"Булярд" влага 10 млн. евро в оборудване

Инвестицията трябва да доведе и до ръст на заплатите

Булярд корабостроителна индустрия" АД ще инвестира 10 млн. евро в модернизация на оборудването през тази година. Това съобщи председателят на управителния съвет на дружеството Димитър Желев. Половината от сумата вече е вложена, а останалата част ще бъде реализирана до края на годината. Експерти от една от най-големите японски корабостроителници ще консултират българските специалисти при избора на новите машини. Според Желев модернизацията на оборудването ще доведе до повишаване производителността на труда, което ще позволи от своя страна корекция в заплащането. В момента средната работна заплата в предприятието е 1000 лв., като добри заварчици и корпусници V и VІ разряд вземат 1000-1500 евро, посочи Желев. В завода доскоро работеха 50 украинци, които обаче напуснаха заради по-добри оферти за работа в Полша, призна Желев.


Корабостроителницата е изправена пред недостиг на близо 1000 работници, които трябва да бъдат наети за строителството на трите нови кораба на "Параходство Български морски флот". Договорът за това беше подписан през миналата седмица, а крайният срок за изпълнение на поръчката е 2012 г. Ще се търсят работници от чужбина, в това число и български корабостроители, които работят в момента в Литва, Малта, Норвегия, Франция и дори САЩ, посочи Димитър Желев. Освен за БМФ "Булярд" изпълнява в момента поръчки за "Индустриален холдинг България". В началото на месеца е подписан договор за строителството на два кораба за турската "Дилер шипинг". За още два големи плавателни съда е парафирано писмо за намерение с гръцката "Цакос шипинг енд трейдинг". До 2012 г. пазарът е зает, коментира председателят на УС на дружеството.


За проектирането на кораби "Булярд" създава съвместна фирма с една от най-големите компании в тази област, норвежката "Вик Сандвик", съобщи Желев. В новото дружеството ще работят 30-те души от дизайнерското бюро на корабостроителния завод. Като мотив за създаването на новото дружество Желев изтъкна конюнктурата на пазара, която благоприятства развитието на отрасъла.
--------------------
Кандидатите за БМФ станаха 23


Кандидат-купувачите за 70% от капитала на "Параходство "Български морски флот" ЕАД, купили документация за участие в конкурса за приватизация, са 23. Това съобщиха от Агенцията за приватизация. Крайният срок за покупка на информационните книжа изтече на 20 август. Закупилите конкурсна документация имат право да продължат в следващите етапи на конкурса. До 24 август може да бъде поискано разяснение по конкурсната процедура и отправяне на запитвания. Срокът за представяне на документация за допускане е 10 септември. Издаването на сертификат за регистрация и купуване на информационен меморандум може да бъде направено на 28 септември, а крайният срок за подаване на предварителни оферти изтича на 18 октомври.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на експерт
    *****
    Неутрално

    с тази мижава инвестиция еж бабо да порастеш да изкараш кътни зъби.с трици маймуни не се ловят -в добрите корабостроителници заплащането е от 4500 евро/месец нагоре.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK