"Пътища и мостове" строи офис кула във Варна

С височина над 90 м тя ще е най-високата в града

Новата офис сграда, която „Пътища и мостове" АД изгражда във Варна, ще бъде с височина 92 м, което автоматично ще я превърне в най-високата в града. Всеки от офисните й етажи ще бъде завъртян спрямо съседните с 5 градуса.

© Морски Дневник

Новата офис сграда, която „Пътища и мостове" АД изгражда във Варна, ще бъде с височина 92 м, което автоматично ще я превърне в най-високата в града. Всеки от офисните й етажи ще бъде завъртян спрямо съседните с 5 градуса.Офиси от най-високия клас А ще предложи сградата, която "Пътища и мостове" АД изгражда на кръстовището на булевардите "Цар Освободител" и "Васил Левски" във Варна, съобщиха от компанията. Кулата ще бъде изцяло остъклена и с окачена фасада.


Според строителното разрешение тя ще бъде с височина от 92 м, което автоматично ще я превърне в най-високата в града, уточни управителят на фирмата Росен Колелиев. Сградата ще има общо 28 етажа, от които три подземни и двадесет и пет надземни. Предварителните прогнози са инвестициите да бъдат в рамките на 15 млн. евро. Финансирането на проекта вече е осигурено. Предстои да бъде избрано и име на сградата.


Офис билдингът е разположена в парцел с площ от 5 дка, но разгънатата му застроена площ е 23.236 хил. кв.м. Проектът е дело на варненското бюро "Е-арх". Той предвижда върху терена да има освен офисна и жилищна част. Тя е предназначена основно за обезщетение на община Варна срещу предоставения на фирмата терен. Целта е апартаментите да се използват от местната администрация за обезщетяване на собствениците на къщи по протежение на т.нар. пробив на бул. "Левски". Всички жилища ще бъдат предадени в напълно завършен вид. Подходът до всяка от частите в комплекса ще бъде от различна страна.
Най-характерната особеност на сградата е ротацията (завъртането) в горната й част. Така ще се постигне огромен визуален акцент и тя ще бъде видима от различни места и дистанции в града в зависимост от скоростта, с която се движи наблюдаващият я, уточниха от компанията.


Комплексът ще има общо 131 закрити и 15 открити паркоместа. Според проекта в него ще има и търговска зона, към която ще бъде обособен английски двор. Срокът за завършване на сградата е до края на 2009 г.


Най-вероятно с управлението на собствеността в комплекса ще се занимава специализирана компания, която е собственост на "Пътища и мостове". Тя ще поеме и отдаването под наем на търговските и офис площи, охраната и режима на достъп, обслужването на общите части, зелените площи и паркоместата. По желание на обитателите пропърти мениджмънтът ще се ангажира с плащането на комуналните такси - ток, вода, интернет и телефон, както и с отдаването на апартаментите под наем.


"Пътища и мостове" се занимава основно с изграждането на инфраструктурни обекти, но и с производство и продажба на декоративни растения, както и с предлагането на китайска пътна техника. Преди няколко години компанията влезе и в хотелиерския бранш, след като придоби етнографския комплекс "Овчага" край яз. "Цонево" и построи комплекс "Сорбона" във Варна. По думите на Росен Колелиев причината за навлизането на дружеството и в жилищното и офисното строителство е диверсификацията на риска. При инфраструктурното строителство няма плътна натовареност на мощностите през цялата година. По този начин уплътняваме максимално ресурсите си, допълни Колелиев.

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на alderweireld
  alderweireld
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Пътища, мостове и кули

 2. 2 Профил на Ачо
  *****
  Неутрално

  23 хил. квадрата - 150 паркоместа??? Кел файда че живея на top floor, когато всеки ден ще се въртя с колата из квартала до несвяст, докато си намеря място за паркиране. Да не говорим за други варненски и софийски битовизми покрай неправилното паркиране, като например рязане на гуми, дране с пирон и пълнене на ауспуха със силиконова пяна

 3. 3 Профил на Соня
  *****
  Неутрално

  Грубо сметнато, на 2 апартамента по 1 гараж. А реалността е, че вече дори едно градско работническо семейство има поне 2-3 таратайки, а навършат ли децата пълнолетие - 3, 4 и повече.

  И сега се досетете какво ги чака жителите на този блок. Представяте ли си как звучи: "Шефът ще дойде днес по-късно на работа, защото някой пред блока му е напълнил ауспуха на джипа с пяна за дограма", или пък "напръскал му е номерата със спрей"

  Хахахаха! Ебати изродията ориентало-балканска, хахаха

 4. 4 Профил на Боко
  *****
  Неутрално

  Колко ли етажа Росен Колелиев ще преотстъпи на бившият Областен на Хасково,Христо Василев и на батко му Христо Бисеров.Та нали те създадоха тази фирма на "очи различни"(Колелиев).

 5. 5 Профил на Варна
  *****
  Неутрално

  От една страна се радвам, че все пак във Варна въпреки кризата, ще се строи нещо и то кула, съответно и магистрала. От друга като си помисля, за сметка на какви компромиси от страна на всичко останало, за толкова много години се прави това, че ме свива сърцето. Като си помисля, може ли един човек да мисли за всичко по един и същи начин, всъщност разбирам че дори да е гениален и да е прочел всички книги на света и принципно да мисли правилно, не би могъл да обхване всички проблеми, ако не работи заедно с всички останали. Оглеждам се и като гледам хората виждам собственото си положение и то не ме удовлетворява. Не може всичко в една държава да зависи от някой и в същото време да няма никаква система за работа или контрол, така беше преди 89-та, така е и сега. Единствената разлика беше в това че на хората им беше великодушно позволено да се изхранват без да има какъвто и да е контрол, резултата се вижда, той засяга и всичко последвало гениално след това, независимо кой ще бъде гения, той не е с необятни възможности. Има един принцип, който в България не се спазва никъде и затова всичко ни е такова. Когато гласуваш на някого доверие, няма смисъл след това да му казваш как да си върши работата, така всичко вече става много по-лесно, но опита няма да дойде от тук, тук нещата са изтървани още с въвеждането на тоталитарно управление, точно по този начин. Та трябва да се мисли затова как хората сами да си решат проблемите по единственият възможен физически начин - работа. За целта си има консултанти, правили са стратегии за градове с много по-сериозни проблеми. Няма за кога повече да се говорят празни приказки, ще направим, това, ще направим онова, нищо няма да направим, 60 години са достатъчни да видим какво става когато премаш условието за факт.

 6. 6 Профил на POPVN
  *****
  Гневно

  ПОРЕДНАТА КМЕТСКО-ОБЩИНСКА ПРОСТОТИЯ И ТО ВЕЛИКА.КЪДЕ ЩЕ ПАРКИРАТ БИЗНЕС ОБИТАТЕЛИТЕ НЕ СЕ ЗНАЕ, АМА КОЙ ГО Е ЕНЯ - НЯКОЙ ПАК СЕ НАГУШИ.Е, ТОЯ МАНДАТ НАПРАВО РАЗГОНИ МАМАТА НА ВАРНА - РАЗКРАСИ Я, НО СЪСИПА БЪДЕЩЕТО И.
  КОЙТО ВЛАДЕЕ ВАРНА ДА МУ МИСЛИ.
  И ПАЛМИ СИ НАБУЧИХА НА ПЛАЖА, И АЛЕЯ СИ НАПРАВИХА ХОРАТА, И РАЗКРАСЯЯЯЯВАТ ВАРНА.
  А, СМЕЕ ЛИ НЯКОЙ ДА ИМ СЕ ОПРЕ ОТ ДЪРЖАВНИЦИТЕ - НЕ.........

 7. 7 Профил на боби
  *****
  Неутрално

  кви апартаменти бе, това са офиси!хаха

 8. 8 Профил на vaso
  *****
  Неутрално

  вси4ко е много хубаво но тая цена(15 млн евро) ми се струва краино малко за такуж проект. например в софия сердика центер(новия мол)6те струва 220 млн

 9. 9 Профил на Пътища и Мостове ЕООД
  *****
  Неутрално

  Здравейте,
  Моля само да не вярвате много много на журналистите и техните писаници. Като започнем от името на фирмата, ЕООД а не АД и само може да си представяте колко са верни и другите "факти".
  Уточнение: жилищната сграда е физически отделена от офис сградата (кулата). Офис сградата разполага с достатъчно голям 3-етажен подземен паркинг, както и надземни паркоместа. И в тази "кула" няма никакви жилища и няма да има. Офисите ще се дават под наем и ще им бъдат запазвани и паркоместа.
  Кулата ще бъде построена защото има договорен кредит и всички документи са изрядни и публично достъпни в Община Варна.
  Лек ден.

  P.S. Боко - Ако ти имаш информация за г-н Христо Василев и кои етажи си е харесал моля сподели. Все пак като инвеститори ни интересува. Също така ако има и други които ще получават нещо, може и на друг обект, пак сподели това е важно за нас.

 10. 10 Профил на боби
  *****
  Неутрално

  не сравнявай със сердика, който е мол. това са само офиси. тук не се прави разлика между апартаменти, магазини и офиси!!!

 11. 11 Профил на Бравос
  *****
  Весело

  Жилищните сгради вече са построени ( и то много съвременно изглеждат) на 4-5 етажа са,в пъти по-красиви от кооперацийките,точно до кулата.

 12. 12 Профил на nadya.stamatova
  nadya.stamatova
  Рейтинг: Неутрално

  До в. "Дневник" и "Пътища и мостове" ЕООД:
  Съветвам ви да подмените илюстрациите на този хубав проект с такива, които показват истинските му достойнства. Неподходящият начин на показване на сградата е в ущърб не само на нейния автор, а и на инвеститора.
  арх.Стаматова (www.architect-bulgaria.com)

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 14. 14 Профил на ilich
  ilich
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Арх. Стаматова. ако и архитектурните ви умения са същите като английския, който твърдите, че знаете, горко й на кулата, горко му на инвеститора. То не че и българския на сайта ви е много правилен, но нейсе.

 15. 15 Профил на ot selo
  *****
  Неутрално

  и гледаите за името да измислите нещо по завързано дето само вие си го знаете, да не вземете да му сложите нещо българско че ще ви се смеят отвсякъде

 16. 16 Профил на от "града"
  *****
  Неутрално

  Аз не разбрах обаче, кой е автора, сигурно е тайна, защото иначе ще трябва да блесне геният му, като на арх. Стаматова.
  Всичките ни архитекти са възпитаници на Никифоров, какво очаквате, горките, или са луди, или идиоти. Сигурно се сещате, отличниците са лудите. Така е на село, няма какво да се прави, каквото и да правиш, все е за лудо, и сегашните селски отличници ще видим докъде ще я докарат.

 17. 17 Профил на Loshoto
  *****
  Весело

  Може да си чешем езиците тук колкото си искаме но когато става дума за "правилни "решения и проекти в "полза'' на града ша ва замоля както се казва . Тук става дума само за ИКОНОМИЧески интереси не за друго не знам дали ще имат доблестта да публикуваттук снимка на местоположението на този небостъргач и в каква близост е до жилищен блок а как ще е подхода към офисите и сградата ??? на същото това място някой малоумник реши че може да промени посоката на движение и какво стана ....едно голямо НИЩО а се изхарчиха за лудо маса пари ....

 18. 18 Профил на ...
  *****
  Неутрално

  Да, ама това не обяснява факта, че няма един добър български архитект.

 19. 19 Профил на арх.Стаматова
  *****
  Неутрално

  За сведение на оплюващите всичко и всички: не познавам нито автора, нито инвеститора на обсъжданата сграда. Това не пречи да я харесвам, както и да считам, че една пунктова сграда трябва да се показва преди всичко в реалната й пропорция.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK