"Винком-Бургас", ще се мести в Поморие

На мястото на фирмата ще се строи търговски дом или бизнес център с хотел

До края на 2007 г. 60-годишният бургаски "Винком" ще бъде само история. Собственикът на предприятието "Феста холдинг" АД има намерение да изгради на негово място търговски център. Информацията бе потвърдена и от собственичката на "Феста холдинг" АД Петя Славова.


"Всички заводи някога са правени като мастодонти с големи мощности за производство на евтини вина за пазарите в бившия социалистически лагер. Днес реалностите са други и ние търсим възможностите двете големи предприятия - бургаското и поморийското, да съществуват най-ефективно", обясни Славова.


Мощностите на "Винком-Бургас" ще бъдат преместени на площадка до поморийския завод "Черноморско злато", собственост на същия холдинг. Там ще бъде монтирана по-малка линия за бутилиране на вина.
Според ръководството на дружеството преместването е свързано и с бизнес плановете, според които е излишно да се поддържат два завода с еднакъв предмет на дейност в Бургас и Поморие на 20 км разстояние. Обратното ще доведе до снижаване на разходите, а оттам - и на себестойността на продукцията, коментира изпълнителният директор на "Винком-Бургас" АД и "Черноморско злато" АД - Поморие, Йордан Панайотов.


Той обясни, че тенденцията за развитие на фирмата и присъствието й на огромния европейски и на източния пазар, където тя има вече свои позиции, е именно чрез повишаване на качеството и снижаване на себестойността. За "Феста" това означава намаляване на поддръжката на огромния сграден фонд чрез сливане на двата завода, намаляване на работната ръка и енергоносителите и обръщане повече внимание на енергийната ефективност. Друга посока, която ще се следва, е внедряването на нови технологии и автоматизирането на процесите без участието на човешки ресурс.


Мениджърът на двете дружества обясни още, че решението за преместване на "Винком-Бургас" в Поморие е свързано и с директиви на Европейския съюз такива промишлени предприятия да бъдат изнесени извън границите на съответния град. На този етап "Винком-Бургас" ще запази юридическата си самостоятелност, каза Панайотов. Предстои сливане на двете дружества, но търговските марки, които те са създали, ще се запазят, предвиждат от "Феста".


Паралелно с изместване на мощностите на "Винком-Бургас" се извършва и преоборудването на "Черноморско злато". Целта е да се автоматизират повече процеси, които да отменят необходимостта от работна ръка.


"Феста холдинг" е собственик и на винарска изба в Каблешково, която ще запази своя предмет на дейност, каза Славова. "Планирано е това да стане в края на годината, дотогава ще търсим варианти", заяви собственичката, която не крие амбициите си в туризма, включително и във винения туризъм.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK