Дере в Камено се превръща в парк

Старото корито на река Айтоска в участъка на град Камено, което беше затлачено от отпадъци от миналогодишните порои, ще се превърне в уникален парк. За целта местната община стартира проект по програма ФАР на стойност 312 185 евро. "Това е най-мащабният проект, печелен досега от община Камено. Освен че с него ще се благоустрои градът, той съществено ще допринесе и за подобряването на екологичната обстановка в района", каза кметът Димитър Которов.


Засега Камено е единствената община в Бургаска област, чийто проект е одобрен по програмата на ЕС. Проектът предвижда заустването на дерето и изграждане на дъждовен канал. "На практика реализирането на проекта ще реши основен проблем за града", коментира Которов.


Последните наводнения нанесоха сериозни поражения на десетки жилищни сгради в близкия до комбината "Лукойл Нефтохим" град. Сериозен проблем беше и натрупването на растителни и битови отпадъци, което създаваше проблеми в града при всеки по-обилен дъжд.
Сега дерето ще бъде реконструирано в две части. В първата ще бъде изграден дъждовен колектор, в който ще се вливат всички води от крайречните терени. Втората част, която е в близост до жилищните блокове и училището в града, ще бъде преустроена в красив парк с алеи, велосипедни зони и екзотични дървета.


Проектът е изготвен от общинската администрация. Негов изпълнител е ЕТ "Аква проект" - Бургас. Той трябва да приключи до 18 месеца. Осъществяването му вече започва с почистване на дъното и ограничаване до минимум на притока на води до коритото.


Общо 155 общини в страната са кандидатствали след наводненията миналата година по този проект на ФАР пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Община Камено е една от одобрените общо 44 общини от цялата страна. Общата стойност на всички отпуснати средства за проектите в страната е 12 млн. евро, съобщи заместник-министърът на МРРБ Димчо Михалевски.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK