Варна влезе в ЕС с най-много новородени

До края на годината проблемът с местата в детските градини ще бъде решен

ОТ 6 ЧАСА на 2 януари родители започнаха да обсаждат детските градини, за да запишат малчуганите си. Групите ще бъдат разкрити през май, но ще поемат само 70% от желаещите

© Имапкт прес груп

ОТ 6 ЧАСА на 2 януари родители започнаха да обсаждат детските градини, за да запишат малчуганите си. Групите ще бъдат разкрити през май, но ще поемат само 70% от желаещитеВарна отчете най-високия естествен прираст в страната - 23.5 промила*, съобщи кметът Кирил Йорданов. Това означава, че на всеки 1000 варненци през 2005 г. броят им през 2006 г. се е увеличил с по 23.5 новородени. Общият брой на бебетата, родени във Варна до 31 декември, е 3763. Цифрата е с 1000 повече от броя на новородените през 2002 г., когато статистиката в морския град отчита най-ниския естествен прираст - само 0.4 на 1000.


Варна от години е градът с най-висока раждаемост в страната. Тя обаче влече след себе си и редица проблеми. Основните сред тях са свързани с недостатъчния капацитет на детските градини и яслените групи във Варна, коментира Йорданов. Според него до началото на следващата учебна година през септември проблемът с недостатъчния капацитет ще бъде решен и ще бъдат разкрити нови 370 места в забавачките.


Нови 50 места за малчуганите ще има в ЦДГ 25 и ОДЗ 2. Чрез разширения и ремонти на сградите ще бъдат разкрити още 100 места в няколко различни детски градини. Нови 170 места ще има и в детската градина на ул. "Гладстон". Общината има готовност да разкрие още 150 места, но за целта трябва да получи разрешение от здравния министър за преместването на онкодиспансера - той е разкрит в бивша детска градина.
Помещения в друго детско заведение трябва да освободи и Българският лекарски съюз, заяви кметът. Според кмета по този начин всички желаещи ще могат да настанят децата си в яслени и детски групи. На практика това ще нормализира приема в забавачките, където опашките за записване в групите се заформиха още в първите среднощни часове на годината. От тази година обаче приемът ще се извършва по местоживеене и след внимателна проверка за дублиране на молбите на родителите. През 2006 г. беше осигурен прием в детски градини на около 72 на сто от децата във Варна. Процентът на приетите през тази година деца ще стане ясен в края на май. Амбицията на общината е той да стигне 95 на сто.Общо 1554 са двойките, които са сключили брак във Варна през миналата година. От тях едва 108 са смесените граждански бракове с партньори от Австралия, Индонезия, Малта, Мароко, Мексико, Нова Зеландия, Тринидад и Тобаго, Чили, Русия, Чехия, Холандия, Беларус, Филипини и др. Според статистиката на общинската фирма "Обреди" през 2006 г. е имало една златна (50-годишнина) и две сребърни (25-годишнина) сватби. Само 12 обаче са двойките, които са се бракосъчетали извън ритуалния дом.


*Естественият прираст представлява съотношението между броя на родените към броя на починалите на 1000 души

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK