Варненска фирма разработва франчайз за сглобяеми къщи

Този вид конструкции се самоизплащат от икономии на електроенергия

Момент от изграждането на една сглобяема дървена къща от екипа на "Касиопея"

© Морски Дневник

Момент от изграждането на една сглобяема дървена къща от екипа на "Касиопея"Фабрика за монтаж на панели за сглобяеми дървени екологични къщи подготвя "Касиопея" ЕООД, каза за "Дневник" управителят Пенка Георгиева. "В етап сме на подготовка на проекта. Очакваме да започнем реализацията до няколко месеца", уточни тя.


Компанията се занимава с проектиране и изграждане на нискоенергийни жилища от осем години. "Изолационните материали, които влагаме в панелите, са основно вносни, поясни Георгиева. Българска е само дървесината - бял бор и смърч, които се режат в цеха на фирмата в родопското с. Сърница. Там дървесината се изсушава, за да се постигне влажност под 10 процента, и се обработва срещу дървояди и други вредители. По този начин материалът става изключително устойчив на атмосферните влияния и може да издържи до 200 години.


Сглобяемите екологични къщи по нищо не отстъпват на тухлените и дори ги превъзхождат, твърдят специалисти. Причините са липсата на вибрации и много добрата топло- и шумоизолация, за която се използва специална акустична вата. По думите на Георгиева подобен вид строителство е единственото, което се самоизплаща от икономиите на топлоенергия. За пример една двуетажна къща с 200 кв.м разгъната застроена площ (РЗП) възвръща инвестициите на собствениците си за около 8 години. Една от причините за това е, че термоизолацията на стените отговаря на 90 см тухлен зид.
Построяването на екологична къща до ключ отнема около 60 дни. Преди това за около 30 дни се приготвят елементите за монтаж. Цената на кв.м е средно около 550 евро, каза още Георгиева.


В момента къщи, проектирани и изработени от "Касиопея", могат да се видят в Балчик, бургаското с. Тънково, Варна, Враца и др., както и в различни селища в Испания, Словения и Германия.


В етап на разработка е и идеята на компанията за създаване на франчайз в областта на сглобяването на къщите в Германия. Според специалистите в страните от Западна Европа интересът към подобно ниско енергийно строителство е изключително голям. "В Германия цената на кв.м изградена къща е поне 2 хил. евро. Това обуславя предимно финансовия интерес на чужденците към българските къщи, които не отстъпват и по нищо на произвежданите там", коментира Георгиева. По думите й в останалите страни от Европейския съюз има законодателни и банкови улеснения за подобни инвеститори. Процесът за издаване на строително разрешение за поставяне на сглобяема къща също е улеснен. Според разпоредбите на Закона за устройство на територията (ЗУТ) в България при издаването на разрешения за строителство не се прави разлика между монолитни (железобетонни) и дървени конструкции.Еко
Най-екологични са т.нар. пасивни къщи, които почти не харчат енергия. За да бъде пасивно едно жилище, енергията, която се употребява годишно на кв.м, не трябва да надвишава 15 kW. За една нискоенергийна къща нормата е до 30 kW на кв.м площ. При конвенционалното строителство този показател е най-малко 88 kW енергия годишно на кв.м. площ.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK