Много по-добре е да има един коцесионер на плажа, по-щироки улици, по-високи сгради, увеселителни паркове и да се стопанисват подлезите от инвеститори, както и да се правят нови съоръжения облекчаващи хората. Като не ви харесва Ваклин Стойновски елете да видите заведенията по плажа на Варна, как се събарят стари сгради за да се строят, на тяхно място нови хотели, изникващите на всяка крачка нови обекти без никаква градоустройствена мисъл, ограничаването на правото ти на свободно движение отвсякъде чрез заграждения без да е направен нито един подлез, отсичането на дървета, дори на места където явно биха моги да се оставят като остров, когато в Европа се говори за въвеждане на кръгово движение като ефективен начин за ограничаване на скоростта, централната част на Варна се превръща във вискотехнологичана скоростна магистрала със зелена вълна, много недомислие, невежество, липса на култура и асоциално отношение към съгражданите си прозира в решенията на Варненските общински съветници. Браво на Стойновски за това което прави за Бургас, обсъждайки различни идеи, това е начинът, а не само да плюеш.

 7. 7 Профил на M
  *****
  Неутрално

  С НЕОБХВАТНИТЕ СИ АМБИЦИИ И ВИСШЕ ДОВЕРИЕ НА ОРГАНИТЕ

 8. 8 Профил на Биг Дик
  *****
  Неутрално

  Статията е платен ПР в своята чиста и перфектна форма. В това разбира се, няма нищо лошо по принцип. Идеята обаче е да бъде "продадена" една идея, която с пълно основателно е много епопулярна. Ако наличието на небостъргач е по-важно за един град, отколкото качеството на живот в него (една от тезите в материала), мога само да съжалявам жителите на този град...В много от най-уредените, богати и приятни за жиеене градове по света няма небостъргачи или високото строителство е изведено в отделни квартали.Няма да давам примери за това, защото те буквално се "набиват в очи". Напротив, манията за строеж "на високо" е все още силна само в държави, които имат много да наваксват откъм национално самочувствие и международен престиж...(и тук мпримерите са очевидни за всеки що-годе грамотен човек). Не говорим за случаите (като в Япония), в които строежът на високо има икономчиески основания (ужасно скъпа земя). Но строежът на небостъргач в морската градина на Бургас има икономически измерения само и единствено за собствениците си. А, и за тези общински и държавни служители, които са взели (или ще вземат) своя дял, разбира се...

 9. 9 Профил на хахахаха
  *****
  Неутрално

  бургас може да стане морска столица,ако варна изчезне от лицето на земята.Бургас не може да се противопостави нито по население,нито по красота,а да не говорим за останалото.С 5 висши учебни заведения варна е вторият университетски център в страната.С множеството си фестивали,конгреси варна е известна в цяла европа.Калво има бургас-2 университета,единият от които раздава платени дипломи,а за другия никои не е чувал,една болница,в която родилките се разболяват,защото прозорците зеят,а онкоболните умират...Бургас няма атмосферата на варна,а че бил курорт,това са пълни глупости.Нека нефтохима да го обгазява и хората да си мислят,че някога ще настигне варна.......

 10. 10 Профил на летуващ ежегодно
  *****
  Неутрално

  Бургас може да е голяма врата за товари от въздух и вода, но нещата спират до тук. Атмосфера на морски град има само във Варна. Варна има и съответната история на курортен град. Не виждам как този небостъргач ще помогне на Бургас...
  Точно безразборното строителство ще направи така, че и Варна да загуби атмосферата си.

 11. 11 Профил на ванко2
  *****
  Неутрално

  Гагаузия,как е гадно май,а.Еми така е.Имат си по-голямо и натоварено летище и пристанище,сега и с тоя небостъргач ще ви видят сметката май.Как са свлачищата там горе?Света не се варти около Варна вие май това не го знаете ама съвсем скоро ще го усетите много яко.Паляци!!!Слънчев Бряг е най-големия ни курорт на морето и това не можете да приемете,як комплекс май ви гони.Ами като стане и магистрала Тракия и Черно море кво ще става не знам.Варна ще си намери майстора най-после помнете го това.Нище против града нямам ама предното болно изказване горе ме провокира да напиша някои истинки.

 12. 12 Профил на zdravko
  *****
  Неутрално

  Айде само не се карайте а дайте да коментираме темата като нормални хора.Варна и Бургас след София са най-развиващите се градове какво лошо има ако се построй този небостъргач?!След време и Варна ще си имат 100%.По-късно може би и Пловдив.Все пак тези 4 града са единствените с нарастващо население в старната и трябва да се уважават един друг,а не да се плюят.Кой печели от това?Гордейте се с градовете си и им се радвайте,а да кажеш че в Бургас нямало атмосфера си е доста голяма измислица.Университета им е според мен най-красивия в България,за стадиона също,така че Варна е с повече предимства ама не й по всички показатели

 13. 13 Профил на строител
  *****
  Неутрално

  строежът на високо има икономчиески основания (ужасно скъпа земя). Така пише Биг Дик
  обаче има и други причини - недостига на достатъчно земя
  Бургас е ограден от няколко страни с езера и поради това е трудно в него да се планира компактно строителство на бизнес или на промишлени сгради /мисля, че и в статията някъде ставаше въпрос за това/
  и е трудно да се направи нормална транспортна схема. Може би ако се овладеят и пространствата около езерата и се направят мостове и т.н.
  Но нали не трябва всичко да се застроява. Все пак е по-добре от езерата да се направи защитени или курортни зони.
  Така че едно високо строителство в Бургас си е съвсем обосновано, ако го гледаме от тази страна
  Друг въпрос е, че строителят на такава сграда трябва да поеме ангажимента да се погрижи и за паркинга /той казва пет етажа надолу - дано! и за озеленяването наоколо. Защото там, където ще бъде небостъргача на практика морска градина няма, а свободно растящи треволяци, в които сега серат домашните любимци на бургазлии. Виждал ли е някой европейски паркове и градини?

 14. 14 Профил на бургазлийка
  *****
  Неутрално

  Не виждам нищо лошо в строежа на небостъргача. Целият Бургас знае, че морската градина вечер е опасно място и не е препоръчително да се ходи там без придружител. Със строежа на небостъргача ще се освети и благоустри този район.

 15. 15 Профил на Flame
  *****
  Неутрално

  Този небостъргач си е чиста самоцел на коплексар-с него ли ще задържи читавите млади хора в Бургас,как точно ще се получи?.Тома момченце не ви ли е ясно? Държи нощния живот (разбирай чалга заведенията),концесионер на плажове,дистрибуция-забравихте ли какви хора се занимават с това по нашето черноморие? Този не прави изключение-преди 5-6 години беше замесен в стрелба в автомобил в София,самият той беше ранен,а май имаше и труп.Сещате ли се за какъв инвеститор става дума? Хайде сега пожелайте му успех!

 16. 16 Профил на малинари
  *****
  Неутрално

  Че защо пък в Бургас да няма небостъргач?! След като човека има кинти и амбиция нека строи. Но дано е по-скоро, че дане стане само много шум за нищо!

 17. 17 Профил на вайк
  *****
  Неутрално

  Всичко е много хубаво, само дето в статията никъде не се споменава,че градежът на небостъргача става чрез финансиране от Българо-американската кредитна банка,чрез която пере парите си Дарина Павлова. Ваклинчо често ходи на инструктаж отвъд океана.

 18. 18 Профил на Boriana
  *****
  Неутрално

  Ahh, kolko nepriatno niakoi da e uspial a i ne samo da e uspial i da si jiwee w negowia luskaw swiat, ami i e da se opitwa da promenia i razwiwa sweta na "obiknowenite" hora. Omruzna mi wseki put kato stane wupros za W.Stoinowski da se gowori za strelbata w awtobomila, aman, towa ne e wizitnata mu karti4kata. Yawno e 4e wseki biznesmen ima swote podbudi i tursi pe4albata, no pokrai towa uspiawa da doprinese za razwitieto na grada, i to mnogo po widimo ot drugi figuri koito oficialno sa otgoworni za tazi cel...
  Ta mnogo jalki mi se struwa negatiwnite kometar4eta, nai-lesno e da kritikuwash, no edna osnowatelna kritika triabwa da idwa ot edin dostoen oponent, a ne ot hora koito wsushnot niamat nishto prowit da sa na miastoto na Waklin, no ograni4eni ot zawist i murzel, mogat edinstweno da se oplawat i da negoduwat..

 19. 19 Профил на zaharievan
  *****
  Неутрално

  "Смята, че с позитивна нагласа обединени от една идея хора биха могли да постигнат много повече, отколкото ако се конфронтират." - а вие май сте от втората група?! Не знам защо винаги има хора, които критикуват ВСИЧКО - без значение дали е в тяхна полза, или вреда. Какво ви пречи човека?! Платен PR било, ами ако ми дадете някакъв пример за публикация, която не е PR (дали бял или черен)- на вашите услуги съм!
  Защо пък да не построи небостъргач?! Нямат си небостъргач - е,скоро ще си имат, даже покарай Бургас и БГ ще "намаже"!
  Вярно, че е голяма отговорност и резултат от подробни проекти, проучвания и анализи, но пък ако може да се осъществи - позитивите за града ще са на светлинни години от евентуалните негативи.

 20. 20 Профил на Beach boy
  *****
  Весело

  Какво е това масово недоволсто не разбирам?Стойновски има мечти и си ги преследва.

 21. 21 Профил на инж. тухларски
  *****
  Любопитно

  страшен рев, вой и скърцане със зъби се вдигна за тоя небостъргач, драги драгинки. кому е нужно това дрънкане. построяването на небостъргач е абсолютно естествена перспектива, но понеже ще се случи в бургас и стана голям проблем.ами един предприемач си е купил абсолютно прозрачно и законно парцел и ще строи каквото поиска и каквото е изгодно. след време бургас ще се гордее с тази сграда, а съм сигурен, че тя няма да е единствената от такъв тип в този морски град.небостъргачи ще има и във варна и в софия и в пловдив, но е ясно едно. който удари пръв, удря два пъти. е, бургас вече удари.

 22. 22 Профил на Val
  *****
  Неутрално

  Edin grad e tolkova razvit i prosperira6t, kolkoto sa krasivi i visoki sgradite my.Edna masivna sgrada kakvata bi bila bade6tiq nebostarga4 momentalno bi izstrelqla Burgas pred Varna. Sajalqvam za varnenci, no na tqh ne im ostava ni6to drygo osven da si me4taqt za predpriema4 ot ranga na Stoiinovski.

 23. 23 Профил на burgas
  *****
  Весело

  ne razbiram vsichki, koito ne iskat tova da se sluchi...Tova e tolkova hubavo i za Bulgaria i za Burgas i za vsichki mladi kato men...nali posle kato hodia v USA shte se hvalia s tova...)), a da ne govorim kolko rabota shte dade tova

 24. 24 Профил на monique
  *****
  Любопитно

  Super shte bude kato go postroqt tozi nebosturgach))Bravo na predpriema4a!!! Neka drugite da zavijdat, ama tazi sgrada shte e golqm plius za Burgas!!! To nikoi ne e stanal prorok v sobstvenata si strana, 4e Vaklin li?!!! Ama vremeto shte pokaje, 4e negovata ideq e SUPER!!! i da gi vidim togava vsi4ki onezi, koito sega go pliuqt. Pojelavam na vseki grad po edin g-n Stoinovski!!!!

 25. 25 Профил на ot Burgas
  *****
  Неутрално

  ne razbiram tezi koito ne podkrepqt tova nachinanie. Moje bi ne sa Burgazlii. A moje i more da ne sa vivdali, More . Podkrepqm Skyscraper.

 26. 26 Профил на Batko
  *****
  Неутрално

  Molq wsichki da sme Evropejci pone za mig. Neka gledame napred a ne nazad. A tova za morskata stolica - estestveno e che s nebostyrgach tova shte e Burgas . Az podkrepqm ideiata za Nebostyrgacha.

 27. 27 Профил на Bqsna Vadjaina
  *****
  Любопитно

  Aide na bas , 4e s otkrivaneto na nebosturga4a, dori oshte s purvata kopka na tozi proekt, Burgas hste privle4e vnimanie na investitori, pichove .. tozi grad ima ogromen resurs i potencial , no poradi izvestni na vsi4ki burgazlii pri4ini ikomomikata mu e zatapena ot razni politi4eski gesheftari. Nebosturga4ut e 4asten proekt i kakto vinagi vsi4ki vkupom pre4at. Ebati plemeto, deto sme.

 28. 28 Профил на Desita
  *****
  Весело

  Идеята е страхотна!
  Успех и само напред!

 29. 29 Профил на Skyscraper rulez
  *****
  Весело

  Pichove, nali razbirate che tova e naj-qkata rabota. Skyscraper shte se prevyrne ne samo v emblema na grada, no shte otvori rabotni mesta i shte privleche kinti v nashiq strahoten grad. Vyobshte, AMA VYOBSHTE ne moga da razbera kak moje nqkoj da e protiv, ta tova e naj-gotinoto neshto, koeto shte se sluchi v Burgas!

  Pozdravi!

 30. 30 Профил на мислещия позитивно
  *****
  Весело

  Бургас има нужда от такъв проект, тъй като ми омръзна да гледам как се развиват другите градове, а ние тъпчем на едно място. Какво му остана на Бургас като атракция? Еднин фестивал Бургас и морето, и една Флора. Някой ходил ли е на последната Флора. Имаше изложени няколко изкуствени цветя и един колаж с образа на Хан Аспарух. И това бе всичко. Отвън в алеята имаше повече цветя отколкото на самото изложение. Дасе чуди човек за какво я организират още. Затова с радост приемам идеята за небостъргача. Ще даде нов облик и нова слава на града. Не мисля че е толкова опасен за флората и фауната в морската градина, тъй като самата тя е изкуствено създадена. Нека природозащитниците да насочат вниманието си към девствените кътчета на южното ни черноморие, където се разравят хилядолетни пясъчни дюни и се ползват от многобройните бетонни възли около Созопол.

 31. 31 Профил на анонимно
  *****
  Неутрално

  Мисля,че всички хора,които вярват в успеха на модернизацията трябва да подкрепят идеята за построяването на небостъргача ,защото това ще бъде нов модерен и емблематичен център;ще се подобри инфраструктурата на морската градина;ще се открият нови работни места;ще се избегне и без друго проблемното паркиране на автомобили в зелените площи и т.н.,и за това аз като човек,който обича новото и модерното изцяло подкрепям идеята.

 32. 32 Профил на The reader
  *****
  Неутрално

  Pi4 ako pone izlezesh za malko ot kompleksarkata si priroda i prochetesh malko po-vnimatelno she vidish che choveka planira 5 etajen podzemen parking. Ako puk i otvorish koeto i da e po normalno spisanie, a ne Pop folk ili podobni, she razberesh che vsjaka moderna sgrada si ima podzemen parking, a ne maze v koeto da si durjish domashnata rakia. Sushto taka si mislja che podobni hora sa dostoini za uvajenie samo i zaradi opita si da promenjat i napravjat neshto po-suvremenno kato rabotjat i investirat sredstva, vmesto da se oplakvat che vse njamat sredstva.

 33. 33 Профил на Мишето
  *****
  Неутрално

  За тези,които спорят кой град е по-значим-Бургас или Варна,се налага уточнението-дилемата не е КЪДЕ да бъде построен небостъргачът,а дали да го има в Бургас,или не!А защо не!Тези от Вас,които използват като "прозорец към света" и други източници, освен НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ "СКАТ" сигурно са информирани,че същите амбиции имат и София,и Пловдив,и Русе!И в това няма нищо лошо! Напротив!!! Трябва да адмирираме всеки опит да се направи нещо,защото 17 години само рушим.А цинизмите,изказани от някои, са признак на липса на доводи против "тъпата" сграда!Такова ще ни бъде и отношението към някой "провинциален" българин,дръзнал да конструира совалка! Но добре,че сега инакомислещите ги замеряме САМО с псувни.Защото някога е имало и клада!!!
  P.S.Не познавам Стойновски и не ми е платил,за да му направя PR.Meжду другото,тази лексика е типична за Юлиян Вучков-мненията,различни от неговото,са платени!!!
  Поздрави на всички,които признават,че има хора,които могат не само да гледат,но и да виждат..........в бъдещето!

 34. 34 Профил на The reader
  *****
  Неутрално

  Po tvojata teorija dai vsichki da lejim i da chakame njakoi da ni opravi. tove e edna mnogo dobra idea, kojato zaduljitelno trjabva da se realizira. Njama znachenie kakvo e bilo predi vreme, picha si investira v infrastrukturen obekt koito shte se polzva ot shirokata publika i she prevlicha pogledite na horata otvun. are hodi se skrii s tvojata teorija na konspiracijata.

 35. 35 Профил на Petya
  *****
  Весело

  Ideqta za nebostargacha si e super. Nqkoi hora obache obichat da jiveqt v minaloto. Nqma nishto po dobro za edin grad ot neshto novo i ikonomicheski rentabilno

 36. 36 Профил на radostin
  *****
  Весело

  Hora tova e vajno za na6iq grad. Daje tova e parviqt interesen proekt, koito se lansira v grada do sega

 37. 37 Профил на meeeeeeelko
  *****
  Неутрално

  Podkrepqm ideqta za nebostargacha. Sled vreme shte se hvalite s nego

 38. 38 Профил на Roberto
  *****
  Весело

  Kakvo ne vi e nared be hora? Choveka modernizira Burgas,podzemni garaji,bezplaten parking,perfektno stopanisvane na morskata ivica,osvejavane na bulevardi i podlezi,super moderen nebostargach-ideyata e strahotna...

 39. 39 Профил на пилот
  *****
  Неутрално

  има една такава порода хора, някои ги наричат
  традиционалисти, други консерватори. По същността и поведението
  си, те са просто статици. На тях им е най-хубаво, когато нещата си
  стоят, както са си. Статиците обиковено са средностатистични неудачници,
  които държат всички да са като тях. Най- им е болно на статиците,
  ако някой вземе да лети. Тогава статиците се размърдват и правят една
  организирана съпротива. Това е техният полет - винаги надолу. Целта е сваляне на обекта.
  Статиците се зареждат с енергия само като мразят някой да си вярва. Добре, че статиците обикновено с плюенето се изчерпват, та нямат сериозни шабнсове да попречат на тези, които наистина са решили да летят.
  Вие не завиждайте на статиците , те непрестанно са в параноя и развиват какви ли не фобии - от клаустрофобия и агорафобия. Повярвайте, статиците и в Рая им е прекалено раздвижено

 40. 40 Профил на Кристиян
  *****
  Весело

  Слушайте сега какво ще ви кажа. То ясно, че вие скоро небостъргач няма да направите, ами дайте да видим това момче какво ще направи -струва ми се наистина вдъхновен от идеята си. Нека повече хора в България да вярват в мечтите си и наистина ще я превърнем в прекрасно място за живеене. Поздравления, Стойновски и давай смело, накрая пред небостъргача ще се снимат и тия, дето са против него в момента

 41. 41 Профил на реалист
  *****
  Неутрално

  Къде бяхте,местни патриоти,когато преместиха БНБанка във Варна,управлението на пристанището в София,пивоварната в Пловдив!Тогава що не ревахте,че обезличават града ни!Или мрете Бургас да бъде сателит на всеки друг град,за да няма собствен модерен облик и да го направите провинция,въпреки всеизвестната мисъл на Хемингуей!...Тоя Хемингуей сигурно е взел пари от Стойновски,за да говори такаЗащото ние-българите-можем да изразим гражданска позиция само срещу заплащане!ДА АМА НЕ!В Бургас ще има небостъргач и всички опоненти на проекта първи ще се снимат пред него и ще пратят снимките на родата на село!Ама нейсе...! Всуе се морите!!!"Не се гаси туй,що..........{да продължат всезнайковците}.Справка:Париархът на българската литература{1850-1921}

 42. 42 Профил на реалист
  *****
  Неутрално

  Къде бяхте,местни патриоти,когато преместиха БНБанка във Варна,управлението на пристанището в София,пивоварната в Пловдив!Тогава що не ревахте,че обезличават града ни!Или мрете Бургас да бъде сателит на всеки друг град,за да няма собствен модерен облик и да го направите провинция,въпреки всеизвестната мисъл на Хемингуей!...Тоя Хемингуей сигурно е взел пари от Стойновски,за да говори такаЗащото ние-българите-можем да изразим гражданска позиция само срещу заплащане!ДА АМА НЕ!В Бургас ще има небостъргач и всички опоненти на проекта първи ще се снимат пред него и ще пратят снимките на родата на село!Ама нейсе...! Всуе се морите!!!"Не се гаси туй,що..........{да продължат всезнайковците}.Справка:Париархът на българската литература{1850-1921}

 43. 43 Профил на Позитивна
  *****
  Неутрално

  Чета разните коментари и наистина съм впечатлена колко негативни емоции могат да носят хората у себе си. И когато им се отдаде случай- да ги изсипят някъде. Защо дори и тези, които нямат никакви доводи против идеята за небостъргача, плюят в някакъв умопомрачителен унес? Защото ги мързи да си вдигнат д***то и да направят нещо стойностно и затова решават да бъдат вечните критикуващи? Защо сградата трябва да бъде непременно "скапана"? Както казва един по-горе- невзрачна работа, защо ви боде толкова в очите? Приемете, че светът ТРЯБВА да се развива, независимо дали ви харесва или не. И Бургас, по дяволите, е част от този свят. Нищо, че доста от управляващите забравят, че е нужно да дават за развитието му. Вместо да спъваме инвестициите в града ни, трябва да ги подкрепяме и насърчаваме колкото можем. За да могат децата ни да остават тук, а не да тичат към София и чужбина в търсене на по-добрия живот.

 44. 44 Профил на Пате
  *****
  Любопитно

  А, де? Че то ако беше лошо хората нямаше да ги строят, ами щяха да залагат на кирпича още. Мен ме кефи идеята- и без тва напоследък главно будки за хамбургери се строят в Бургас))) Те и за "Мираж", ако ви бяха питали, щяхте да мрънкате. То друго си е поляната- я сергия ще опънеш, я краката с кал ще изцапаш... Манталитетче, некакси. Вижте сега, аз излизам с предложение- Ваклине, бате, направи една автоморга на твойто парцелче. 2-3 месеца, повече не и давам, ама ще видиш как всички антинебостъргачовци ще правят подписка в подкрепа на сградата ) Също битак може да си спретнеш ( 1 декар, ейй, знаете ли що сергия е това???), ей тъй за личен кеф, да гледаш как ще се променят мненията бързо))Сега сериозно- стискам палци проектът да бъде осъществен. Хората около мен- също.

 45. 45 Профил на македонеца
  *****
  Неутрално

  Стискам палци за всички млади и предприемчиви хора!Стойновски е един от тях!!!

 46. 46 Профил на Яяяхо
  *****
  Весело

  Доживяхме БУРГАС да е номер 1-не само в България-сетете се къде е най-близкият небостъргач!

 47. 47 Профил на Слабоумен тип
  *****
  Неутрално

  Направо не мога да повярвам кво толкоз се пънат тия от Варна.Набийте си го в кратуната.Бургас ви бие икономически отвсякъде. А небостъргачът ще ви боде в очите много здраво.Евала на тоя пич, нека го построи.

 48. 48 Профил на Бай Вичо
  *****
  Неутрално

  В тази част на морската градина има някакви грозни бараки, в които продават гранясала цаца и гнусна супа. С този небостъргач нещата стават необратими.Целият район ще се промени. А един декар площ/толкова е теренът/ не може да застраши екологичното равновесие.

 49. 49 Профил на Бесен идиот
  *****
  Неутрално

  А сиктир на всички бе...завиждате нали.Да се бяхте сетили вие да намерите кредит, да купите парцел, да направите проекти, да се борите две години с бетонните кратуни в Бургас и в цялата страна, за да ги убеждавате, че това е бъдещето. Небостъргачът приляга на град като Бургас.Имаме най-голямото пристанище, най-големия залив, най-пияния кмет...във всичко сме най.
  И футболът ни пак ще се върне в А група.

 50. 50 Профил на арх.Твърдоглавов
  *****
  Гневно

  Къде са бургаските архитекти-най-върлите противници на проекта и най-големите умове на соцстроителството-панелкие!Научени да мислят еднотипно,а най-добре изобщо да не мислят,те нямат доблестта да признаят,че докато 40-50 години са защитавали нещо,което днес всички отричат,технологиите са се развивали.И ако на тяхната възраст трудно се възприема новото,то тези, които сравняват котленските къщи с Манхатън,са направо смешни.Защото оградата на една такава къща е по-стара от самите САЩ.Обаче хората трябва да гледат напред,иначе защо да се разглезваме с лукса на котленските къщи,като преди това прадедите ни са живели в наколни жилища, а по-преди-в пещери!Така че, НАЗАД КЪМ ПРИРОДАТА)))

 51. 51 Профил на Niya
  *****
  Весело

  Grandioznite idei vinagi sa sledvni ot protivore4ivi mneniya i komentari, o ste4enie na vremeto se zabraviat i ostavat samo polovitelnite vpe4atleniya. Ideyata e ynikalna za Bulgaria, izklu4itelno novatarska. Poslovi4no e zakostenialoto mislene na Bulgarina i imenno idei kato tazi sa nujni za da izrastnem nad nego. Burgas e kraimorsko grad4e kato mnogo drugi, no obediniavaiki v edno tradicii, avtenti4na priroda i moderna arhitektura 6te pridobie ynikalen i po - atraktiven vid. Nujni sa imenno takiva idei i hora dostata4no smeli da sledvat me4tite si.

 52. 52 Профил на anonimen
  *****
  Неутрално

  MILI XORA,toku-shto prochetox vsichikite 51 komentara.Tova,koeto mi mina prez glavata e zashto se delite? - burgazlii,varnenci,sofianci....Vsichki sme balgari.Zashto niakoi ot vas govoriat sas zavist i nepriazan za xora ot drug grad?Kakvo znachenie ima ot koi grad si - balgarin si,imash pokriv nad glavata si,imash xliab da iadesh.Niama smisal v tazi nadprevara koi ot kade e.Dosega ot jivota mi v chujbina (ot Varna sam),ne sam vidiala nikakvi podobni konkurencii - az jiveia v po-xubav grad.Vseki grad ima kakto polojitelni,taka i otricatelni strani,i vseki sam izbira kade da jivee.Zatova mislia che e po-dobre da sme dovolni ot tova,koeto imame i da si jiveeme shtastlivo,i kato vsiako sashtestvo da se stremim kam podobrenie.Evala,che vse oshte ima xora,koito presledvat celite si,ne samo za sobstvena oblaga.Ne go poznavam iniciatora na proekta,no ot prochetenoto do tuk razbiram,che toi ima dostatachno,za da jivee mnogo dobre v BG.I ot proekta mu bixa mogli da se vazpolzvat i drugi balgari,za da podobriat polojenieto si - novi rabotni mesta i t.n.Balgaria e mnogo krasiva strana - i moreto i paninite,molia vi,ne ia delete po gradove.Pred sveta e predtsavena kato edno cialo.Jelia vi vsichko nai-xubavo i po-malko zloba v sarcata.

 53. 53 Профил на bai mangal
  *****
  Весело

  ideiata mi dopada i ako naistina se realizira bi bilo 4udesno za6toto Burgas e lubimiat mi grad.svarzvam go nai ve4e s morskata gradina i tozi nebostarga4 bi se vpisal dobre ako se hapravi kongresen centar s muzei.po-dobre hubava i dobre poddarjana sgrada otkolkoto kapan4eta i dr,orientalsi izpalnenia.za sajelenie evropeicite v BG sa mnogo po-malko ot ORIENTALCIE i spavat vsiaka dobra ideia

 54. 54 Профил на скептик
  *****
  Неутрално

  А бе нищо няма да стане с този небостъргач, ще видите!
  Има и хора, които ще излязах на жива верига срещу строителите, ще видите!

 55. 55 Профил на Столичанин
  *****
  Неутрално

  Най-напред искам да променя това Бургас да не е морски град №2. От дете ме боли, като слушам, че Варна е морската столица на България. Там винаги е поне с 2 градуса по-студено от Бургас. Тук има по-добри климатични и природни дадености, по-добрите морски курорти са край Бургас. Крайно време е да превърнем Бургас в морската столица", заканва се Стойновски.

  Човек от малак избива комплекси към Варна!

 56. 56 Профил на Mihail
  *****
  Неутрално

  Hora,pomnete mu dumata na 4oweka.Varna nqma da bude morskata stolica sled nqkolko godini.6te widite.No vsqko ne6to s vremeto si.vSi4ko si ima krai.

 57. 57 Профил на Столичанин
  *****
  Неутрално

  Ало Бургазлиите стига сте мечтали.Четете другите статии за Варна във вестника и ще разберете, че има много да гоните Варна. И върху един декар не може да се построи небостъргач.

 58. 58 Профил на Мефисто
  *****
  Неутрално

  Мераклиите за жива верига би трябвало вече да са разбрали,че това отдавна не впечатлява никого.Пък журналистите отдавна ги разконспирираха-едни и същи хора се включват в тях и са обединени не от обща кауза(много от тях при интервю не знаят за какво са там),а от желанието да направят калабалък.
  Но ако все пак наистина милеят за Бургас и за да не загубят форма,бих им дал една идея-що не вземат да спретнат една жива верига против намерението на Ники Василев(варналия) да тропоса бургаското летище към варненското,да го направи второстепенно и печалбата да отива във Варна.Направят ли го,току виж пак ги дали по телевизора.И тогава отново ще се почувстват значими,дори само за миг,а неудачниците ще са други.

 59. 59 Профил на съперник
  *****
  Неутрално

  Бургас винаги са го управлявали селяни, такива са и депутатите му
  а бургазлии са продажници. Иначе ще избират ли всички лидери на продажни партии все от Бургас - ами погледнете списъка - Първанов, Станишев, Доган... Сега пък Мони Паси ги баламосва, че като го изберат за кмет, ще седне на стола.
  Затова Бургас ще диша винаги праха след Варна.
  Особено като му забият петролопроводите, само един танкер да се гътне му е достатъчно!

 60. 60 Профил на Мефисто
  *****
  Неутрално

  Знаеш ли,непознати приятелю,колко си прав!В написаното от теб не личи злоба към града ни и към нас,а вярна преценка на ставащото тук в последните години.И подсказваш на всички кога се прави промяна-когато имаш право на избор,а не след това.Да,но за първото трябва разум,а де го този разум!Подсказваш и на ония с веригите-що не клекнат в началото на тръбопровода и да го стопират?Знаеш ли защо? Защото не е проект на някой местен,успял да ни надскочи и не се налага да си брои стотинките до заплата.
  Паси ще стане кмет на Бургас,когато аз стана областен!Ама де да знаеш-виж по-горе:за разума

 61. 61 Профил на Съперника
  *****
  Неутрално


  пак ли приказката за кучето и кервана?

 62. 62 Профил на ???
  *****
  Неутрално

  Овце бургаски, проблема не ви е една сграда, в момента най-голямата опасност за града са петролопроводите, особено този попадащ в ръцете на рускат сган.
  Мефисто,
  трудно ще протестират в началото на нефтопровода защото той ще е направо в морето, точно срещу плажа, да му се наслаждават всички докато се къпят в черна вода.

  бургаските тъпаци никога не са знаели кога и срещу какво да протестират и винаги са били бутани в грешната посока. Така е и с този т.н. небостъргач, решихме си всички проблеми тръгнахме срещу една сграда да се зверим.
  Града се обгазява денонощно, целия е съсипан от безразборно строителство, управилява ни кмет алкохолик, който за цялото си управление не е привлякъл никакви инвестииции, икономиката на града се съсипва целенасочено, ето по-горе споменаха и за управлението на летището, това вече дори е сторено, сега и нефтопровода. Тръгнали срещу една сграда да се бунтуват селяндурите.
  Града е обграден от промишлени гиганти но мизерства, ето скоро и за родилното даваха в какво състояние е въпреки че е най-голямото родилно отделение извън София. Защо срещу това не се бунтувате селяни прости.
  Варненци да не се пенят много, града им винаги е водил паразитно съществуване.

 63. 63 Профил на anonimen
  *****
  Весело

  dano ima pove4e takiva biznesmeni... da pravjat ne6o zna4imo i za grada i za stranata, vlizal sum v mnogo nebostrga4i - strahotno 6e e da ogleda6 celia grad, moreto i kurortite ot pti4i pogled

 64. 64 Профил на biznesmen
  *****
  Неутрално

  Бургас е уникален град с неповторима атмосфера и отстрани прилича на Ню Йорк.Уникални сте Бургас да сте живи и здрави всичките.Няма такъв град в България с такова излъчване.Най-голямото летище и пристанище сте все пак.Кефите ме

 65. 65 Профил на ИЛИЕВ
  *****
  Неутрално

  Не сьм нито от Бургас или Варна а от София.Бях офицер в този регион и от видяното мога на младите да кажа следното:
  -Вьв военно стратегическо отношение Варна е резерв и починена на щаба намиращ се в Бургас.Това е преценено много прецизно както от Москва така и от Пентагона/Пустинна буря/
  -Икономически При Тато Един гражданин на София Град даваше эа нац.икономика_10280 лв.Варна 8600.Пловдив 5600 лв Бургас 28650 лв.!!!
  Залива на Бургас и трите еэера Плюс Поморииското са предпоставка эа суперпристанище.Системата от канали м/у тях са следващите инвестииции.Това е предпоставка эа МЕГАПОЛИС започващ от Св.Влас до Синеморец носещ името БУРГАС.Сл.Бряг ще приюти до 2020 г. над 2 мил. души.
  Стотиците милярди които почнаха да се исипват основно в Бургаския регион дават изводите че около 2050 година тук ще живеят многонационално милионно население.

 66. 66 Профил на Столичанин
  *****
  Неутрално

  Нямам какво да сравняваме само да се разровим в Бизнес новините в Морски Дневник. Вижда се каква разликата.
  За 2006 Варна се нарежда на второ място след София, по реализирани приходи.
  http://www.dnesplus.bg/Business.aspx?f=102&d=152652
  Министерство на регионалното развитие и благоустройството в ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА“РЕГИОНАЛНО РАЗВИТИЕ” 2007-2013.На стр.31 Посочва, че Варненският агломерационен ареал заема второ място по отношение на темпове на растежа, следван от Старозагорския.


 67. 67 Профил на Столичанин
  *****
  Неутрално

  ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА“РЕГИОНАЛНО РАЗВИТИЕ” 2007-2013
  http://www.mrrb.government.bg/docs/doc_595.doc

 68. 68 Профил на Бургаски
  *****
  Весело

  Столичанин,ако въобще си такъв,сайтове и линкове колкото си искаш мой човек.И Стара Загора не е критерий за Бургас по каквото и да е.Верно ли старозагорска област,включваща един горе долу голям град(СЗ),Казанлък,Раднево,Глъбово,Нова Загора и други си някакви селца,да се сравнява с област Бургас(най-голямата по площ),която включва:Бургас,Созопол,Помрие,Несебър,Слънчев бряг,Приморско,Обзор,Дюни и колко още курорти и красиви места.Имат една Марица-Изток и това е дето ги обгазява толкова пъти.С намалящо население и кво ли още не,не ми я сравнявайте с БУРГАС щото не може да ни стъпи и на малкия пръст.Нямат си нито най-голямто летище и пристанище,нито нищо.Варна много ясно че е критерий за Бургас но не и някои друг,особено град с намалящо население като стара загора.

 69. 69 Профил на Lokyme
  *****
  Весело

  Здравейте всички от форума! Хайде да спрете да се джавкате кой град е по велик, защото започвам да се съмнявам че това противоречие умишлено бе подадено, за да се избяга от основната тема - Небостъргача.Нека човека да си построи сградата - няма лошо, дай боже всеки му, а че е позиционирана в Бургас ме радва, защото това ще е първото си по рода съоръжение извън София и тогава ще спре да се гледа на градове като Бургас и Варна(от където съм и аз), като на "провинционално" ориентирани в мисленето си общини.Мисля че и двата града имат стойности, а и имат какво да покажат, защото имат перспектива за развитие и достатъчно будно финансови субекти, оито да го реализират. Лек и спорен ден на всички!

 70. 70 Профил на Ивета
  *****
  Неутрално

  Не мога да разбера едно нещо ,въпроса е "Славата на небостъргач?" а вие го обърнахте на обиди за Бургас и Варна ... Какво значение има къде ще се строи ,дали било в Бургас или във Варна ,важното е че ще го има ,и ще имат доста свободни места за работа ,стига сте плюли тези градове ...
  както Варна плюе Бургас ,така и Бургас плюе Варна ..
  нормално е да има конкуренция между градовете ,и логично е че Бургас искат да са първи ,защото виждат че Варна напредва .... аз съм от София по принцип ,сега чакам отговори от типа "селянка" "булгурка" и т,н ...не ми дреми
  казвам това което си мисля ,) айде успех с небостъргача

 71. 71 Профил на valq
  *****
  Неутрално

  тоя е пален мошенник! доло измамниците!!!!1

 72. 72 Профил на аз
  *****
  Неутрално
 73. 73 Профил на Мануела
  *****
  Неутрално

  всички който са написали нещо лошо са тъпи защото в небостъргачите няма нищо лошо

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK