Пропада идеята за завод за яйчен прах край Бургас

Общински съветници ще настояват за разваляне на сцелката между Община-Бургас и българо-американската компания "Джи пи Джей прим" АД, която трябваше да изгради върху общински терени в района на града два завода за производство на яйчен прах и сухо мляко, научи "Морски Дневник"


В края на 2004 г. Общинският съвет реши да се включи в проектите с предоставяне на 60 декара като апортна вноска. Инвестицията от страна на фирмата се изчисляваше на 50 млн лева. Според Димитър Николов, председател на комисията по икономика и инвестиции в съвета, има много въпроси и неясноти около предложението на "Джи пи Джей прим". Въпреки това договорът с фирмата беше подписан. Мотивът беше, че ако проектът се реализира, ще осигури много нови работни места. Оттогава до ден днешен обаче от "Джи пи Джей прим" няма ни вест ни кост. Не е ясно кой ще осигури финансовия ресурс за строежа и оборудването на производството.


Компанията твърдеше, че зад нея стои американската "Експорт - импорт банк" (Ex-Im bank). Пред "МЗорски Дневник" изпълнителният директор на "Джи пи Джей прим" Славка Гигова заяви, че "Експорт - импорт банк" ще предостави гаранции за проектите. За целта обаче общината трябва да имат кредитен рейтинг, за чието изработване и финансиране фирмата обещава да се погрижи. Документите за издаване на кредитния рейтинг били подадени в агенция "Муудис" и до средата на януари 2005 г. трябваше да бъдат готови, след което фирмата да започне финансиране.


Данните на електронния регистър "Апис" показват, че Гигова е сред кредитните милионери с едноличната си компания "Фагус", която дължи пари на фалиралата "Кристалбанк". Акционери в "Джи пи Джей прим" са "Джи пи Джей" ЕООД (74%), американските "Сивекс корп." и "Фес интернешънъл" (които държат по 10%) и българската строителна фирма "Главболгарстрой" (с дял от 6%), показва още справката в "Апис".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK