Делфинариумът ще бъде разширен

След приключването на проекта съоръжението ще има външен басейн и миниаквапарк

Делфинариумът в Морската градина на Варна ще бъде основно ремонтиран, каза за "Дневник" регионалният мениджър на "Феста холдинг" АД за Североизточна България Васил Василев. Компанията стана собственик на съоръжението, след като придоби активите на бившия комбинат за търговия и услуги "Лазур". За да бъде извършен ремонтът обаче, задължително условие е да бъде построен резервен басейн. Идеята ще бъде подложена на публично обсъждане на 15 ноември. Новият басейн ще бъде с родилна част, каквато в момента в комплекса липсва. Той ще е открит и с размери, достатъчни за нормалното отглеждане на делфините. Новото съоръжение ще бъде готово до юни 2007 г. То ще бъде разположено вдясно от сегашната сграда върху терен, собственост на "Феста холдинг". Проблемът в момента е, че сегашното морално старо покритие, сегашният басейн не позволява животните да бъдат отглеждани според европейските изисквания. Това прави обновяването повече от наложително.


При пускането на резервния басейн в експлоатация в него ще бъдат преместени петте делфина, които в момента обитават Делфинариума. Едва тогава от "Феста холдинг" ще пристъпят към основен ремонт на сегашната сграда. Басейнът в нея ще бъде изграден наново със съвременни строителни материали. Ще бъдат подменени филтрите и инсталациите и ще бъдат укрепени бордовете на съоръжението. Заради бързината при построяването на Делфинариума преди 22 години мазилката по бордовете се рони от години и стана причина за смъртта на едно от родените във Варна делфинчета. Замисълът на реконструкцията включва и обновяване на залата. Капацитетът й няма да бъде променян и в бъдеще тя ще остане с 1134 места. Ремонтът ще продължи няколко месеца. Вече обновените зала и басейн ще отворят врати през високия туристически сезон.


Според предварителните оценки инвестицията на "Феста холдинг" ще надхвърли 1 млн. евро. Точни разчети засега не са правени. Причината е, че заради особения статут на строителство в Морската градина процедурата по изработване на подробен устройствен план (ПУП), издаването на виза за проектиране и строително разрешение за частни инвеститори е много усложнена и продължителна, посочи Васил Василев. По думите му "Феста холдинг" вече е възложила изработката на ПУП на арх. Бранимир Карагеоргиев.


След изграждането на малкия открит басейн, около него ще бъде обособен своеобразен аквапарк с амфитеатър с 400 - 500 места и детски кът. Зад сцената ще бъде вдигната и малка сграда, която ще бъде свързана с основната посредством подземен канал. Плановете на "Феста холдинг" са в новата част да бъдат настанени майките с новородени делфини и те да имат по-близък контакт с детската публика. Впоследствие същия басейн би могъл да се използва и за други атракции като дресура на тюлени от вида котик или калифорнийски морски лъвове, които могат да бъдат видени в повечето делфинариуми по света.


Варненският Делфинариум е единственият на Балканите. Открит е през 1984 г., а при изграждането му е използван италиански проект. В момента в него живеят пет делфина, от които два са родени във Варна. Те са атлантически, бутилконоси, от района на Карибско море. Годишно Делфинариумът се посещава от около 200 хил. души, от които близо 60 процента са чужденци. Басейнът, където се извършват представленията, е с размери 12 на 15 метра и дълбочина 6 м. Водата за него се взема от дълбочина 3 метра на 80 м от брега. Тя се доставя до делфинариума през специален тръбопровод и помпена инсталация. Водата циркулира непрекъснато в затворен кръг през система от филтри, а дезинфекцията и избистрянето й става автоматично.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK