"Сити инфо гайд" удвои тиража си по Черноморието

Безплатните справочници са официални пътеводители на повечето общини

Рекламно-издателска къща "Сити инфо гайд" удвои тиража на справочниците си за Черноморието, каза за "Дневник" регионалният мениджър Людмила Спирова. Изданията Varna City Info Guide и Bourgas City Info Guide се разпространяват от четири години. Започнахме с тираж от около 50 хил. броя. Прогнозата ни е, че през 2008 г. тиражът на всяко от изданията ще надмине 125 хил. броя. Периодичността във Варна е три книжки през активния летен сезон, а в Бургас изданието излиза веднъж годишно.


По думите на Спирова от 2008 г. варненският справочник ще излиза четири пъти. Амбицията ни е издателската къща е да стане безплатен официален гайд на Варна. Вече имаме договорка с община Бургас, чийто гайд ще има две версии - българско-руска и втора на английски и немски език. По подобен начин "Сити инфо гайд" вече няколко години е официален справочник и на общини като Шумен, Несебър и Каварна. Запитвания има и от още няколко морски общини. В списъка до момента влизат Шабла, Созопол и Балчик.


Пътеводителите на "Сити инфо гайд" се разпространяват на всички основни точки в градовете, уточни Спирова. Това са хотели, информационна бюра, рент-а-кар офиси, представителства на авиокомпаниите, бизнес центрове и др. Според Людмила Спирова клиенти на справочниците са не само туристи, но и бизнесмени и всички дипломатически мисии в страната.
Заради голямото съсредоточие на определени национални групи туристи от тази година част от тиража на морските издания на "Сити инфо гайд" може да излязат и на румънски и руски език. Сега те се печатат основно на немски и английски. Според Спирова опцията зависи от интереса на туроператорите и собствениците на хотелски комплекси.


Концепцията на Varna City Info Guide и Bourgas City Info Guide е да улесняват максимално избора на чуждестранните бизнесмени и туристи. Целта е да предлагаме само специално подбрана информация за свободното време, както и общи бележки за градовете и забележителностите около тях. Изданията обхващат освен Варна и Бургас като центрове, но и всички доказали се във времето обекти по северното, респективно, по южното крайбрежие. В пътеводителите се включва само информация, която е предоставена специално за целите на изданията, както и такава, която е проверена и одобрена от екипа на изданието. За целта компанията използва формулата "таен клиент". Сега с инспекциите са ангажирани само сътрудниците на "Сити инфо гайд". В плановете ни обаче влиза да започнем работа със специализирана компания, която се занимава професионално с наемането на тайни клиенти, посочи още Спирова.


Основните предимства на справочниците са освен проверената информация и джобния формат. Към всеки справочник има и карти на градовете и курортните комплекси.


Справочниците на "Сити инфо гайд" се издават вече от 15 години в София. Там изданието е месечно и излиза на всяко първо число. Първият летен брой започна да излиза във Варна през 2004 г. заради големия интерес. Година по-късно пътеводителят вече беше факт и в Бургас. В момента изданията са неизменна част от презентационните пакети при посещенията на всички чуждестранни делегации в страната, както и участниците в международни конференции.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK