Свобода върху 5 квадрата

Как да постигнете простор и уют в най-малкото и най-интимно помещение в дома

Свобода върху 5 квадрата

© Морски ДневникБанята е строго индивидуално и лично пространство и затова свободата в избора е особено ценна. Обзавеждането на банята не е така лесно, както може би изглежда. Струва ви се, че е достатъчно да отидете в магазина, да разгледате, да купите... Но ще бъдете ли доволни от крайния резултат? Няма ли да се окаже, че вследствие прибързано решение постоянно ще се питате защо на вашата баня не й достига изразителност или пък защо не е достатъчно функционална? Още повече че тя ще ви служи дълги години.


Банята е идеалният спасителен оазис - много силен аргумент да вложите повече внимание, стил и въображение при обзавеждането й. Независимо колко е голяма, тя може да стане любимото ви място. За всяка задача и за всякакъв тип помещения съществуват атрактивни решения, които не изискват много усилия, съветват от "Джорди 22" ЕООД.


Повечето дизайнерските решения за банята са с цел да й придадат повече чистотата и елегантност. Тъй като обикновено банята е най-малкото помещение в дома, основното мото е минимализъм във формите, линията и цветовете на керамиката и аксесоарите, заявяват специалистите. В противен случай всеки по-голям и по-тъмен детайл би потискал останалите и би правил банята да изглежда още по-малка, отколкото в действителност е. Модата при цветовете налага избора между студения порцелан, благородната стомана или топлото дърво. Всякакви комбинации са допустими, стига те да обхващат само два материала, смятат от "Джорди 22". По-голямото разнообразие е предпоставка за хаос.
Цветовете, в които ще изпълните банята си, значително допринасят за атмосферата. Това могат да бъдат свежи и светли, топли цветове. Главното е всички тонове да хармонират добре помежду си. Чисто бялото, разбира се, е класика, но е безинтересно. Може да се заложи на кремавото и много светлите нюанси на сиво и млечносиньо. Ако отделни стени или повърхности - например ваната или стената около умивалника, се облицоват с плочки в наситен тон, могат да се получат интересни ефекти.


Релаксираща атмосфера се създава с насочващи лампи в къта около огледалото, ваната и душа, посочват специалистите. От добре премисленото осветление с няколко светлинни източника всяка баня засиява. Използвайте по възможност лампи, които разсейват светлината, например халогенни лампички, стенни аплици, лампи с големи плафониери или опалови стъклени плочи, които се поставят пред лампата като дифузори. Светлината трябва да е мека и в никакъв случай да не заслепява. За огледалото са подходящи лампи, които се поставят странично. Те създават обем и не хвърлят сянка.


Индивидуален чар на всяка баня може да бъде постигнат чрез аксесоарите. Независимо дали е изпълнена в класически или модерен стил, правилото е простотата.


Много от баните в апартаментите са на площ по-малка от 5 кв.м и нерядко са неправилно проектирани - дълги и тесни. Но и малката баня може да се оформи атрактивно и удобно. Светлите цветове като бяло или пастелните тонове за плочки, керамични елементи и мебели за банята правят помещението да изглежда до 10% по-голямо. Умелото разполагане на отделните санитарни изделия може да създаде внушение за по-голямо и по-интересно помещение. Перфектни за малките бани са спестяващите място изделия, които удовлетворяват всички желания по отношение на функционалността. Съвместяването на ваната с душовото пространство е трик за пестене на място. Голямото огледало в малката баня създава илюзията за достатъчно пространство. А най-важното е да се чувствате в нея наистина комфортно.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK