Прокуратурата не откри нарушения в Техническия университет

Ректорът му оповести резултати от проверки на НАП - Варна

Върховната касационна прокуратура не е открила никакви длъжностни престъпления от страна на проф.Стефан Барудов, ректор на Техническия университет във Варна. В постановлението от 23 ноември миналата година се потвърждават решенията на Окръжната прокуратура Варна, и Апелативната прокуратура - Варна, които са отказали образуването на досъдебно производство. Инстанциите са на мнение, че няма уважителни мотиви за наказателно дело.


По-рано през седмицата телевизионният канал бТВ, съобщи, че Върховната касационна прокуратура е разпоредила проверка на Техническия университет във Варна. Интерес представлявали някои разминавания в данните за обучаваните в университета турски студенти и отчетените приходи, както и отношенията между частни фирми и университета.


Според данните на Областната дирекция на полицията във Варна от май миналата година в университета са се обучавали 458 турски студенти, проверката на окръжната прокуратура установила 222-ма, което води и до разминаване в отчета на приходите от чуждестранните студенти. Министерството на образованието посочва, че през учебната 2005-2006 г. в ТУ - Варна, са учили 377 турски студенти.
Ректорът на Техническия университет проф. Стефан Барудов посочи, че проверката за броя на чуждестранните студентите и приходите от тяхното обучение е започнала през май 2005 г. Направена е от поделението на Националната агенция за приходите - Варна, и е включена в справка на Окръжната прокуратура - Варна. Проверявани са били данните за студенти, обучавани на английски език. Такива са предимно следващите в ТУ Варна, от Турция. В учебното заведение обаче има и чуждестранни студенти от Нигерия, Македония и Финландия. Някои от тях се обучават на английски език, други на български.


Проверката не е установила нарушения. За учебната 2005/2006 г. чуждестранните студенти, англоезично обучение, са били първия семестър 219 на брой, а втория - 229. При таксите също има диференциране. За подготвителен курс таксата за чуждестранни туристи е 2000 евро, но тези с двойно гражданство плащат на половина по-малко 1000 евро. Самото обучение струва 2500 евро, ако то бъде извършвано на български език, и 1250 лева за студентите с двойно гражданство. Англоезичното обучение е 1600 евро и 1300 евро за студентите с двойно гражданство.


В момента общият брой на учещите в университета чуждестранни студенти


е 684, като голяма част от тях са от Турция, обяви ректорът на учебното заведение проф. Стефан Барудов. По думите му в университета има база данни за всички чуждестранни студенти и е много по-лесно да се направи справка, вместо


да се тиражират различни интерпретации. По повод твърденията, че


турските студенти влизат без изпит, Барудов обясни, че след получаване на разрешение за обучение от Министерството на науката и образованието чужденците преминават една година подготвително обучение по математика, физика и език. На база на тези оценки се записват за студенти.


Относно изнесената информация за взаимоотношенията между университета и различни частни фирми проф. Барудов посочи, че прокуратурата отново не е открила нарушения. По bTV беше показана фактура с дата 30 декември 1998 г., с която Техническият университет е изплатил на частна фирма почти 10 милиона неденоминирани лева (10000 деноминирани) за доставката на телекомуникационно оборудване. Като материално отговорно лице на фирмата е записан Стефан Барудов.


През въпросната година той е бил заместник-ректор на университета. Този факт ректорът на Техническия университет обясни така: "Аз нямам собственост във фирмата доставчик сдружение "Елта-Р-Ченкин и С-ие", но съм посочен като материалноотговорно лице, защото аз нося отговорност за доставените на университета телефонни централи."


Справка в информационната система ДАКСИ показва, че Стефан Барудов има 100% собственост в ЕТ "Фама", която се занимава с производството на електрически съоръжения. Като ректор на Техническия университет той управлява и регистрирания по Търговския закон Корпоративен университет, 11% от който притежава самият ТУ - Варна. "Елта-Р-Ченкин и С-ие" също притежава 11% собственост заедно с още няколко предприятия. Проф. Барудов посочи, че такава е била идеята за създаването на Корпоративния университет да бъдат привлечени различни фирми, които да помагат на студентите да се реализират.


Ректорът коментира още, че ако атаката е срещу него заради предстоящия на 14 май избор на ректор на университета, просто такава не е необходима, защото по закон той няма право да се кандидатира за трети мандат.

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на ашколсум прокурор ефенди
    *****
    Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK