Кратки новини от Варна

Полицаи са командировани в курортите


Около 60 полицаи ще бъдат командировани в туристическите комплекси около Варна през летния сезон. Те ще обезпечават охраната на "Св. Константин и Елена" и Златни пясъци, съобщи на пресконференция шефът на областна дирекция "Полиция" комисар Веселин Петров. По думите му не е изключено през този сезон да ни посетят и европейски бандити, но това не означава задължително, че престъпността ще се увеличи. От понеделник предстои да бъдат пуснати в действие и екипите на СИГМА. Те няма да участват в акциите срещу нарушителите на закона за движение по пътищата. От тях се очаква да се придвижват по-бързо в натоварения трафик до местата, където е необходима спешна полицейска намеса, и да бъдат на местопроизшествията преди пристигането на полицейските екипи. Велополицаите, които от няколко години се грижат за реда в Морската градина, ще започнат работа най-рано в края на април. Причината са специфичните им униформи, за които климатичните условия трябва да са по-добри. Както е известно, велополицаите се движат в къси панталони и заради ярките си каски се приемат и като атракция на приморския парк.Тръгва акция за защитена местност до Бяла
Еколози от Варна подемат кампания за обявяване на защитена територия района около местността Кара Борун и с. Горица в община Бяла. Първата им мащабна акция в тази посока е организирането на международен доброволчески лагер там. В продължение на 10 дни това лято доброволци ще изготвят и поставят информационни табели за природните забележителности в местността и ще монтират посетителска беседка за екотуризъм и наблюдение на птици. Целта е да се демонстрира на местните хора, че природата може да им донесе приходи, ако се опазва. Това заявява Павел Антонов от инициативния комитет за обявяването на района за защитена местност. Възможностите за предварителна работа с жителите на с. Горица са били обсъдени с Обществения център за околна среда и устойчиво развитие във Варна. Като най-голяма трудност еколозите отчитат привличането на местни хора, по-голямата част от които са пенсионери, за каузата. Експерти на Асоциацията на парковете в България ще окажат съдействие при подготовката на предложението за обявяване на района около Горица и Кара Борун за защитена територия. Асоциацията се е ангажирала също и да направи справка за инвестиционните намерения в района.


Общината е с по-висок кредитен рейтинг


Кредитният рейтинг на община Варна е повишен от ВВ положителен на ВВ+ стабилен по преценка на международната агенция "Стандарт енд Пуърс". Това означава, че общината вече е обявена за институция с постоянна кредитна стабилност. Това съобщи кметът Кирил Йорданов и въвлече общинските съветници в задочен спор с рейтинговата агенция. Поводът бяха упреците в пленарна зала, че кметството има излишък за 2006 г. от 12.367 милиона лева. Именно този излишък от 8.2 процента от оперативните приходи обаче е в основата на мотивите на "Стандарт енд Пуърс" да повиши кредитния рейтинг на града, коментира Йорданов. Той цитира оценката на агенцията, според която градът има ниско дългово ниво. Градът умело използва своя заемен капацитет за инвестиции в инфраструктурата, смятат от рейтинговата институция. Според експертите допълнителен белег за стабилност е, че дългът на общината е деноминиран в чуждестранна валута и това прави заемите нискорискови. Препоръката им е бюджетният излишък като гаранция за стабилност трябва се повиши над 10 процента от оперативните приходи."Далкия" влезе в "Топлофикация - Варна"


Агенцията за приватизация джироса временното удостоверение на Dalkia International, Франция, за 39 648 броя акции, с които компанията придоби 100 процента от капитала на "Топлофикация - Варна" ЕАД. С това френската компания придобива правото на собственост и приватизационната процедура е завършена. Окончателното приключване на сделката стана възможно след влязло в сила решение на Комисията за защита на конкуренцията относно концентрацията на стопанска дейност и след като купувачът плати окончателната цена в размер на 6 780 000 евро (13 260 527.40 лева). По силата на приватизационния договор купувачът няма право да прехвърля акциите на дружеството и да не намалява участието си в капитала му под 51 процента за срок от три години освен с предварително разрешение на Агенцията за следприватизационен контрол. Същият тригодишен срок важи и за изискването купувачът да запази основния предмет на дейност и да не допуска ликвидация или преобразуване на дружеството. Новият собственик няма право да прекъсва снабдяването с топлинна енергия освен в случаите, предвидени в лиценза "Топлофикация".Над 670 дка гори са изгорели през 2006 г.


Горски пожари са унищожили 672 дка гори във Варненска и Добричка област през миналата година, съобщиха от Регионалното управление на горите (РУГ) във Варна. Повече от два пъти - с 399 дка, се е увеличила общата опожарена площ в сравнение с 2005 г. Служителите на РУГ са установили 1306 нарушения за 2006 г. по Закона за горите и са издали 1273 наказателни постановления. Наложените санкции възлизат на 152 636 лева. Охраната на горите и земите от горския фонд на територията на управлението се извършва от 151 горски стражари, 9 ловни и 14 души, изпълняващи длъжността подвижна горска стража. В седмицата на гората - от 2 до 8 април, когато беше изнесена статистиката на РУГ за унищожените гори, неправителствени екологични организации обявиха нова кампания "Да посадим дърво". Тя е инициирана от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) и фондация "Работилници за граждански инициативи". Целта й е да се съберат средства, с които да се организират акции за залесяване на дръвчета в околностите на Варна.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK