"Приста ойл" вложи 10 млн. евро във Варна

Танкери с товароизместимост до 10 хил. БРТ ще могат да се разтоварват на новотокрития терминал за съхранение и експедиране на рафинирани базови масла на "Приста ойл" във Варна. Това каза председателят на надзорния съвет Пламен Бобоков.


Терминалът на границата между залива и Варненското езеро е разположен на площ от 29 дка на територията на "Поддържане чистотата на морските води" АД (ПЧМВ), което е част от структурата на "Приста ойл". Пирсът разполага с едно корабно място и дава възможност да се приемат и обработват танкери с товароизместимост до 10 хил. т. Оборудването е дело на датски, немски и шведски компании. Терминалът има 16 резервоара с общ капацитет 24 хил. куб.м.


В процеса на изграждането му са спазени всички световни и европейски екологични норми и са отчетени всички възможни мерки за предотвратяване на аварии по време на същинската му експлоатация при обработката на танкери. Използван е опитът и на ПЧМВ, което е единственото специализирано предприятие за събиране на нефтопродукти от морската вода и разполага със съоръжения за пречистване на сантинните води от корабите.
Инвестицията е над 10 млн. евро. Терминалът във Варна ще разшири значително логистичните възможности за снабдяване на заводите на "Приста ойл". Съоръжението ще позволи да се внасят еднократно по-големи партиди базови масла, а това гарантира по-голяма пазарна гъвкавост. На него обаче ще могат да разтоварват и други компании, стига да има интерес от тяхна страна.


За "Приста ойл" това е третото поредно съоръжение след изградените в Украйна и Турция.


Базовите масла се използват като заготовки за моторни, смазочни и индустриални масла. В момента "Приста ойл" е лидер на пазара в Югоизточна Европа. У нас компанията държи около 55 на сто от сегмента и произвежда над 150 вида масла в заводите си в Русе и Истанбул.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK