ТУ не получи повече бройки за морските специалности

Техническият университет (ТУ) във Варна не получи възможност за увеличен прием в специалностите, свързани с корабостроителната индустрия и морския бизнес. Предложението беше изпратено до председателя на общинския съвет в града Борислав Гуцанов, до образователния министър Даниел Вълчев и до Лютфи Местан, председател на постоянната комисия за образование и наука в Народното събрание. Инициативата беше на директора на "Корабно машиностроене" АД Иван Даскалов.


"Предложението за прием по направлението за аграрни науки също не е удовлетворено, въпреки че специалностите бяха утвърдени от Националната агенция за оценка и акредитация, заяви доц. Гриша Василев, началник на "Учебен отдел" в ТУ. Така е в последните три години, аргументи не получаваме, само писмо с бройките от образователното министерство."


Затова и тази година в седемте факултета на университета ще постъпят 954 студенти. В това число ще са приетите по магистърски програми - 80 за редовно обучение и 20 за задочната форма. Те ще се обучават по специалностите "Компютърни системи и технологии" и "Корабни машини и механизми". Още 110 кандидати ще учат в професионални направления за магистър след бакалавър. Кандидатстудентските изпити започват на 10 юли с математика и приключват с тест по общотехническа подготовка на 21 юли. До десет дни ще бъдат известни оценките на кандидат-студентите. Резултатите от първото класиране ще са известни на 1 август. Очакванията са и тази година да се запази традиционно високият интерес към специалността "Компютърни системи и технологии". Практиката сочи, че по 5-6 души се конкурират за едно място. Подобна е ситуацията и за "Инженерен дизайн" - имало е кампании, в които 250 кандидати са си оспорвали 25 места. Според началника на учебен отдел вече е преодолян отливът от инженерните специалности. "Това е световна тенденция от близо десетилетие насам и нашата страна не прави изключение от нея", коментира доц. Василев. "Все по-отчетливо се очертава глад за специалисти най-вече в машиностроенето, което в последно време се възражда."


Над 450 са чуждестранните студенти във варненския ТУ. И тук най-големият интерес е към компютърните специалности, следвани от индустриален мениджмънт и електрониката. В тях се обучават младежи от Гърция, Турция, Сирия, Йордания, Молдова. Таксата за обучението им по български език е 2500 евро, а по английски 2600 евро. "По-важна е социалната програма, която им осигуряваме, казва доц. Митко Митев, декан на факултета за чуждестранни студенти в ТУ. За всички е гарантирано настаняване в общежитие и доболнична помощ, за която имаме сключен договор с медицински център във Варна." Според него сътрудничеството, което варненският ТУ поддържа от години с 5 турски университета, е условие за създаването на първия у нас международен университетски център.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK