Несебър губи паметник на културата

Мелница от XVI в. e вградена в незаконен хотел на общински съветник

Националният съвет за опазване на недвижимите паметници на културата (НСОНПК) е отписал от регистъра "архитектурно-строителния паметник "Вятърна мелница" в новата част на Несебър. Това е предизвикано от закононарушение на собственика на обекта Здравко Маждраков, който е изградил на това място хотел без необходимите книжа. В противоречие с всички изисквания на Националния институт по паметници на културата (НИПК) и в нарушение на чл.20 и 21 от ЗПКМ без съгласуване на проектната документация в имота на мелницата е изпълнено ново строителство на хотелски комплекс. Мелницата е вградена в обема на хотелски комплекс, поради което е необратимо компрометирана културно-историческата стойност на паметника и е загубена възможността за неговото експониранe", се казва в решението на НСОНПК.


Вятърната мелница е обявена за архитектурно-строителен паметник от местно значение през 1964 г. Тя попада в т.нар. охранителната зона на резервата "Старинен Несебър", включен през 1983 г. в листата на ЮНЕСКО за световното природно и културно наследство. Съгласно друг действащ нормативен акт - Наредба №8, всяко строителство в рамките на резервата изисква да бъде извършено пълно археологическо проучване на мястото и съгласуване на проектите за строителство с НИПК.


Теренът, върху който общинският съветник Маждраков е вдигнал хотел, се намира в рамките на резервата, където е разположен некрополът на древния град. Археолозите са допуснати само да наблюдават изкопните работи. Докато те са се мъчели да спасят изпод багерите останки от некропола на древна Месембрия и средновековния Несебър, съветникът Маждраков подвиквал: "Кокали ли искате? Целият Несебър е пълен с кокали. Мога да ви дам колкото искате."
Изваждането на мелницата от регистъра на НИПК е улеснило процедурата по узаконяването на целия хотелски комплекс, твърдят специалисти по териториално селищно устройство. "Отписването на обекта от списъка с паметници на културата е звучен шамар за всички ни", каза директорът на музея "Старинен Несебър" Петя Кияшкина. За съжаление музеят няма правомощия по отношение на недвижимите паметници на културата. Тяхната съдба се решава в столицата.


Каменните мелници са най-хубавите запазени образци на това съоръжение, което е било неотменима част от бита на града и пристанището. Специалисти правят равнение - в Холандия, страната на вятърните мерници, няма такива. Повечето техни паметници са с дървени постройки. В Несебър са три от този тип и всички са били работещи. Както обясни историкът Васил Кърлев, "мелницата на Маждраков" е от XVI в. и в списъка е била паметник от местно значение, защото е малко по-отдалечена от Стария град. През 60-те години на миналия век тя е била в активите на финансовото министерство, после е действала като приемна на общинския съвет, а след това е била подарена на "Балкантурист". Не е ясно по какъв начин е станала собственост на Маждраков.


Историците обаче настояват общината да влезе в ролята си на стопанин и да реагира безкомпромисно, тъй като мелницата все още не е премахната от листата на ЮНЕСКО. Те са единодушни, че който е унищожил, трябва да възстанови паметника със свои средства.


Според общинския съветник Здравко Маждраков отговорността следва да бъде на тези, които са предприели отписването на мелницата от списъка.


През тази година членството на Несебър в ЮНЕСКО е поставено отново на карта и заради схемите за разполагане на търговски обекти в старата част на града. Къщите - паметници на културата, са буквално в барикади от сергии. Единственото, което може да се види от църквата "Св. Спас", е нейният покрив. Стените на друг храм - "Св. Параскева" - строен през XVІІІ в., в момента служат за опора на шкафове и маси от ресторанта на друг общински съветник Христо Тодоров.

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Оня
  *****
  Неутрално

  Нещастници и престъпници - общината, държавата, алчните жители на Несебър.
  Ето до какво води олигофренската ви късогледост -
  Хотели свалят цените наполовина, не могат да се напълнят
  13:29
  Българските хотелиери свалят цените от началото на летния сезон, за да напълнят леглата си, каза вчерапредседателят на Държавната агенция по туризъм (ДАТ) Анелия Крушкова. “Трудно е да се прецени каква е ситуацията по Черноморието, защото информацията от хотелиерите е противоречива”, коментира Крушкова. Реалният процент може да е и по-голям, но е факт, че част от собствениците на хотели са изключително притеснени. Тези на първа линия, които предлагат сравнително добро обслужване, имат клиенти. Най-тревожно е положението при най-големите. Факт е обаче, че част от големите хотели са свалили цените до 45% от началото на сезона. Председателят на ДАТ отказа да коментира търговската политика на различните представители в бранша. Единствено сподели, че свалянето на цените в момента няма да е основание през следващата година те да ги вдигнат с 50 на сто.

 2. 2 Профил на Otpochivasht
  *****
  Неутрално
 3. 3 Профил на Naqsno
  *****
  Весело

  "Не е ясно по какъв начин е станала собственост на Маждраков."

  Ама какво неясно има тука?! От ясно по-ясно: по ВТОРИЯ начин е станала

 4. 4 Профил на учуден
  *****
  Неутрално

  Не може да бъде
  По кой втори начин А къде са контролните органи
  Вместо да събори хотела те вадят мелницата от списъка на защитените обекти на културно-историческото наследствоБ

 5. 6 Профил на читател
  *****
  Неутрално

  Втората - тази статия е от седмичника Морски Дневник
  той излиза в книжното тяло само в петък
  някой извън Бургас Варна и Добрич чел ли го е
  освен онлайн

 6. 7 Профил на коментар
  *****
  Неутрално

  Не се казва обаче какви са цените след това 45 процентно намаление.Защото 45 процента от 1000 лева е едно,а от сто лева е друго.Дали не е капан на хотелиерите.Наивния турист като чуе за такова намаление се втурва към морето и там с ужас установява,че дори и с това намаление му идва множко.

 7. 8 Профил на az
  *****
  Неутрално

  Идете на Новия плаж на Созопол - сасхтото стажа с Некропола му - пак строойат тиа хуни

 8. 9 Профил на PROKURORA
  *****
  Гневно

  Говняр комунистически! Съд за вас гадове!

 9. 10 Профил на skelet
  *****
  Неутрално

  А вие виждали ли сте хотела и вградената мелница? Красота.Незнам чий е теренът, но предпочитам капиталът пред кокалът.Писна ми от комплексирани Бг кото се покланят на кокали, смърт и минало вместо да правят собствени бизнеси и да инвестират.Ако е изън закона си има етоди и начини, но бг завист е върховна.Аз в Несебър ходя на карсота, кокали не ме влекат.ТОВА Е некрофилска история ващо.

 10. 11 Профил на Стефан
  *****
  Гневно

  Присъдата за този човек трябва да е доживотен затвор, със задължителен обществено полезен труд, ако иска да яде нещо повече от хляб и вода, и да спи на нещо повече от нар с вълнено одеало, но кога ли ще имаме Държава, в която общественозначимото е приоритет!?

 11. 12 Профил на Турист
  *****
  Гневно

  Лакомията и простотията български нямат граници!!!

 12. 13 Профил на до номер 10
  *****
  Неутрално

  Научи се първо да пишеш на български, после развивай теории кое е първо - кокала или бизнеса.То по твоята логика ако това се случва във Франция, Италия и още ред държави с невероятно културно наследство, как би реагирало обществото ? Хайде малко по-земни да бъдем, кокала е първи

 13. 14 Профил на пламен
  *****
  Разстроено

  ех, #10, да - хотелът е жив пример за мутробарок.

  варварство!

  снимка от "красотията": http://www.hotelmenabria.com/mill.png

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK