Завод "Черно море" ще изнася радари за арабските страни

Специален радар и брегови радиолокационни системи за наблюдение и контрол договаря за износ в арабския свят варненският завод "Черно море" АД. Това съобщи изпълнителният директор на дружеството Петьо Милков.


В момента заводът извършва модернизация на речния си навигационен радар, както и на наземния радар за близко разузнаване и охрана. Милков посочи, че за наземното локационно съоръжение се създава нов софтуер и по-модерен хардуер. На етап внедряване в производството е ново поколение от речния радар.


За първото полугодие на 2007 г. предприятието е изнесло речни радари за около 1 млн. лв. за Западна Европа, като износът спрямо миналата година се очаква да нарасне с 1.5 пъти, посочи Милков.
Компанията влага над половин милион лева годишно в развойна дейност. Според Милков държавата не само че не стимулира инвестициите в иновации, но и санкционира тези, които ги извършват. "Върху средствата, които плащаме на конструкторите и инженерите за развойна дейност, внасяме данъци и осигуровки", обоснова се Петьо Милков.


До 1997-1998 г. ситуацията е била по-различна, като тази дейност се е финансирала под формата на безлихвени заеми от специален фонд към Министерството на образованието и науката.


Като член на Сдружението на българската отбранителна индустрия в началото на месеца "Черно море" АД, се присъедини и към европейската асоциация на предприятията от този бранш. Предстои в най-скоро време да бъдем включени в научни и технологични програми, както и да развием интензивни кооперативни връзки с водещите компании от отбранителната индустрия в Европейския съюз, заяви Милков.


Варненският радиозавод е специализиран в разработката и производството на сложни изделия и системи с военно и гражданско предназначение. Предприятието произвежда наземни радари за близко разузнаване и охрана, брегови радиолокационни системи за наблюдение и контрол, морски и речни навигационни радари, както и радари за обзор на летателното поле, модулни механични конструкции за диспечерски центрове.


Заводът е подизпълнител на системата за контрол и управление на корабоплаването на "Морска администрация". В момента в предприятието работят около 500 души. Търсят се допълнително над 20 инженери. Средната работна заплата е 350 лв.

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на царете на HighTech-a
  царете на HighTech-a
  Рейтинг: Неутрално

  Ето как се прави високоефективно, най-високотехнологично производство. Цитат: ".Търсят се допълнително над 20 инженери. Средната работна заплата е 350 лв."
  Хвала на инженерите-етусиасти!

 2. 2 Профил на венцислав
  венцислав
  Рейтинг: Гневно

  всичко казано от петьо милков е лъжа ,той е лъгал и пред добрин митев ,че ще запази завода с персонал от 1500 души със средна заплата равна на четири минимални заплати за странана .а вижте какво прави в момента -разпродава държавното имущество а парите ги изнася на сметки на сина си в гърция и германия.с цялата си наглост назначи сина си направо от студентската скамейка на заплата от 800 лева.нека да бъде проклет заради средновековната експлоатация на персонала си ,защото за да получиш 300 лева което е максимума в завода трябва да работиш и в събота и в неделя .областната инспекция по труда си мълчи понеже всеки месец директорът на радиозавода купува билети за опера и ги дарява на оит-варна

 3. 3 Профил на Сина на Петъо Милков
  Сина на Петъо Милков
  Рейтинг: Неутрално

  Господине, моля да ми кажете номерата на сметките ми в Германия и Гърция, понеже аз не ги знам. Ще ви бъда благодарен! 800лв. на месец никога не съм вземал, а първите 2 години, в които работих в "Черно море" АД, заплатата ми варираше между 180 и 250лв. И последно, Петъо Милков не разпродава държавна собственост, защото в "Черно море" АД такава няма. Преди да пишете глупости, потърсете малко информация, а не слушайте клюки и вътрешно-фирмен фолклор. Говореше се, че карам и чисто нов джип, докато философите не видяха, че той всъчност е Шкода Фелиция. Глупците няма да се свършат!!

 4. 4 Профил на dmilkov
  dmilkov
  Рейтинг: Неутрално

  Господине, моля да ми кажете номерата на сметките ми в Германия и Гърция, понеже аз не ги знам. Ще ви бъда благодарен! 800лв. на месец никога не съм вземал, а първите 2 години, в които работих в "Черно море" АД, заплатата ми варираше между 180 и 250лв. И последно, Петъо Милков не разпродава държавна собственост, защото в "Черно море" АД такава няма. Преди да пишете глупости, потърсете малко информация, а не слушайте клюки и вътрешно-фирмен фолклор. Говореше се, че карам и чисто нов джип, докато философите не видяха, че той всъчност е Шкода Фелиция. Глупците няма да се свършат!!

 5. 5 Профил на koko
  koko
  Рейтинг: Неутрално

  аз знам много детаили за радиозажода и мога да докайа 4е гн. Милков бе назначен единствено и само да досрине завода. а относно сметките ти сине негов то би било лесно да се докайе ако в Вългариа имаше реално деистващи иконом полоция и съд. разбирасе че не може никои за сега да открие сметките ти и на хората около вас нали за това са скрити. Глупав отговор

 6. 6 Профил на Автор
  Автор
  Рейтинг: Любопитно

  Тоя завод има ли го още??? телефоните му не отговарят???

 7. 7 Профил на павлина
  павлина
  Рейтинг: Весело

  Сина на Милков да не се прави на ощипана девица.Всеки в завода го знае какъв некадърник е и как не се спира от безполезни командировки с баща си .Той заедно с баща си ще дава рано или късно отговор на комисията Кушлев за номерата на банковите си сметки.

 8. 8 Профил на гана
  гана
  Рейтинг: Неутрално

  Тя и жената на Милков не можа да го изтрае понеже за разлика от мъжа си вярва във Божийте заповеди.

 9. 9 Профил на михаил
  михаил
  Рейтинг: Неутрално

  До сина на Милков
  Даниеле,баща ти пое в ръцете си един работещ завод с персонал от 2800 работници натоварени с работа.Този завод включваше Механичен ,Монтажен ,завод във Карнобат,почивни станции,заводска детска градина в район Младост ,почивна станция на спирка Марек и много други територии на обща площ 750 декара .Сега след хишническото разпродаване на заводски територии от баща ти вследствие на тоталната му некомпетентност и неспособност да управлява повереният му държавен капитал заводът се е свил до своя абсолютен минимум с 58 декара прилежаща площ.Горе на небето има един ,който рано или късно ще накаже този безочлив крадец на държавно имущество.Във Вашето семейство трябва да Ви горчи всяка троха която изяждате ,защото тя е напоена с потта и кръвта на хората,които съграждаха този завод с усмивки и с радост в очите.

 10. 10 Профил на анка
  анка
  Рейтинг: Неутрално

  извинете,че чак сега се включвам и аз.напълно подкрепям венци той казва чистата истина.целият завод знае ,че синчето е безподобно леке .това синче даже се гнуси да седне с работниците да обядва и всеки ден си отива в къщи да се храни.даниелчо беше назначен със стартова заплата като на ръководител на направление и с измислени командировъчни прибира между 800 и 1400 лева всеки месец.това момченце не е ходило и в казармата защото баща му почерпва където трябва.абе пълен некадърник на баща си се е метнало.така ,че да си мълчи и да чака комисията кушлев.имам сведения че тези от комисията правят каквото трябва.

 11. 11 Профил на до даниел-сина на милков
  до даниел-сина на милков
  Рейтинг: Гневно

  защо лъжеш като най-дъртият циганин бе даниеле за да те оборя ти давам номера на джипа на баща ти крадец и мошенник СА 7431 НА и номера на вана ли не знаеш.дано се задавите с откраднатите пари,дано втори път този крадец да не оцелее като случая на магистралата.говори се ,че е помогнал на няколко души от охраната да отидат в по-добрият свят с помощта на бай петко изживяващ се като побойник-изпълнител на мокри поръчки нищо ,че и той работи в отдел охрана.времето в което баща ти ще отговаря пред съдебните органи наближава,а след това ще има работа и комисията кушлев,нейната работа ще бъде дълга и ползотнорна.

 12. 12 Профил на Даниел
  Даниел
  Рейтинг: Неутрално

  Тук виждам хора, които въпреки, че не могат да пишат грамотно, имат идеи как да бъдат изпълнителни директори на средно големи фирми. Браво на вас! Винаги отстрани е много лесно да се дават съвети. Колкото до моята скромна личност, да заповяда г-н Кушлев, да намери тайните ми сметки, че поне и аз да науча номерата и банките, където се намират... Не може да се открие нещо, което не съществува! Колкото до погнусата ми, мога да ви кажа само едно - не ме познавате лично, щом говорите така. А кадърността ми може да я преценява също само този, които работи рамо до рамо с мен. Мисля че тези, които са писали тук, не познават от близо нито мен, нито работата ми. Но щом ви харесва да хвърляте кал - продължавайте, аз не съм злобен и злопаметен човек.

 13. 13 Профил на Даниел
  Даниел
  Рейтинг: Неутрално

  Искам да отговоря и на Михаил и на Анчето. Михаиле, много пъти съм се опитвал да обеснявам на хора като теб, които живеят в миналото, какви са принципите на пазарната икономика, но те никога не са искали да ме разберат. Но нищо, ще опитам още един път. Когато Петьо Милков беше назначен за директор в "Черно море" АД, фирмата имаше огромен дълг, както към служителите, така и към кредитори и доставчици. Не един път завода е спесяван от идването на синдици, защото ако беше влязъл синдик, тогава щеше да стане страшно. Не може да се прави паралел с времена, в които завода е работел за една изолирана от останалия свят икономическа система. Тогава страните, които са били част от тази система, независимо дали искат или не, са били длъжни да купуват продукцията на фирми, които са част от нея. И така радиозаводът е изнасял големи количества радари. Един ден обаче тази система рухва и фирмата се изправя пред предизвикателствата на реалния свят. Започва да се конкурира с фирми, които имат 60000 работници, от които 15% инженери (напр. френската ТАЛЕС). Тези фирми имат огромен капитал и стабилна подкрепа от собствените си държави и затова имат възможности да създават много по-добри продукти. В тези условия "Черно море" АД не може да продължи да има същите пазари и следователно не може да си позволи и същото количество служители. Такъв е случаят и с много други български предприятия. Дали искате да го разберете или не, това е реалният свят, а не този от спомените и мечтите ви, Михаил. Това съм го разбрал по време на "измислените ми командировки", Анче и Павлина. Защото на изложенията, на които участва "Черно море" АД, аз и останалите колеги, които представяме фирмата, търсим нови пазари, гледаме къде сме ние, спрямо конкуренцията и в каква посока трябва да работим, за да има "Черно море" АД по-голям пазарен дял. Искам също така да ти кажа, че сигурно защото съм некадърник, бях изпратен със стипендия по еропейската програма "Еразмус" от ТУ - Варна, за да си напиша дипломната работа в университет в Германия. Сигурно също защото съм пълен некадърник и леке, немският професор, които ми беше ръководител на дипломната работа, ми постави отлична оценка и ме помоли да остана да работя в университета. Относно казармата също така искам да знаеш, че повече от половината висшисти от моя набор също не са ходили, както и 100% от висшистите от следващите набори и затова не са нужни никакви "почерпки". Но естествено е много по-лесно да се пишат хули в Интернет, отколкото човек да си направи труд малко да попрочете и провери.
  И последно за анонимния господин, който е писал лично до мен - в първият ми комендтар от 27.12.2007 (датата я пише там!), съм цитирал слухове, че аз съм собственик на джип! Което разбира се е съвършено невярно! Колкото до цитираният 10 месеца по-късно от вас регистрационен номер, той е на автомобил скоро закупен, собственост на "Черно море" АД, който се използва за служебни нужди не само от Петьо Милков, а и от други служители на фирмата, в зависимост какво изисква работата в конкретния момент. А този ван е само някъде във фантазията ти! А за мокрите поръчки... Това е толкова нелепо, че който го е измислил, може да отиде да се пробва да пише сценарии в Холивуд. Току виж получил "Оскар".
  Повече няма да отговарям на подобни глупости, а само на интелигентни и аргументирани изказвания. Бъдете здрави и щастливи!

 14. 14 Профил на бивш колега от монтажен завод
  бивш колега от монтажен завод
  Рейтинг: Неутрално

  до даниел-маминото синче
  даниеле и ти като баща ти сте един дол дренки накратко вие сте едни безочливи лъжци, има само разлика в месторождението ви .баща ти е роден във виден партизански род от колибарското село дебели рът,и досега вашата къща е измазана с кравешки ....... и хоросан.понеже познавам баща ти от времето преди ти да беше заплануван ще ти кажа че още като млад спуснат от партията лъжеспециалист който беше тикан само и само да завърши висше и веднага го направиха партиен цехов отговорник .от там до член на градският комитет на бкп той се изкачи буквално върху другите че тахора от колектива.при гостуването на другарят тодор живков той все се тикаше най-напред само градското ръководство на партията да го забележи.питаш се как стана демократ ли ами много просто всеизвестно е ,че баща ти имаше своята бригадирска любов която на по-късен етап стана секретарка на добрин митев и по -насетне и депутатка.та именно тя заедно с един бивш председател на демократеческата партия написаха препоръка за баща ти до сдс
  и хоп от член на градското ръководство на бкп стана симпатизант и след това и член на демократическата партия.през това време се смени момчил вълков като директор
  баща ти и майка ти бяха в списъците за съкращения.имаше едно момче от подкрепа с голяма брада което искаше да се запазят максимален брой квалифицирани специалисти майка ти я съкратиха ,а баща ти го прехвърлиха в маркетинга .мене също ме съкратиха ,но сега не съжалявам за това защото ходих и работих в чужбина и отскоро вече съм се установил в българия
  понеже съм работил от създаването на монтажния завод който преди беше завод за манометри винаги при кратките си визити в българия съм се интерисувал какво става с бившият ми завод защо след като баща ти пое управлението през 1997 не го стабилизира запазил съм всички негови хвалебствени платени статии оказва се ,че той е лъгал както лъжеше когато играехме на карти в цеха и това е продължило във времета и той се е ошлайфал в лъжите си с цялата виртуозност на подлата си душичка.разрових се в официални докумунти и разбрах, че любимият ми монтажен завод е продаден на смешна цена по-малка от милион ,а след това е препродаден на сума от 27 милиона затова съм уверен ,че всички критики към баща ти са верни и уместни той така и лъжеше присъствуват 23 души на събрание ,а когато чете подписалите се се оказва ,че сме 75 души .значи той е направил номера на китайката написал е предварителен договор с прекупвачите и всичко е ок само че той е най -ок .ти не си служил войник скатал си се не ти прави чест да се оправдаваш ти не си никакъв мъж.брат ти също се е скатал понеже познавам и майка ти ще ти кажа,че тя е май единственият мъж в семейството ви .когато баща ти се молеше да го оставят в щатните списъци майка ти стана дистрибутор на орбит и обикаляше безспир ,а баща ти остана както всички наши колеги на една минимална заплата .но тойе чакал да дойде времето и го е дочакал продал си е живота на дявола за шепа сребърници.лично мое мнение изтъквам като човек живял в чужбина ,че не е редно и морално в една пробита от всякъде фабрика баща ти да те назначи от ученическата скамейка в звено с развойна дейност кокто ние я наричахме на времето.по наше време се преминаваше през всички съпътсващи дейности и чак след това се назначаваха като ученици за по 2 години на такава бройка но ти не си ходил в казармата и щом на обяд прескачаш и до вкъщи да ядеш от теб човек няма да стане.но да се върнем на баща ти моят колега това ,че един път ти отричаш без някой да те е питал ,че имаш джип а после след няколко рубрики виждам че дори са ти посочили и номера на джипа ти изведнъж се сещаш че тази кола е на целият завод интересно дали на джипа се возят и чистачките в завода .ти си лъжец ,лъжец си като баща си след като ти посочват фактите ти го удряш на увъртане и извинения типична черта на баща ти.да ти споделя една тайна под секрет започнете да си пишете чернови за обяснения примерно с какви средства сте се здобили с обширни земеделски площи апетитни местенца по кабакум на мили роднини и на вас самите .искам да ти кажа,че фирмата талес е като нашият бивш военнопромишлен комплекс така че въобще не я цитирай като база за сравнение мамино синченце .имайки пред себе си всички интервюта дадени от моят колега лъжльо баща ти в този момент заводът трябва да бълва по 290 радара на месец а този остатък на завода на гордите и кадърни специалисти по радиоелектроника не прави сигурно и толкова радари на година.затова ако си мъж откажи се от опеката на лъжливият си и безскруполен баща и отиди в регионалният отдел на комисията кушлев за да дадеш информация за източеният завод .направих си едно малко разследване по повод многото трагични случаи в завода след встъпването на баща ти в длъжност въобще не бих се учудил ако той е тръгнал с много то си пари да прави и това повярвай ми момче баща ти е способен на всяка мръсотия .той е готов да предаде всеки приятел ако от това извлича облага.присъединявам се към всички бивши и настоящи колеги от славният радиозавод нека всеки къшей хляб която ядат в семейството на петьо милков да им горчи защото е пропита с мъката на всички работници аз вярвам ,че има господ бог и той ще ги накаже да врят в пъкала во веки веков.нека откраднатото да изгори душите ви ,нека погубените от алчността ви сенки на бивши работници ви стряскват в съня ви проклети да сте во веки веков.

 15. 15 Профил на dmilkov
  dmilkov
  Рейтинг: Неутрално

  Аз съм Даниел. Самият факт, че седя тук с истинската си самоличност и име, а срещу мен седи един анонимен, озлобен, не информиран и може би пречупен от живота човек, трябва да говори, че аз не се притеснявам от това какъв човек съм или какъв човек е баща ми. И освен това искам да ти кажа, че нищо не знаеш за мен и изобщо не ме познаваш!! Колкото до всички лъжи, изписани тук - няма нужда да ги коментирам. Те или са плод на слухове, или лошо интерпретирани късчета информация, или откровена неистина. Освен това като гледам стила на писане на всички коментари, си мисля, че си говоря само с теб, анонимни бивш служителю на фирма "Черно море" АД. Не само че не се представяш с името си, а и пишеш коментари и от уж други личности, за да може някои случайно ако прочете цялата помия, която си изписал – неграмотно при това, да си помисли, че много хора мислят като теб. Всичко това ми изглежда доста жалък опит за манипулация от твоя страна, който се прави с единствената идея за лична облага или някакъв патологичен реваншизъм. Няма да пиша повече тук и да участвам в лошо скалъпената ти игричка. Бъди жив и здрав и дано намериш успокоение в някакви по-градивни каузи!!

 16. 16 Профил на dmilkov
  dmilkov
  Рейтинг: Неутрално

  Даниеле, не му се връзвай на този. Аз се досещам кой е. Работила съм с него и го познавам от едно време. Беше голям интригант и некадърник, затова беше и съкратен. Тези колеги, които те познаваме, знаем че си добро момче. Всички си спомнят, че когато баща ти ставаше директор, не бяхме вземали заплати с месеци, а сега макар и не големи ги получаваме редовно. А пък този да си говори каквото иска. Той не е мъж дори си каже кой е. Гледам го, че е писал коментари и на други статии за завода. Просташкият му стил се разпознава лесно, въпреки че се подписва с различни имена.

 17. 17 Профил на Пимко
  Пимко
  Рейтинг: Гневно

  Леле, колко мъка имало по този свят... И колко злоба...
  Що ли антиМилковистите забравят какво бе преди той да поеме потъващия кораб? Как си стояхме в къщи без работа и веднъж седмично идвахме на "спявка" за да чуем стария рефрен, че работа няма, и не се вижда на хоризонта?
  Що ли не се поогледат и видят де е сега "Черно море", де е ВАМО и де - "Елпром"... Милков искал да провали завода?!
  Що ли не ни кажат каква беше алтернативата ТОГАВА? И че имаше варианти всичко да иде за скрап, а да остане само монтажният цех на "Амонал" с 20 - 30 превилигировани "богчета", дето да сглобяват радари от части, изпратени в сандъци отнякъде?
  Май авторите на тая и аналогичните идеи не ги огря и сега тъжно гледат луната и си джавкат?
  Е, почешете си езиците, то това ви остава. А Радиозаводът ще го бъде. Колкото и да ви е тъжно.

 18. 18 Профил на 54шщеш5ктгиюш
  54шщеш5ктгиюш
  Рейтинг: Любопитно
 19. 19 Профил на дздццзцз;з;з
  дздццзцз;з;з
  Рейтинг: Любопитно

  То най-близките Ви вече са ви скроили шапка. Говори се ,че бургазлииката и величка са си копнали интересни документчета за всеки случай.Те флашките не заемат много място. ХА-ХА-ХА-ХА.Има и по-хитри от Вас.

 20. 20 Профил на hghgh
  hghgh
  Рейтинг: Весело
 21. 21 Профил на днпдзлм
  днпдзлм
  Рейтинг: Весело

  до новият псевдоним на петьо -дъвката .абе петьо-пимко що не земеш да поканиш журналисти на полигон езерото .нека да им стане ясно какво е твоето стопанисване.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах