Започва онлайн обучение за брокери

Агенции за недвижими имоти искат лицензиране на бизнеса

До дни тръгва специален сайт за обучение на действащи брокери. Това стана известно по време на дискусия за проблемите на бизнеса с недвижими имоти, подготвена и проведена в Бургас от екип на интернет портала www.imoti.net


Регистрацията в сайта ще става чрез специална форма и проверка на попълнените в нея данни, така че начинаещи брокери няма да могат да го ползват, обясни един от инициаторите на новия частен формат Амброзио Йорданов. Сайтът ще има и форум за диалог, където ще се обменя информация за необходимостта от квалификация. В него ще бъдат поместени още съвети и библиотека. Ще бъдат публикувани и самите обучителни форми за брокери - първо, второ и трето ниво, и за управители на агенции. В лекциите ще бъде включена цялата психология на сделките. Обучението ще бъде свързано с психологически тестове и сценарии за допускане до следващо ниво. Сайтът е в подготовка от 2002 г., а нуждата от обучени кадри - по-голяма от всякога, обясни още Йорданов.


Според Маргарита Лазова от www.imoti.net само 6% от осъществените сделки в България са станали чрез интернет. Най-голям дял се пада на София, следван от Бургас и Стара Загора. Тенденцията е за увеличаване на онлайн сделките чрез портали подобни на http://www.imoti.net/, който има над 15 000 посетители ежедневно и предлага информация от над 1190 агенции, заявиха от екипа на специализирания сайт. Оттам смятат, че авторитетът на интернет бизнеса у нас ще се вдигне след повишаването на доверието в брокерите. Това може да стане след лицензирането на агенциите и работещите в бранша според изискванията на ЕС, залегнали в Резолюцията на Европейския парламент от 21 юни 2007 г.
Представителите на "Явлена" и други фирми за недвижими имоти реагираха против нелоялната конкуренция в бранша и всякакви опити за незаконни манипулации, спекулации и измами. "Прекупвачи вземат офертите от строителите и пускат обявите с граждански телефони. Така, от една страна, се оскъпяват жилищата, а, от друга - това са безконтролни пари, за които не се плащат данъци", коментира регионалният директор на "Адрес недвижими имоти" Ангелина Иванова. Според нея предпоставки за този нерегламентиран пазар създават именно строителните фирми. Цитиран беше случай на продаден у нас имот за 300 000 евро на австриец, който пристигал на уречения адрес и намерил там само строителен фургон. "Брокерът" вече бил неоткриваем.


В Румъния с нормативна уредба агенциите вече са редуцирани до 3% от досега действащите и голяма част от сивия сектор е реално извън закона, стана ясно по време на срещата.


Поканените на дискусията представители на мениджмънта на компании от бранша в Бургас и областта се обединиха около мнението, че за да се развива в правилна посока, бизнесът с недвижими имоти трябва да бъде либерализиран и кодифициран според изискванията на европейските директиви.


Обсъдиха се възможностите за членство в браншова организация, която да защитава интересите на лоялните брокери. В изказванията си бургаските професионалисти от бранша отделиха внимание на повишаване бързината и актуалността на информацията в мрежата и предоставянето на възможности за достъп до нея от всеки потребител независимо от неговите възможности за информиране.


Екипът на http://www.imoti.net/ подготвя провеждането на Национална кръгла маса с международно участие, на която да се очертаят параметрите за кодифициране и правна регламентация на бизнеса с недвижими имоти.

Ключови думи към статията:

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ivan
  Ivan
  Рейтинг: Неутрално
 2. 2 Профил на най-важното
  най-важното
  Рейтинг: Неутрално

  Научете ги да не лъжат !

 3. 3 Профил на дед
  дед
  Рейтинг: Неутрално

  Всичко това са празни приказки!Ще ги обу,чавате ама можеш ли да му подсигуриш нормална заплата?В тия брокери какви ли нема?Ма не ме карай а се смеем!Това са хора от кол и въже, като хванати от гората.Тия агенций дето с лопата да ги ринеш нали до последно му трепериш да те не минат с имота или с парите.Иначе статията добре сте я засукали може некъде и да мине!

 4. 4 Профил на OT офис за недвижими имоти
  OT офис за недвижими имоти
  Рейтинг: Любопитно

  Приветсвам решението за обучение, независимо дали е онлаин или стандартно . Крайно време е да има грамотни хора/ "брокери" на пазара . Непрекъснато чета обяви за работа на брокери и в обявата : "...може и без опит ".Нормално ли е това?
  Дали и другите мениджъри мислят като мен?
  Не отдавна и аз пуснах подобна , но не за да съм на пазара,в далаверата на всяка цена. Търся млади , които не са работили в агенции - за да си ги обуча . И ще го направя . Тази инициатива може само да ми е от помощ .
  Крайно време е да започне регламентирането на дейността - да има правила. И правилно започва се с обучение от най-ниските нива .

  С доверие към www.imoti.net
  Очаквам обучението

 5. 5 Профил на Tsanka Krasteva
  Tsanka Krasteva
  Рейтинг: Любопитно

  Очаквам повече информация за онлайн обучението и за лицензирането.Кой ще го прави?

  Cvete
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK