Ученици атакуват матурите пред ВАС

Пробните зрелостни изпити тествали методика, не знания

Спомняте ли си колко шум се вдигна около провеждането на т.нар. пробни матури през пролетта. С небивал ентусиазъм в тях участваха последните дванадесетокласници, за които това не беше задължително. Включиха се три училища от Варна и две от областта - в Провадия и Синдел. А да сте чували нещо за резултатите... Замисълът още тогава е бил да се тества организационно-техническата подготовка, методиката, времето, което е нужно на проверяващите. Но не и да бъдат ориентир на ученици, учители и родители дали всички те са подготвени да се изправят пред това изпитание през тази учебна година.


Това е само най-популярният пример, който дава отговор на въпроса защо и тази година държавните зрелостни изпити, този път задължителни за всички, пак изправиха на нокти учениците. И сега няма да се размине без протести. Трима варненски ученици дори атакуваха пред Върховния административен съд заповедта на министър Даниел Вълчев, с която се въвеждат матурите. Жалбата е подписана от Атанас Караджов, координатор на випуск "Единство" във Варна, Магдалена Радкова и Калина Желева. Най-силният им формален аргумент е, че въпросната заповед още не е обнародвана в Държавен вестник. По-съществените възражения обаче са свързани с липсата на достатъчно гаранции, че матурите няма да са субективни, че те не доказват умения и знания. "Не се боим от изпити, ние и повечето от съучениците ни вече са издържали Toefl, SAT и още ред тестове за следване в чужбина. Но матурата по западен език тук няма нищо общо с европейските езикови стандарти, увери Калина Желева.


Липсата на ясна система за оценяване е аргументът, с който учителите във Варна подкрепят възпитаниците си. Според преподавателката им по литература Виолета Колева колегите й едва на 14 септември тази година са видели програмата за изпита, която включва 94 произведения от 15 автори. "Няма ясни образователни стандарти, по които да обясним на родителите критериите, по които децата им могат да получат пълните 70 точки от езиковите задачи, за какви и колко грешки се отнема една точка, каза тя във вторник. Освен това има сериозни разминавания в езиковите норми според правописния речник, издаден от БАН от 1995 г., и този от 2003 г. на издателство "Хейзъл".
В този формат държавните зрелостни изпити поставят в неравностойна позиция възпитаниците на училищата по изкуствата. "В последните две години от нашето обучение ние не изучаваме предметите, по които трябва да се явяваме на матура, каза Ивелина Камбурова от музикалното училище "Д. Христов" във Варна. На всички въпроси по тази тема ни отговарят, че училището ни е на подчинение на Министерството на културата и вдигат рамене." Координаторът на випуск "Единство" във Варна допълни още, че на 16 ноември съмишлениците му са изпратили писмо за отмяна на матурите до деловодството на просветното министерството, под което има близо 5000 подписа. По думите му в национален мащаб те са 40 хил. По примера на децата си родителите също се организират, използвайки форуми в интернет. Те на свой ред засипват с индивидуални жалби срещу матурите националния омбудсман. "Няма да оставим нещата така", закани се Надежда Желева. Тя събира съмишленици, за да сезира и Европейската комисия.


Николинка Даскалова, началник на Регионалния инспекторат на МОН във Варна.
Няма място за тревога


Очакваме в края на януари университетите да са наясно дали ще признават оценките от матурите за изпитни или за балообразуващи. Сигурна съм, че ще има такива, единици няма да ги признаят още тази година. Тогава и напрежението по темата ще започне да се снижава. Страховете на родителите обикновено са дали сроковете, в които трябва да бъдат оценени изпитните работи, няма да се проточат и да направят проблемни кандидатстудентските кампании, особено в чужбина.


Смятам, че това е неоснователно - до 20 юни оценките ще бъдат ясни, ние ще успеем за издадем дипломите най-късно до 23 юни. Не приемам, че учителите във Варна не са наясно, поне не всичките 8 хил. учители, с които от 2003 г. насам обсъждаме всички въпроси, свързани с държавните зрелостни изпити. Може да има единици, на никого не сме отказали информация или методическа помощ. Зрелостниците също няма от какво да се опасяват - и от пробните матури, и от резултатите от различни олимпиади имам убеждението, че знанията им са на равнище, което няма ги затрудни.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK