"Краш 2000" изпревари чиновници и магистрати

Фирмата нарушител ще съди екоминистъра за причинени вреди

Фирмата "Краш 2000", която трябваше да плати глоба над 300 000 лева за незаконния строеж на вилно селище "Златна перла" край село Варвара, най-изненадващо обяви, че ще съди екоминистерството и лично министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров за причинените вреди. В писмо до ръководствата на община Царево, Регионалната инспекция за околната среда и водите (РИОСВ) и Районната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) -Бургас, изпратено от името на "Краш 2000", пише, че инвеститорът пристъпва към консервация на обекта и неговото обезопасяване. Така преди време фирмата даде знак, че се съобразява с РИОСВ и указанията на консултанта по строителен надзор и временно преустановява извършваните от дружеството строителни работи в местността Дълбоки дол в землището на село Варвара. Заповедта на директора на РИОСВ Симеон Симеонов беше последвана от решение на петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС), което отхвърли жалбата на "Краш 2000" срещу заповедта за спиране на строителството на вилно селище "Златна перла". Решението на магистратите е от 1 ноември 2006 г. и не подлежи на обжалване. РДНСК - Бургас, и кметът на Царево са били уведомени за предприемане на мерки по преустановяване на строителството.


Стълкновенията с министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров започнаха още през февруари, когато той разпореди строителството на вилното селище в Странджа да бъде спряно, защото комплексът е в границите на Природен парк "Странджа" и не е направена оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). На 16 февруари тази заповед също е била връчена на кмета на Царево и на РДНСК - Бургас. ОТ "Краш 2000" показаха документ, подписан от зам.-министър на МОСВ, в който е посочено, че ОВОС не е нужен. От министерството обаче оспориха автентичността на документа.


Междувременно Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите (РИОСВ) издаде още една заповед - за над 300 000 лева екосанкции. Въпреки това фирма "Краш 2000" продължи строителството. До 50 000 лева е глобата по Закона за защитените територии за нарушаване на терена в границите на Природен парк "Странджа". Към тази сума се добавя и още по 8.40 лева за всеки засегнат квадратен метър по Закона за опазване на околната среда. Селището се строи върху 16 декара, което прави около 130 000 лева. Но затова, че се намира в защитена територия, сумата се удвоява и би следвало фирмата да заплати глоба от близо 268 000 лева глоба. Така по двата закона екосанкцията излиза близо 318 000 лева.
Представители на инвеститора твърдят, че са изрядни в процедурата и са готови да предоставят на медиите пълния набор от книжа за строителството на ваканционно селище. "Златна перла" е планирана да разполага с 8 вили и 60 апартамента. Имотите предварително били продадени.


В същото време стана ясно, че РДНСК подготвя заповеди за отмяна на строителните разрешения, издадени на "Краш 2000", а Бургаската окръжна прокуратура образува наказателно производство. "Делото е срещу неизвестен чиновник и тепърва по него ще бъдат назначени експертизи", обясни окръжният прокурор Ангел Ангелов.


На фона на нестихващите разпри между инвеститора и институциите преди седмицата бургаската фирма "И енд Джи строй" започна електрификацията, а "Водоканал инженеринг" - Казанлък, да прокарван водните инсталации около "Златна перла". Прокопаването на канали в Странджа е поредното ново нарушение на защитения статут на парка.


Прокурор Ангелов обясни, че единствено РДНСК - Бургас, има правомощия да наложи спиране на строежа и събаряне на построеното до момента. От централата на строителния надзор в София обаче смятат, че техните дирекции не могат да спират обекти по други нарушения освен по Закона за устройство на територията. Може би това разминаване с мнението на шефовете му в София кара бургаският директор на РДНСК Милен Ненчев да избягва всякакви контакти с медиите.


"Сезирали сме РДНСК да приложи правомощията си. Досега не сме получили отговор от тях. Очевидно е налице мълчалив отказ от тяхна страна да приложат закона. Ще изчакаме до понеделник и ако не излязат с решение, ще обжалваме мълчаливия им отказ пред окръжния съд. Единствено това ние можем да направим по закон", обясни окръжният прокурор.


На свой ред директорът на Природен парк "Странджа" Стефан Златаров коментира оживената кореспонденция между инвеститора и контролните и правораздавателните органи като хитри юридически ходове и "уловки, която дават възможност на нарушителя да печели време, за да оцелее".

Коментари (1)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Странджа Войвода
  *****

  Заповедта на директора на РИОСВ Симеон Симеонов беше последвана от решение на петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС), което отхвърли жалбата на "Краш 2000" срещу заповедта за спиране на строителството на вилно селище "Златна перла".
  Решението на магистратите е от 1 ноември 2006 г. и не подлежи на обжалване.
  РДНСК - Бургас, и кметът на Царево са били уведомени за предприемане на мерки по преустановяване на строителството.

  Прилича на цирк!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK